Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Een hoofdgerecht in een sterrenrestaurant kost vaak zo'n 25 tot 40 euro. Maar, er zijn goedkopere uitzonderingen: zo heeft restaurant Rijks in Amsterdam gerechten van 13 tot 19 euro op de kaart staan. Bij restaurant Sense in Den Bosch eet je bijvoorbeeld een hoofdgerecht voor zo'n 16,50 tot 19,75 euro, zocht RTL Z uit.
Ga alleen van tafel als u niet anders kunt door uzelf even te excuseren, maar het meest ideale is om gewoon te blijven zitten tijdens het diner. De rekening wenkt of roept u niet in een sterrenrestaurant.
In het DeLaMar Theater in Amsterdam werd maandag bekendgemaakt welke Nederlandse restaurants een Michelinster zouden krijgen.
1 Michelinster: De keuken is van hoge kwaliteit en is zeker een stop waard. 2 Michelinsterren: De keuken is van uitstekende kwaliteit en een omweg waard. 3 Michelinsterren: De keuken is van uitzonderlijke kwaliteit en is een speciale reis op zich.
Geld is een bijkomstigheid voor deze koks, want ze leggen dagelijks hun ziel en zaligheid in hun gerechten. Topkoks verdienen tussen de €1.713 en de €3.852 per maand. Dit zijn cijfers uit 2022, dus er kan een klein verschil in zitten, maar dit is het gemiddelde bij een werkweek van 38 uur.
Smakelijk eten!
Net als 'eetze' ook niet door de beugel kan. 'Laat het u smaken' is een optie, net als niets zeggen en gewoon te beginnen met eten. Of zoals mijn vriend graag bij aanvang van een formeel diner mag bezigen: 'Prettige wedstrijd'.
Michelin deelde weer sterren uit, maar helaas moeten restaurants ze soms 'inleveren'. Dat is nu het geval bij het Bossche restaurant Noble. Het restaurant had één ster, en verliest die nu. Dat is balen!
Met een gemiddelde prijs van € 125,- voor een driegangen menu, is sterrenrestaurant Oud Sluis de duurste eettempel van Nederland. Op de 2e en 3e plaats staan respectievelijk De Librije in Zwolle (€ 104,-) en Inter Scaldes in Kruiningen (€ 103,-).
Nederland telt sinds maandag 111 restaurants met één of meer Michelinsterren. Een menuutje kost er 31 tot 270 euro per persoon. Op de kaart staan ze allemaal. Klik op de stippen voor meer informatie.
"Het is heel eenvoudig", stelt etiquette-expert Beatrijs Ritsema. "Degene die de uitnodiging verstuurt, betaalt." Dit geldt niet voor informele uitnodigingen. "Wanneer je een collega vraagt om na een vergadering samen een hapje te eten, ben je niet verantwoordelijk voor de kosten.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Onderling afspraken maken voorkomt conflicten. In de horeca is het gebruikelijk dat gasten fooi geven. Een fooi is een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service. FNV Horeca vindt dat fooien bedoeld zijn voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd óf heeft meegewerkt aan het product.
Als er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet doen, waarna de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook verplicht om uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen.
Waarom mag je nou niet met je ellebogen op de tafel leunen? Volgens experts heeft dat te maken met de gewoonte dat mensen vroeger een bord deelde met hun buurman aan tafel. Als je met je elleboog op die tafel leunt, kan hij of zij er dus niet meer bij.
Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.
Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe. Ben je nog niet uitgegeten maar wil je even een pauze van al dat eten? Leg het bestek dan gekruist op je bord.
Nieuwe Michelinsterren in Nederland
In 2023 ontvangt een restaurant twee sterren en zeventien restaurants de eerste felbegeerde nieuwe Michelinster. Net als afgelopen jaar behouden twee restaurants het maximale aantal van drie sterren, namelijk Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
Restaurant Geranium van chef-kok Rasmus Kofoed in Kopenhagen heeft de titel van "World's Best Restaurant" verdiend in de jaarlijkse ranking van San Pellegrino's World's 50 Best. Vorig jaar waren ze nog de runner-up direct achter Noma, maar nu staan ze dus aan de top van de lijst.
Afhankelijk van werk en ervaring komt dat neer op een salaris tussen de 1773 en 2.077 euro bruto per maand. En fijn extraatje: je krijgt korting op een hotelovernachting in het Hotel Okura, waar het restaurant gevestigd is.
In de Michelingids 2022 waren er in Nederland 2 restaurants met drie sterren. Dat zijn De Librije en Inter Scaldes.
Om een ster te krijgen, wordt het restaurant verschillende keren bezocht door de lokale inspecteurs. Bij elk van hun bezoeken moeten de resultaten constant zijn. De eerste Michelinster vereist een bezoek van vier inspecteurs. Om twee sterren te bereiken, krijgen ze tot 10 bezoeken van inspecteurs.
Een beperkt aantal restaurants krijgt in elke gids een, twee of drie sterren. Deze gelden als belangrijke waardebepaling voor gastronomische kwaliteit. Naast de gids van concurrent GaultMillau wordt de gids in veel landen als autoriteit beschouwd op het gebied van lekker eten.