Een watermolecuul is een chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. De molecuulformule is H2O. Een zelden gebruikte, maar systematische chemische naam voor water is oxidaan. Bij die benaming ligt de nadruk op water als hydride van zuurstof.
De zuivere stof water is een ontleedbare stof of een verbinding. De zuiver stof water is opgebouwd uit moleculen H2O. Een watermolecuul bestaat uit twee verschillende atoomsoorten. Elementen hebben moleculen die bestaan uit één atoomsoort.
Water bestaat uit één zuurstof en twee waterstofmoleculen. Dit betekent dat de massa van een watermolecuul 1 + 1+ 16g = 18 gram per mol is.
Het grootste deel van het water wordt gewonnen uit grondwater (64%). In gebieden aan zee wordt oppervlaktewater (35%) uit voornamelijk de Rijn, de Maas en het IJsselmeer gebruikt, omdat daar het grondwater te zilt is.
Water is de enige stof die onder natuurlijke omstandigheden in vaste (ijs), vloeibare (water) en gasvormige toestand (damp) voorkomt. Bij 0°C wordt het vriespunt bereikt, het kookpunt op 100°C. De meest opvallende fysische eigenschap van water is het feit dat de densiteit (dichtheid) varieert met de temperatuur.
Water kan worden aangetoond met wit kopersulfaat of custard. Wanneer wit kopersulfaat aan water wordt toegevoegd, kleurt het water blauw. Wanneer custard in contact komt met water, kleurt het water geel. Koolstofdioxide kan worden aangetoond met helder kalkwater.
Gedestilleerd water is dus een zuivere stof (enkel watermoleculen) en kraantjeswater is een mengsel (watermoleculen met andere mineralen zoals kalk).
Water bestaat uit waterstof (H) en zuurstof (O) – twee elementen die veel voorkomen in het heelal. Maar de aarde is ruim 4,5 miljard jaar geleden samengeklonterd uit kleinere hemellichamen, en daarbij kwam enorm veel warmte vrij.
Def.: de meest algemene, over de gehele aarde verbreide vloeistof die, als zij zuiver is, geen kleur, reuk of smaak heeft en waarvan de moleculen uit twee atomen waterstof en één atoom zuurstof bestaan (H2O).
Het vocht in je lichaam bestaat voor een groot deel uit water en is belangrijk voor: Het oplossen van voedingsstoffen, waardoor ze kunnen worden opgenomen in de darm. Het transport van voedings- en afvalstoffen in het bloed. Het regelen van je lichaamstemperatuur.
In kraanwater zit naast dit H2O ook natuurlijke mineralen en metalen, zoals koper, ijzer en chroom. Ook zit in water een klein beetje kalk. Dit is goed voor jouw botten, maar niet goed voor de wasmachine of de douchekop.
Ons lichaam bestaat voor 60% uit water. Dat betekent dat het een zeer belangrijk element voor onze gezondheid is. Net zoals zuurstof kan water aangezien worden als echte brandstof voor ons lichaam.
De productie gebeurt op dit moment via Steam Methane Reforming (SMR). Hier reageert hoge druk stoom (H2O) met aardgas (CH4) met als resultaat waterstof (H2) en het broeikasgas CO2. In Nederland wordt op deze manier ongeveer 0,8 mln.
Het lichtste vaste materiaal is door mensen gemaakt en heet aerogel, dit heeft een dichtheid van 1,9 kg/m³, dus 526 keer zo licht als water. Hierbij is sprake van vermenging van vaste stof met een gas.
Wat is hard water? De hardheid van water wordt afgemeten aan de hoeveelheid calcium en magnesium. Hoe meer calcium en magnesium, hoe 'harder' het water. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in Duitse graden (ºD of dH): 1 dH is 17,8 milligram CaCO3 (calciumcarbonaat) kalk per liter water.
Op de Aarde bestaat het water in verschillende vormen: het kan vloeibaar zijn, vast, en zelfs gasvormig!
Kan water opgaan? Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit. Die hoeveelheden kunnen wel opraken.
Het water op aarde stamt nog uit de ontstaanstijd van de planeten. Een deel van het water ontstond toen de aarde werd gevormd en is via vulkanen afgevoerd uit de mantel en korst. Een ander deel van het water is in de dampkring beland na een bombardement van kleine ijsplaneten.
Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C.
De eerste kilometerlange aanvoerleiding wordt in Pergamon gebouwd, zo'n 200 jaar VC. De Grieken voeren als eersten water onder hoge druk aan dankzij het principe van de communicerende vaten. In het Romeinse Rijk kent de watervoorziening een grote groei.
De krachten die twee moleculen via een waterstofbrug met elkaar verbinden, zijn veel sterker dan de krachten tussen moleculen en koolwaterstoffen. De aantrekkingskracht tussen waterstof- en zuurstofatomen zorgt ervoor dat water een veel hoger kookpunt heeft dan een ander molecuul met dezelfde massa.
Een zuivere stof bestaat uit één soort atomen of moleculen, en heeft daardoor een aantal specifieke, constante stofeigenschappen, zoals smeltpunt, kookpunt en oplosbaarheid (in water bijvoorbeeld).
Wanneer een stof uit één soort stof bestaat noem je dit een zuivere stof. Suiker en zout zijn voorbeelden van zuivere stoffen.
Het meest zuivere water is gedestilleerd water. Lees hier wat gedestilleerd water precies is en waarom het wordt aangeraden door diverse dokters en voedingsdeskundigen. Ook water dat gereinigd is door een Omgekeerd osmose of RO systeem is zeer zuiver.