Voldoet u niet aan de voorwaarden voor 4 maanden kort uitstel? Of hebt u meer tijd nodig om de aanslag te betalen? Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen. De betalingsregeling duurt maximaal 12 maanden vanaf de datum waarop u de regeling hebt gekregen.
Een betalingsregeling kunt u nog steeds bij online aanvragen. Komt u er niet uit? U kunt ons bellen, of een belafspraak maken. Zie voor informatie over de betalingsregeling voor toeslagen de informatie op Persoonlijke betalingsregeling toeslagen.
U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u binnen een bepaalde periode uw schulden in termijnen betaalt. Gaan uw schuldeisers akkoord met uw voorstel? Dan is er sprake van een zogeheten minnelijk akkoord of minnelijke schuldregeling. Voor hulp kunt u terecht bij uw gemeente.
Dan kunt u bij de FOD Financiën een 'afbetalingsplan' vragen. Dit wil zeggen dat u voor de betaling van uw belastingen, eventueel in meerdere keren, een termijn kunt vragen (maximum 12 maanden). U kunt deze termijn het makkelijkst en het snelst vragen via MyMinfin (externe link).
Kunt u de aanslag niet betalen? Bel dan zo snel mogelijk de BelastingTelefoon: 0800 – 0543. Dan zoeken wij samen met u naar een passende oplossing. Misschien kunt u uitstel van betaling krijgen of een betalingsregeling afspreken.
Als u uw toeslag niet in 1 keer kunt terugbetalen, dan kunt u een betalingsregeling krijgen. U betaalt uw toeslag dan terug in maximaal 24 maanden.
Ondernemers mogen hun belastingschuld door corona gespreid over 5 jaar aflossen. Het aflossen start op 1 oktober 2022. Over deze belastingschuld moeten ondernemers rente betalen, de zogeheten invorderingsrente. Deze rente is tijdelijk verlaagd tot 0,01% en wordt vanaf 1 juli 2022 weer stapsgewijs verhoogd naar 4%.
Een afbetalingsplan regelt de terugbetaling van je schulden met je schuldeiser. Je kan dan bijvoorbeeld je schulden in kleinere stukjes terugbetalen over een langere termijn. Een afbetalingsplan helpt je om op een haalbare manier schulden terug te betalen.
Je hebt recht op middeling als je aan deze regels voldoet: Het gaat om je inkomen in box 1. Je berekent de middeling over drie belastingjaren achter elkaar (bijvoorbeeld 2020, 2021 en 2022, of over de jaren 2019 tot en met 2021). Je hebt niet eerder middeling gevraagd over één van die drie jaren.
U kunt uw verzoek tot middeling schriftelijk indienen bij uw belastingkantoor. U kunt dan eerst een formulier voor middeling invullen. Dat stuurt u dan naar uw belastingkantoor. Let op: Per 1 januari 2023 is de middelingsregeling vervallen.
De vraag die zich daarbij aandient is of zonder toestemming van de schuldeiser een vordering in delen betaald kan worden. Het antwoord daarop is vooralsnog nee. Een schuldenaar heeft op dit moment geen universeel recht op een betalingsregeling met zijn schuldeiser.
Soms kunt u vragen om uitstel van betaling. Bijvoorbeeld als u nog een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst. En u wilt het verschil betalen met de belastingaanslag. U vindt alle situaties waarin u uitstel van betaling kunt krijgen op de website van de Belastingdienst.
Betalen in termijnen, check je inkomen en het bedrag
Dit kan ervoor zorgen dat je niet kunt betalen in termijnen. Ze vragen namelijk vaak voor de zekerheid nog wel naar deze gegevens voordat ze akkoord gaan. Hoe diep deze check gaat, hangt af van de gekozen methode.
Een goede betalingsregeling is een betalingsafspraak die voor alle betrokken partijen duidelijk is. Het moet voor de schuldenaar duidelijk zijn op welke datum een betaling moet zijn ontvangen en wat de consequenties zijn wanneer je de betaling niet (tijdig) ontvangt.
Lukt het niet om uw toeslag in maximaal 24 maanden terug te betalen, omdat u anders te weinig geld overhoudt om van te leven? U kunt dan vragen om een persoonlijke betalingsregeling. Met deze regeling mag u een lager bedrag per maand terugbetalen.
1 januari 2023 is de middelingsregeling vervallen. Dat betekent: De laatste periode waarover u kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.
Hoe vaak kan ik belasting middelen? Je kunt meerdere keren gebruik maken van de middelingsregeling, maar de jaren van de middelingstijdvakken mogen elkaar niet overlappen. Dus als je bijvoorbeeld over 2008, 2009 en 2010 middeling hebt toegepast, kun je niet meer over de jaren 2010, 2011 en 2012 belasting middelen.
Middeling kan voordelig zijn als de belasting over het gemiddelde van 3 jaar lager is dan de belasting over de 3 losse jaarinkomens. Als u niet weet welke 3 jaren u het best kunt middelen, maakt u de berekening voor verschillende periodes van 3 jaar en kijkt u welke het voordeligst uitpakt.
Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers.
Als consument kan je in dat geval proactief aankloppen bij je energieleverancier, het OCMW of een erkend schuldbemiddelaar om te onderhandelen over een afbetalingsplan. Dat kan in twee specifieke gevallen: om een bestaande schuld af te lossen of om een hoge eindafrekening of de slotfactuur te betalen.
Schulden oplossen lukt soms door te besparen of door het afspreken van een betalingsregeling. Een budgetcoach kan u hierbij helpen. Bij erge schulden kunt u recht hebben op schuldhulpverlening van de gemeente of wettelijke schuldsanering (Wsnp).
U kunt zomaar de Belastingdienst, Douane of Mareschaussee tegenkomen. Zij voeren vaak onaangekondigde controles uit op vliegvelden om openstaande belastingschulden en boetes te innen. U mag namelijk niet met schulden het vliegtuig instappen.
Hebt u op het moment waarop wij controleren (een deel van) uw aangifte niet betaald? Dan krijgt u een naheffingsaanslag met een betaalverzuimboete van 3% van het niet-betaalde bedrag met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514.
In sommige gevallen kunt u met uw schuldeisers afspreken om het bedrag in delen te betalen. Dat heet een betalingsregeling.