Je kunt geen schurft krijgen door handen te schudden of iemand kort een knuffel te geven. Nadat iemand besmet is geraakt duurt het vaak 2 tot 6 weken voordat de (jeuk)klachten beginnen.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje. Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.
Ja, je kunt schurft makkelijk krijgen. Als je langer dan 15 minuten dichtbij iemand bent. Bijvoorbeeld door seks of knuffelen. Maar je kunt het ook krijgen als je een handdoek, kleding of een bed met iemand deelt.
Schurft voorkomen
Zo maak je de kans om besmet te raken kleiner: Vermijd huidcontact met iemand die besmet is. Ga bijvoorbeeld niet tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van die persoon aantrekken. Wees voorzichtig zijn met bloed van een ander.
Je ziet deze huidproblemen met name aan de polsen of tussen de vingers en tenen, maar je kunt ze ook tegenkomen in de oksels, liezen, voeten, tepels, penis en enkels.
Deze ziet eruit als een klein, spinachtig beestje. Met het blote oog is deze niet of nauwelijks zichtbaar. De mijt graaft zeer kleine gangetjes (circa 1 cm in lengte) in de buitenste laag van de huid. Aan het eind van het gangetje legt de mijt eitjes die na circa 3 dagen uitkomen.
Is schurft een seksueel overdraagbare ziekte (soa)?
Nee, schurft is geen soa. Wel kun je schurft oplopen door met iemand seks te hebben. Dit kan doordat je huid op huidcontact hebt. Je kan schurft ook krijgen als je samen in hetzelfde bed ligt.
Daarnaast moet alle recentelijk gedragen kleding en het gebruikte beddengoed worden gewassen op 60°C. Textiel dat niet kan worden gewassen (zoals schoenen of jassen) moeten drie dagen worden opgeborgen in een plastic zak. Gedurende die periode zullen alle mijten sterven.
Incubatietijd: 2-6 weken. Besmettelijke periode: vanaf moment dat er mijten op de huid zitten (ca. 1-2 weken na besmetting) tot 12 uur na start eerste behandeling inclusief hygiënevoorschriften, mits deze behandeling volledig wordt afgerond.
Schurft is een besmettelijke infectieziekte. “Mensen moeten op zijn minst vijftien minuten lichamelijk contact hebben, wil de mijt overspringen,” zegt Molenaar. Maar besmetting kan ook via banken, kleding of beddengoed.
In de vuile was kan nog een schurftmijt zitten. De kans dat u hierdoor besmet wordt, is niet groot. U kunt dit risico nog kleiner maken. Dat doet u door plastic wegwerphandschoenen te gebruiken bij het verzamelen van de was en wanneer u het in de wasmachine stopt.
Bij een groepsbehandeling binnen instellingen volstaat een eenmalige behandeling voor de mensen zonder klachten 5. Bij gewone scabies is de patiënt vanaf 12 uur na het starten van een (adequate) behandeling niet meer besmettelijk. Klachten kunnen na de behandeling nog enkele weken aanhouden.
Buiten het menselijk lichaam zijn de meeste mijten na 3 dagen bij kamertemperatuur (18-20ºC) dood. De over- gebleven mijten zijn dan zo verzwakt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten. Gaat schurft vanzelf over? Schurft gaat niet vanzelf over.
Krabben is een manier om de hoeveelheid mijten op de huid terug te dringen. Wanneer er niet gekrabd wordt is het aantal mijten op het lichaam heel groot. Bij deze vorm van schurft ziet men ook vaak korstende, schilferende afwijkingen op de huid.
Schurft geeft vooral jeuk en daarmee is het vaak lastig te onderscheiden van andere huidaandoeningen, zoals eczeem. Kenmerkend voor schurft is dat het voornamelijk tussen de tenen en vingers zit. Verder kan het op de polsen, voeten, enkels, tepels, geslachtsdelen en in de oksels en liezen voorkomen.
Plekken waar schurft veel voorkomt zijn studentenhuizen, maar ook verpleeghuizen. Met name bij tehuizen kan dit tot vervelende situaties leiden. Bijvoorbeeld demente patiënten die weken rondlopen met klachten voor het wordt opgemerkt.
Alle mensen die een nauw contact gehad hebben met een persoon met schurft moeten gelijktijdig een preventieve behandeling krijgen. Op de volgende pagina staat stap voor stap beschreven hoe je schurft preventief kan behandelen indien niemand in het gezin letsels heeft.
Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt (scabiësmijt). Dit is een klein beestje dat je niet met het blote oog kunt zien. De mijt graaft gangetjes in de oppervlakte van je huid en legt daar eitjes. Je huid geeft vervolgens allergische reactie op de mijt, waardoor je jeuk krijgt.
- Verschoon uw beddengoed. - Om de schurftmijt te doden, dient u kleding en beddengoed, dat u 3 dagen vóór en tijdens de behandeling hebt gebruikt, minimaal 3 dagen in een dichtgeknoopte plastic zak op kamertemperatuur of in de vriezer te bewaren. Nog beter is kleding en beddengoed te wassen op 60 ºC.
De mijt, die zijn eigen weg zoekt in de huid en daarmee gangetjes creëert, werd toentertijd bestreden met het opensnijden van deze gangetjes om deze daarna in te smeren met een insecticide of zwavel. Het heet wassen van beddengoed en kleding was toen zeker geen gewoontegoed.
Na 7 dagen doet iedereen de behandeling opnieuw. Dus zowel pillen slikken als kleding en beddengoed wassen. De jeuk wordt na de behandeling langzaam minder. Na ongeveer 6 weken is de jeuk weg.
Om schurftmijt te doden was je alles van stof op zestig graden of bewaar je het drie dagen in een goed afgesloten vuilniszak op kamertemperatuur. Stofzuig ook je bank en tapijt en herhaal dit alles na een week. Waarschuw de mensen met wie je nauw contact hebt gehad. Zij moeten zich ook behandelen.
Je kunt geen schurft krijgen door handen te schudden of iemand kort een knuffel te geven. Nadat iemand besmet is geraakt duurt het vaak 2 tot 6 weken voordat de (jeuk)klachten beginnen.
Door schurft kunt u over het hele lichaam erge jeuk krijgen, vooral 's nachts en als het warm is. Er kunnen ook rode bultjes en blaasjes ontstaan. U kunt schurft krijgen door contact met iemand die besmet is met schurft. Het heeft niet te maken met slechte hygiëne.
Easly heeft een zelfafnametest ontwikkeld, waarmee mensen schurft kunnen herkennen. Easly test de huidschilfers met een PCR-test op de aanwezigheid van sarcoptes scabiei, de verwekker van schurft. Zo kan er snel een schurftbehandeling worden opgestart, indien nodig.