Het huis in Charleroi is een van de vele eigendommen van Dutroux, en het wordt het meest in verband gebracht met de gruwel die hij heeft aangericht. In het huis bevindt zich de kelder, waar hij alle meisjes opsloot die hij ontvoerde. De toegang zat verborgen achter een rek. Julie Lejeune en Mélissa Russo stierven er.
Het huis aan de Avenue de Philippeville 128 in Marcinelle is tot puin herleid, maar de kelder wordt ontzien. In “gerechtelijk belang”, zegt de stad Charleroi. Onder een nog op te richten monument voor de vermoorde kinderen komt er een aparte ingang zodat de kelder voor eeuwig intact blijft.
Marc Dutroux bezat op het moment van zijn arrestatie, op 13 augustus 1996, vijf huizen. Bepaald niet weinig voor een steuntrekker. De speurders onderzochten in de herfst van 1996 of het mogelijk was dat Dutroux die huizen gekocht had met de eventuele opbrengst van de ontvoeringen van meisjes.
"Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, woont in een apart huis in het klooster. Zij respecteert strikt de regels van het klooster en van justitie." Dat hebben de zusters van Malonne afgelopen weekend gezegd in Lourdes waar zij de 800ste verjaardag van de stichting van hun orde door de H.
Julie Lejeune (29 november 1987) en Mélissa Russo (11 september 1987), twee Waalse vriendinnetjes, werden op 24 juni 1995 samen ontvoerd in Grâce-Hollogne, een gemeente in de provincie Luik. De toen zevenjarige meisjes hadden samen nog op een brug over de autosnelweg gestaan om naar voorbijrijdende auto's te zwaaien.
Het is vandaag dag op dag 25 jaar geleden dat An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19) spoorloos verdwenen. De Limburgse meisjes waren op vakantie aan zee toen ze in de nacht van 22 op 23 augustus 1995 door Marc Dutroux ontvoerd werden.
Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat An Marchal en Eefje Lambrecks ontvoerd werden door Marc Dutroux in Oostende. Hun lichamen werden meer dan een jaar later teruggevonden in Charleroi.
Zij is veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf vanwege haar betrokkenheid bij de zaak-Dutroux. Martin werd op 28 augustus 2012 onder voorwaarden vervroegd vrijgelaten. Op 19 augustus 2022 zijn de voorwaarden opgeheven en is zij volledig vrij. Martin is de ex-echtgenote van Marc Dutroux.
Vijf slachtoffers Dutroux levenloos aangetroffen
Hij bleek vermoord in het najaar van 1995. Op 22 augustus worden Julie en Melissa begraven. Twee weken later, op 3 september 1996, graven onderzoekers de lichamen van de 17-jarige An Marchal en de 19-jarige Eefje Lambrecks – ontvoerd in augustus 1995 – op.
HASSELT An en Eefje waren 17 en op vakantie aan zee. Ze werden ontvoerd en vermoord door Marc Dutroux, wat leidde tot een schokgolf door ons land. Vandaag 25 jaar later, worden Ann en Eefje herdacht in Hasselt.
Dutroux heeft levenslang
Dutroux zelf zal waarschijnlijk nooit meer vrijkomen. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd en zit inmiddels al meer dan 25 jaar vast.
Laetitia en Sabine overleefden de kooi. Julie en Melissa stierven. An en Eefje verbleven nooit in de kooi. Toen zij in augustus 1995 ontvoerd werden door Dutroux, zaten Julie en Melissa daar al.
Sabine werd op 28 mei 1996 op 12-jarige leeftijd in Kain, in de buurt van Doornik, ontvoerd toen ze op weg was naar school. 81 dagen later, op 15 augustus 1996, werd ze samen met Laetitia Delhez bevrijd. Sabine stelt alleen Marc Dutroux en Michel Lelièvre verantwoordelijk voor haar ontvoering.
Op 24 juni 1995 verdwenen Julie Lejeune en Mélissa Russo in Grâce-Hollogne, in de streek van Luik. De meisjes waren 8 jaar oud. Hun lichamen werden veertien maanden later teruggevonden in Sars-la-Buissière, begraven in de tuin van een huis van Marc Dutroux.
Marc Dutroux was een geïsoleerde pervert, Michel Nihoul is het slachtoffer van een gerechtelijke dwaling en elke getuige die het tegendeel durft te beweren is gek. Met dat dwangmatige beeld tracht het Belgische politiek-justitiële establishment nu al een jaar lang het vertrouwen van de burger terug te winnen.
Langlois vertelde dat Dutroux en medeverdachte Michel Lelièvre de meisjes An en Eefje meenamen in de auto toen de meisjes op 22 augustus 1995 aan het liften waren in Oostende. Ze werden verdoofd met slaappillen, naar Dutroux' huis in Marcinelle gebracht, vastgebonden en meermaals verkracht.
Levenslang in België
Na een proces van 8 jaar kreeg Marc Dutroux in 2004 levenslang opgelegd. In België komt die straf doorgaans neer op 30 jaar. Alleen hele zware gevallen, mensen die in hun criminele gedrag kunnen terugvallen, blijven opgesloten.
Ontvoerd worden: 0,0045% per jaar
De dader was een politieagent. In de weken, of zelfs maanden, erna houden we onze kinderen dan toch scherper in de gaten. Het zal je maar overkomen… Gelukkig vindt dit in Nederland maar zelden plaats, gemiddeld hooguit één keer per jaar.
De 10-jarige Kampusch verdween terwijl ze op weg was naar school. 8 jaar later kon ze ontsnappen. Al die jaren werd ze vastgehouden door Wolfgang Priklopil. 2 maart 1998 moest een dag worden zoals zovele voorafgaande voor een meisje van 10 jaar, Natascha Maria Kampusch, geboren in Wenen op 17 februari 1988.
Vorig jaar werden er 207 kinderen vanuit of naar Nederland ontvoerd. Dat zijn er minder dan voorgaande jaren. In 2018 werden nog 221 kinderen ontvoerd, in 2017 waren het er 288.
In Duitsland betekent levenslang ten minste vijftien jaar celstraf. De veroordeelde komt daarna in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling met een proeftijd van vijf jaar.
Concreet betekent dit voor iemand die veroordeeld werd tot een levenslange gevangenisstraf of een straf van 30 jaar, dat hij in plaats van na 10 jaar, ten vroegste na 15 jaar kan vrijkomen onder voorwaarden. In geval van recidive wordt de drempel opgetrokken tot 3/4.
Is levenslang ook écht levenslang? In principe is levenslang in Nederland ook echt levenslang. De enige manier om vrij te komen is: via een herziening: als de veroordeelde toch onschuldig wordt bevonden.
De levenslang gestrafte die momenteel het langst vastzit is Edwin Senff, hij zit sinds 1994 vast voor doodslag en tweemaal poging doodslag in Badhoevedorp. ,,Het zijn er zoveel, je hebt er bijna een aparte gevangenis voor nodig", concludeert Van Hattum.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk zijn (maximaal 30 jaar). Of levenslang. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent.