Verwijder eerst zoveel mogelijk met een vochtige witte katoenen handdoek door te deppen op de vlek. Tot er geen bloed meer opgenomen wordt. Vervolgens doe je wat azijn of baking soda bij het koude water. Breng dit mengsel aan op de vlek en laat het goed indrogen.
De meeste vlekken krijg je er door heet wassen makkelijk uit. Dat is niet het geval bij bloedvlekken. Door warm water stollen de eiwitten van bloed, waardoor het aan de textielvezels blijft plakken. Dit resulteert in een roestbruine kleur en is als het er eenmaal inzit moeilijk uit te krijgen.
Maak de bloedvlek eerst nat met wat koud water, smeer er wat shampoo op en laat dit goed intrekken. Vervolgens kan de vlek volledig uitgewassen worden in de wasmachine.
Stel je wasmachine in op een programma van 30°C of 40°C en was de kleding/stof met de vlek. Gebruik hierbij de dosering voor 'zwaar vervuild' van je gekozen wasmiddel.
Oude bloedvlekken verwijderen uit matras
Een veel gebruikte en effectief gebleken manier om oude bloedvlekken uit je matras te verwijderen, is om een mengsel van twee eetlepels waterstofperoxide en een eetlepel afwasmiddel met een doek aanbrengen op de bloedvlek.
Meng zuiveringszout en waterstofperoxide en breng dit aan op de vlek. Laat het intrekken en maak het vervolgens schoon met een vochtige doek. Heb je geen waterstofperoxide bij de hand? Meng dan wat zuiveringszout met koud water om er een pasta van te maken.
Handel zo snel mogelijk bij bloedvlekken om te voorkomen dat de vlek indroogt. Bloedvlekken verwijder je met koud water. Warm of lauw water zorgt er namelijk voor dat het bloed stolt en daarmee in het weefsel komt te zitten. Met koud water blijft het bloed vloeibaar en spoel je het gemakkelijk weg.
Verwijder los vuil van de kleding. Dep eventuele vloeistof op met een stukje keukenrol. Keer het ondergoed binnenstebuiten en spoel de achterkant van de vlek. Behandel de vlek zo nodig voor door Persil Active Gel Universal of Persil Active Gel Color wasmiddel op de vlek aan te brengen en 20 minuten in te laten trekken.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Spoel de vlek met koud water en week het textiel in een wasmiddel met enzymen (zoals Biotex). Daarna kan je het gewoon in de wasmachine wassen. TIP 2! Doe een beetje baksoda of azijn bij koud water en laat het textiel erin weken.
Opgedroogde bloedvlekken verwijderen uit kleding
Het is dus een effectieve reinigingsmethode om de vervuilde kledingstukken eerst in een teiltje met koud water en groene Biotex te weken, om ze vervolgens te wassen. Gebruik bij voorkeur een extra lang programma, met voorwas én hoofdwas.
Oud menstruatiebloed
Net zoals donker rood of bruin menstruatiebloed, betekent het meestal dat je bloed een reactie heeft gehad met zuurstof en het meeste water in het bloed is verdampt. Het is daarom iets ouder bloed dat iets langer duurde om uit je baarmoeder te komen.
Smeer een mix van tafelzout en koud water op de bloedvlek in het kledingstuk of op het matras en laat het goed inwerken; het zout heeft namelijk een sterk absorberende werking. Vervolgens poetst u dit weg met een schone, licht vochtige doek.
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
"Om nieuwe en oude bloedvlekken in een handomdraai te verwijderen: Doe wat waterstofperoxide op de vlek en dep het op met een (badstof-)doek. Herhaal deze handeling totdat de vlek is verdwenen. Probeer bij twijfels op de reactie van het materiaal op de waterstofperoxide dit eerst uit op een onopvallende plek.
Ze worden op 40 graden gewoon in een keer schoon. Gebruik alleen geen wasverzachter of bleekmiddel, omdat die ervoor kunnen zorgen dat je menstruatie ondergoed minder goed werkt. Natuurlijk kun je het ook met de hand prima schoon krijgen.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Je kan niets doen om afscheiding te verminderen, en het is ook niet nodig. Afscheiding kan je, in tegenstelling tot bloed, gemakkelijk uit je ondergoed wegwassen. Het laat geen vlekken na.
Verwijder eerst zoveel mogelijk met een vochtige witte katoenen handdoek door te deppen op de vlek. Tot er geen bloed meer opgenomen wordt. Vervolgens doe je wat azijn of baking soda bij het koude water. Breng dit mengsel aan op de vlek en laat het goed indrogen.
Met bleek krijg je bijvoorbeeld volledig witte items makkelijk schoon (zelfs rode wijn verdwijnt als sneeuw voor de zon). Maar ook met groene zeep of water met schoonmaakazijn ben je gewapend tegen hardnekkige vlekken, zoals zweetvlekken.
Meestal heb je maar één maandverband nodig om de nacht door te komen zonder lekkages. Maar soms is je menstruatie zo zwaar dat dat niet genoeg is. Als jouw menstruatie deze maand bijzonder zwaar is, dan kun je ook proberen twee maandverbanden te dragen zodat je echt je hele onderbroek hebt bedekt met verband.
Volgens gynaecologen Jennifer Widley en Lisa Lindley werkt de foetushouding het beste tijdens je menstruatie. Op je zij liggen, met opgetrokken benen, dus. Aan de Amerikaanse Glamour vertelt Lindley waarom deze slaaphouding een poging waard is. “Met deze houding verminder je de druk op je buikspieren.