Het gebruik van agressieve en milieuonvriendelijke reinigingsmiddelen raden wij af. Alle keramische producten raken namelijk bij langdurig gebruik van vloeibaar schuurmiddel (CIF), schuurpoeder (VIM), hoog geconcentreerde afvoerreiniger, armatuur- en staalreiniger of chloorhoudende bleekmiddelen beschadigd.
Daarom raden wij het af om je keramische tegels schoon te maken met groene zeep. Dit kan namelijk een vet laagje achter laten waaraan vuil zich juist gemakkelijk hecht. Daarnaast is het echt niet nodig. Je kunt je keramische tegels met warm water bijna altijd goed schoon krijgen.
Gebruik geen chemische middelen tegen groene aanslag
Denk bij chemische middelen bijvoorbeeld aan chloor, bleek en ammoniak. De groene aanslag zal binnen een mum van tijd verdwijnen, maar de chemische middelen tasten de tegels ook enorm aan. Hierdoor worden na verloop van tijd al snel veel lelijker.
Sommige mensen zweren bij chloor om vuil en kalk van badkamertegels te krijgen. Vooral bleekmiddel, zoals de Glorix Bleek Spray wordt hier veel voor gebruikt. Het is echter wel belangrijk dat je hier voorzichtig mee omgaat en het niet gebruikt bij zwarte of gekleurde tegels, omdat deze hierdoor kunnen verkleuren.
Keramische tegels voor in de tuin zijn voor maar liefst 97% waterafstotend. Ze houden bijna al het vocht tegen. Het schoonmaken van deze tegels is heel eenvoudig.
Chloorvlekken kan je ook behandelen met witte azijn: spoel wel eerst de chloor / bleek vlek uit met water voordat je aan de slag gaat met azijn. Witte azijn en chloor samen reageren namelijk tot chloorgas en dit is een ongezond gas om in te ademen.
Gebruik geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen
Dweil uw houten vloer nooit met bleekwater, ammoniak, allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep. Deze middelen kunnen vaak stoffen bevatten waar uw houten vloer niet blij van wordt. Groene zeep is vaak erg vettig en geeft geen mooi resultaat.
Voor het dagelijks onderhoud van uw keramiek adviseren wij het gebruik van een zachte, niet schurende spons of doek. Als u beslist een schoonmaakmiddel wilt gebruiken, neem dan bij voorkeur een normale allesreiniger. U kunt alle normale schoonmaakmiddelen gebruiken.
Chloor is zeer reactief: het werkt oxiderend en corrosief. Inademen van chloor tast het luchtwegepitheel aan. Het veroorzaakt bronchospasmen en inflammatie, die leiden tot bronchoconstrictie.
Chloor is nu eenmaal heel agressief, niet alleen voor jou en voor het milieu maar ook voor je voegen. Als je chloor vaak op je voegen gebruikt, dan kunnen ze broos worden en afbrokkelen. Maar als je het af en toe en goed verdund gebruikt, dan is het niet schadelijk.
De vuistregel is: meng nooit iets met chloor. En zeker geen zuur, zoals (schoonmaak)azijn of allesreiniger met citroenzuur. Door de combinatie van chloor en een zuur ontstaat het bijtende chloorgas. Inademing hiervan kan zeer schadelijke gevolgen hebben.
In tegenstelling tot betontegels mag u keramische tegels wel schoonmaken met de hogedrukspuit. De oppervlakte is zo hard dat u de tolaag niet beschadigd. Maar het is zeker niet nodig de lans zo dicht mogelijk op het oppervlak te houden. Houdt het liefst een beetje afstand.
Keramische tegels staan erom bekend dat deze maar heel weinig onderhoud nodig hebben. Na de eerste opleveringsschoonmaak, volstaat regelmatig stofzuigen en wekelijks dweilen. Toch is het niet verstandig zomaar ieder willekeurig schoonmaakmiddel zoals allesreiniger hiervoor te gebruiken.
Kalkaanslag is natuurlijk zonde voor je wandtegels en badkamervloer. Kalkvlekken verwijder je vrij eenvoudig met warm water en een scheutje azijn. Ook je douchekop leg je best op regelmatige tijdstippen in schoonmaakazijn.
Inox 316L kan tegen vloeibare chloor.
Bleek(chloor)water doodt nuttige bacteriën in het water en is niet afbreekbaar. Daarnaast is het schadelijk voor de luchtwegen (chloorgas) en kan het oog- en huidletsel veroorzaken, zelfs brandwonden. Bleek(chloor)water maakt niet schoon – het ontkalkt en ontvet niet.
Niet mengen
Vooral bij het gelijktijdig gebruik van zure schoonmaakmiddelen (schoonmaakazijn, veel ontkalkingsmiddelen) of ammoniak kunnen gevaarlijke samenstellingen ontstaan, zoals het giftige en irriterende chloorgas of chlooramines. Haal om die reden het wc-blokje even uit de pot voordat je bleek gebruikt.
Meng twee eetlepels natriumthiosulfaat met warm water en gebruik een schone doek om dit mengsel al deppend op de bleekvlek aan te brengen. Als u hier klaar mee bent moet u het bevlekte kledingstuk direct op reguliere wijze wassen om het beste resultaat te bereiken.
De uv-stralen van de zon zorgen ervoor dat de chloor op een natuurlijke manier wordt afgebroken. Dit kan zelfs zeer snel optreden. Volgende concentraties vrije chloor dienen gerespecteerd en regelmatig nagemeten te worden, bijvoorbeeld met een digitale checker-fotometer.
Tuintegels schoonmaken met soda
Het gebruik van de hoge-druk-spuit is riskant. Daarmee beschadig je makkelijk de voegen en dan heb je na verloop van tijd dus een losliggend terras. Een ander nadeel is dat met de spuit de poriën van natuursteen groter kunnen worden. Het gevolg is dat het sneller weer vies wordt.
Voordelen keramische terrastegels
Terrastegels van keramiek zijn niet glad, ze hebben een stroef oppervlak. Toch zijn de tegels gemakkelijk schoon te maken, vanwege de hoge dichtheid. Vuil krijgt niet de kans zich te hechten op het dichte oppervlak. Ook hierdoor heb je minder last van groene aanslag!
Zelfs de tegels in de badkamer kunnen van keramiek zijn. Of u nu houtlook tegels wilt of liever voor een betonlook vloer gaat, alles kan gemaakt worden van keramiek. Hoewel keramische tegels van zichzelf wel erg koud zijn, kunnen ze wel goed warmte doorlaten.
Betontegels zijn, net als keramische tegels, erg sterk. Daarnaast hebben ze een hoge draagkracht en zijn ze slijtvast. De prijs-kwaliteitverhouding van betontegels is gunstig. Betontegels zijn in vergelijking met keramische tegels of natuursteen tegels een stuk betaalbaarder.