En de Duitsers vinden ons Nederlanders ook sympathiek. Maar toch is het af en toe hard werken om de relatie een beetje leuk te houden. We wonen en werken weliswaar in Duitsland, maar dat is niet altijd eenvoudig. Tegenover de geneugten die het leven in Duitsland biedt, staan regelmatig momenten van pure wanhoop.
DÜSSELDORF (ANP) - Nederlanders denken veel positiever over Duitsers dan ruim 20 jaar geleden. Dit meldden Duitse media dinsdag naar aanleiding van de publicatie van een onderzoek naar de houding van de Nederlandse buren.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar. Van de onderzochte Germaanse talen wordt het Engels door de meeste sprekers van de andere Germaanse talen verstaan.
Over de verschillen tussen Duitsland en Nederland doen al jaren steeds weer dezelfde clichés de ronde. Nederlanders vinden Duitsers vaak 'gründlich' en ambitieus, maar ook gereserveerd en autoritair. Duitsers daarentegen ergeren zich vaak aan de zesjescultuur van de Nederlanders.
Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser. Er bestaan verschillende verklaringen over de herkomst van dit woord.
03 Duitsers zijn de meest functionele mensen op aard
Zoals de Duitsers uitblinken in hun ingenieursschap wat betreft het fabriceren van auto's, zo zijn zo eigenlijk in alle facetten des levens heel erg functioneel. Als een Duitser zijn koffer of rugzak inpakt, kun je ervan op aan dat alles piekfijn op zijn plaats zit.
Schnitzel is zonder twijfel het meest iconische en geliefde gerecht op elke Duitse menukaart.
Het woord mof als scheldnaam voor Duitsers is al veel ouder dan de Tweede Wereldoorlog. Volgens het woordenboek van Van Dale stamt het woord af van het Hoogduitse woord 'muff', dat scheve muil of een bars persoon betekent.
Op de vraag hoe gelukkig ze zich voelen, geven Duitsers in 2022 gemiddeld een 6,9 als antwoord. Dat cijfer was vorig jaar een 6,6, maar in 2019 – vóór de coronapandemie – lag dit gemiddelde nog bij een 7,1. Met name vrouwen en gezinnen zijn gelukkiger dan voorheen, Duitse jongeren daarentegen niet.
Cultuur Duitsland
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.
Duitsland heeft zo veel méér te bieden dan alleen geweldige auto's, knusse Biergartens en prachtige kastelen. Dit land in het hart van Europa heeft ook een hoge levensstandaard en metropool-achtige steden als Berlijn en München duiken regelmatig op in de top tien van 's werelds prettigste steden om in te wonen.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.
De meest "straight forward" manier om uit te vinden welk buurland bij Duitsers het meest geliefd is, is gewoon direct te vragen. In een Emnid-studie in opdracht van het tijdschrift "Reader's Digest" uit 2010 gaven 22% van de 1.002 ondervraagde Duitsers aan dat ze Oostenrijk het meest sympathieke buurland vinden.
Nederland is in trek
Ook bij toeristen uit andere landen is ons land behoorlijk in trek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorspeld dat er dit jaar zelfs nog meer Duitse toeristen ons land aandoen. De reden is dat door de opkomende economie meer Duitsers op een kortere vakantie aan.
Duitsers komen voornamelijk naar Nederland met de auto, verblijven met name in hotels en vakantiehuisjes en komen vaak terug. Van alle Duitse toeristen zegt 67% nog eens terug te komen en de Duitsers die vaker ons land voor een (korte) vakantie bezoeken, komen 3 tot 6x per jaar.
De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland. Dit wordt dan meestal gegeten met muesli of cornflakes erdoor, en soms fruit zoals bosbessen. Naast het ontbijt drinken de meeste Duitsers iets warms, zoals koffie of thee.
Koffie is de meest geliefde drank in Duitsland. In 1999 verslonden de Duitsers er zo'n 162 liter per hoofd van de bevolking van. Op de tweede plaats van de geliefde dranken kwam bier, met 127.5 liter per persoon. Duitse koffie is over het algemeen een ander melange dan de Nederlandse en wat sterker gebrand.
München is als derde geëindigd met 30.099 euro en is daarmee de rijkste stad. Ter vergelijking, het landelijke gemiddelde ligt op 21.179 euro. Andere rijke steden zijn Erlangen en Düsseldorf. Volgens GfK heeft Duitsland volgend jaar in totaal 1,7 biljoen euro te besteden.
Meeste Duitsers in Nederland woonachtig in Limburg
Begin 2019 woonden er in totaal circa 77 duizend mensen met de Duitse nationaliteit in Nederland (zie tabel 5.2.2). Hiervan woont een groot deel in de aangrenzende provincie Limburg, maar er wonen ook veel Duitsers in de provincies Noord- en Zuid-Holland.