Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Corrigerende brillenglazen buigen het licht dat door het oog komt en passen de refractie aan zodat de lichtstralen wel op het netvlies samenkomen: ze laten je weer scherp zien. Het brandpunt van de gebroken lichtstralen valt vóór het netvlies in plaats van erop, waardoor objecten van een afstand wazig lijken.
Voor je oogafwijking maakt het ook geen verschil of je lenzen of een bril draagt, of dat je bril te sterk of niet sterk genoeg is. Een bril verandert alleen de lichtstralen die het oog krijgt. Draag je bril dus wanneer je hem nodig hebt, en geniet van het scherpe zicht.
Hoewel een bril je scherper laat zien is het geen oplossing. Integendeel zelfs. Op de lange duur zal een bril (of lenzen) je zicht altijd verslechteren, nooit verbeteren. En gaan je ogen steeds verder achteruit.
Je bril niet dragen wanneer je hem eigenlijk wel nodig hebt, zal je ogen dus niet verbeteren of ervoor zorgen dat je afwijking opgelost wordt. Eigenlijk doe je ogen extra afzien en bezorg je ze alleen maar last. Ze moeten harder werken met vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke ogen als gevolg.
Vanaf je geboorte tot ongeveer je twintigste levensjaar zijn je ogen volop in ontwikkeling. Tussen de leeftijd van 20 en 40 is je zicht vaak stabiel. Vanaf de leeftijd van 40 is de kans groter dat je ogen achteruit gaan.
Het is onmogelijk om je bril te blijven dragen en toch op natuurlijke wijze weer goed te leren zien. Je kunt gewoonweg niet van je bril afkomen als je hem blijft dragen.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Multifocale brillenglazen
De gewenningsperiode kan maximaal drie weken duren. Wel moet u gedurende deze hele periode uw bril dragen. Gewenning is met name voor oudere mensen moeilijk als de verschillen tussen het nabije en verre bereik groot zijn. In zulke gevallen kan de gewenningsperiode maximaal drie weken duren.
Checklist om te zien of je een bril nodig hebt:
vermoeide ogen bij het werken op de PC. problemen met het gezichtsvermogen bij het werken op de PC. je hebt moeite met het lezen van kleine lettertjes. problemen met het zicht tijdens het rijden.
Wat is beter: een bril of lenzen? Lenzen bieden beter zicht dan een bril, omdat ze direct op je oog zitten. Een bril corrigeert oogafwijkingen iets minder goed, doordat de ruimte tussen je ogen en brilglazen niet altijd gelijk is. Kies voor het beste zicht dus voor lenzen.
Allereerst is het belangrijk om dagelijks drie uur blootgesteld te worden aan daglicht. Het blijkt dat dit het risico op bijziendheid aanzienlijk verminderd. Verder is het verstandig om, zeker wanneer je een kantoorbaan hebt, regelmatig een pauze te nemen. Loop even een rondje, ga even naar buiten of maak een praatje.
Vlekjes of draadjes die door het beeld drijven; Last van licht; Slecht zicht in het donker; Rechte lijnen lijken krom of vervormd.
Antwoord: Indien er geen klachten zijn is het verstandig eens in de 2-3 jaar de ogen te laten checken indien een bril gedragen wordt. Bij het dragen van contactlenzen moeten de ogen minimaal eens per jaar gecontroleerd worden.
Om toch scherp te kunnen zien draagt u nu waarschijnlijk een bril of contactlenzen. U kunt ook kiezen voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie (voorzetlens of lenswissel). Dit wordt ook wel refractieve oogchirurgie genoemd.
Hoe snel het gezichtsvermogen achteruit gaat is verschillend per persoon. In enkele gevallen komt staar op jongere leeftijd voor, het kan zelfs aangeboren zijn. Andere oorzaken zijn trauma, medicijn gebruik, en bijvoorbeeld diabetes.
Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je ogen er gehydrateerd en stralend uitzien. Op het moment dat je ogen nogal droog zijn, hebben ze een doffe uitstraling. De symptomen van droge ogen verminder je aanzienlijk door voldoende water en thee te drinken.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Hazelnoten, walnoten en pinda's zijn niet alleen een bron van vitamine B, E en omega 3-vetzuren, noten bevatten ook veel selenium en zink. Deze antioxidanten beschermen de cellen in je oog.
Vanaf een jaar of veertig krijgen veel mensen last van ouderdomsverziendheid, ofwel presbyopie. Mensen gaan dan van dichterbij slechter zien en ondervinden de meeste problemen met lezen. Dit komt omdat de spieren van je oog de lens minder makkelijk bol kunnen trekken om scherp te stellen.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
U went het snelst aan een nieuwe bril, door hem zoveel mogelijk te dragen. Ook al krijgt u er klachten door. Wissel beslist niet meer af met uw eventuele voorgaande bril, want dat vertraagt het wenproces juist. Kijk verder zoveel mogelijk recht naar wat u wilt bekijken en beweeg uw hoofd anders mee met de kijkrichting.
Een bril kun je nog af en toe afzetten om de ogen te ontspannen en te bewegen. Iedere keer als je je contactlenzen in doet, irriteer je het hoornvlies. Hierdoor kan zich littekenweefsel vormen.