Voor de (hoge) inkoopprijs van 25 euro per kilo zijn er uitstekende koffies te krijgen. Bij 100 tot 120 koppen uit een kilo betekent dat een kostprijs van 21 tot 25 cent per kopje. Voor een ondernemer die kiest voor een goedkope koffie van 10 euro per kilo, ligt de kostprijs tussen de 8 en 10 cent.
Koffie staat bekend als slimme margepakker, met een brutowinstmarge van rond de 90%. Van alle dranken is koffie de meest gedronken drank in Nederland.
De gemiddelde prijzen voor een kop zwarte koffie (€2,49) en espresso (€2,47) stijgen met 3 procent ten opzichte van 2019. Cappuccino maakt dit jaar de grootste prijsstijging, van €2,70 naar €2,82. Dat is een toename van 4 procent, net als de prijs voor thee.
Koffie – De gemiddelde prijs van een kopje koffie buiten de deur is € 2,62. Dit is een stijging van 40% in 10 jaar. In 2012 betaalden consumenten gemiddeld nog € 1,87 voor een kop koffie in de horeca. Dit blijkt uit een analyse van beslist.nl naar de Nederlandse koffieprijzen.
Volautomaten en pistonmachines zijn het duurst, maar zetten het goedkoopste kopje espresso. Gemiddeld €0,09 per kopje. Zelfs als je erg dure koffie koopt, kost een kopje maar €0,21.
Gemiddeld kun je uitgaan van de volgende aantallen: Filterkoffie: 133 kopjes (per 1 kg filterkoffie, 7.5 gram per kopje) Fresh brew: 133 kopjes (per 1 kg filterkoffie, 7.5 gram per kopje) Espressobonen: 118 kopjes (per 1 kg bonen, 8.5 gram per kopje)
Rekenvoorbeeld: een gemiddeld café-restaurant met 100% full-service concept en 70 zitplaatsen haalde voor de Coronacrisis een gezond rendement van 10% bij een omzet van €35.000 per maand (€420.000 per jaar).
Een prijzige behoefte, want voor een cappuccino of latte ben je daar zo'n 5,2 euro kwijt. Een gewone koffie (americano) kost je 4,9 euro.
Als richtlijn tussen alle verschillende hoeveelheden en koffiesoorten kun je per kop koffie uitgaan van een gemiddelde van 75 tot 100 milligram cafeïne.
De prijs van de populaire koffiebonen staat op zijn hoogste punt in tien jaar, terwijl de kwaliteit van de koffieboon door klimaatverandering steeds meer onder druk staat. Voor de koffie-industrie geldt dat de nog groene bonen in een jaar tijd dubbel zo duur geworden.
Koffiebonen zijn vaak iets duurder in aanschaf. Omdat gemalen koffie een melange is van allerlei bonen, is dit goedkoper. Daarnaast zijn filterkoffieapparaten goedkoper dan bonenmachine's. Nostalgie kan een belangrijke reden zijn om voor filterkoffie te gaan.
Margedruk. In 2019 bedroeg het gemiddelde bedrijfsresultaat in de horeca 14,7 procent. Dit betekent dat op elke euro omzet gemiddeld bijna 15 cent winst wordt gemaakt. De kosten zijn gemiddeld 85,3 procent van de omzet.
In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent. Bij het berekenen van de verkoopprijs, zet je de verkoopprijs op 100 procent, want dit is het bedrag dat je van de klant wil krijgen.
Hij vertelt dat voor dranken de regel geldt dat je van elke euro aan omzet zo'n 80 cent moet overhouden. Dat is dan de brutowinst, daar moeten nog de kosten voor personeel en de vaste lasten (zoals huur van het pand) vanaf. De hoge marges gelden niet alleen voor wijn.
Na je studie start je tussen de 2109 euro en 2789 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 2565 euro tot 3693 euro bruto. In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Meewerkend horeca ondernemer.
In de grafiek onder ziet u dat het gemiddelde bedrijfsresultaat van de branche cafés tussen 2009 en 2017 is gestegen met 3.88% procentpunt naar 15.29%. Hierbij wordt in de branche cafés gemiddeld een bruto marge van 67.4% behaald.
Elke ondernemer kent ze uit zijn hoofd, de kengetallen in de horeca. 30 procent personeelskosten, 30 procent inkoopkosten, rond de 12 procent huisvestingskosten. Met deze percentages in je exploitatiebegroting, zit je altijd goed.
Sowieso is het verplicht dat iedere horecaondernemer in het bezit is van het SVH Diploma. Daarnaast zullen er, wanneer het bedrijf ruime openingstijden heeft, meerdere medewerkers in het bezit moeten zijn van het Diploma en zij moeten als leidinggevende bijgeschreven worden op de Drank- en Horecavergunning.
Mijn brutojaarsalaris ligt rond de 29.000. Ik heb een contract voor 38 uur. In de horeca hoort onbetaald overwerken erbij, dus in normale tijden maak ik gemiddeld 45 tot 50 uur per week." Drie mannelijke bedrijfsleiders verdienen tussen de 375 en 650 euro per maand meer.
Cups zijn bijna drie keer duurder dan goede Arabica koffiebonen. Als je overschakelt op koffiebonen heb je een degelijke volautomaat op twee tot drie jaar terugverdiend. Daarna bespaar je al snel €0,18 per kopje!
Met 1 liter water zet je gemiddeld 7 kopjes koffie.
Een goede richtlijn voor hoeveel koffie per liter water is 60 gram verse, gemalen koffie versus 1 liter vers water. In schepjes zijn het gemiddeld genomen 5 afgestreken schepjes. Als je geen schepje hebt, gebruik dan 5 afgestreken eetlepels.