als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen.
Beperk het drinken van prikkelende dranken
Denk aan cafeïnehoudende substanties zoals koffie, thee of cola. Ook alcohol is niet de beste vriend van uw blaas. Al deze dranken irriteren uw blaas, waardoor deze sneller van de inhoud af wil dan eigenlijk nodig is.
Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Hierdoor past er meer urine (plas) in uw blaas. U hoeft minder vaak te plassen. Bij urine-incontinentie, als u vaak aandrang heeft en steeds maar weinig plast.
Drink water en kruidenthee
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om per dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Drink je te weinig water (of kruidenthee), dan kan je urine geconcentreerd raken en je blaas irriteren. Dat zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet.
Medicijnen tegen een overactieve blaas zorgen ervoor dat de blaasspier zich ontspant. Hierdoor trekt de blaas zich minder vaak samen en kan er meer urine in de blaas vastgehouden worden. Vaak worden medicijnen gebruikt in combinatie met blaastraining. De medicijnen zorgen ervoor dat de symptomen bestreden worden.
Kan een overactieve blaas vanzelf over gaan? Een overactieve blaas gaat niet vanzelf over zonder actie. Het kan wel vanzelf overgaan als een onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De klachten die horen bij overactieve blaas hebben primaire of secondaire oorzaken.
Rozenbottel thee
Deze theesoort bevat namelijk veel vitamine C en verschillende antioxidanten. Ook wanneer je een blaasontsteking hebt is het drinken van en paar kopjes rozenbottel thee verstandig. Het helpt de blaas te reinigen en slechte bacteriën weg te spoelen.
U heeft last van een overactieve blaas als u vaak een niet te beheersen aandrang heeft om te plassen en u meer dan acht keer per dag gaat plassen bij maximaal 2 liter drinken per dag.
“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.
Eet vezelrijke producten
Het tijdens de rit eten van wat vezelrijk voedsel kan een remmende werking op de vochtproductie hebben. Het voedsel neemt namelijk veel vocht op en de blaas raakt zo minder vol. Watermeloen of andere vochthoudende levensmiddelen zijn een minder goede keuze dan bijvoorbeeld een boterham.
Probeer te ontspannen. Bijvoorbeeld zo: rustig tot 10 tellen of rustig door uw neus inademen en door uw mond uitademen. Span uw bekkenbodem-spieren een beetje aan (alsof u uw plas ophoudt) en ontspan weer. Herhaal dit zo lang als u (weer) voelt dat u moet plassen.
Waterrijke groente
Net als voor fruit, geldt voor groente: hoe meer water het bevat, hoe beter het voor je blaas is. Sla dus maar bijvoorbeeld broccoli, bloemkool en boerenkool in. En eet regelmatig een salade.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Dit komt vooral omdat 99 procent van het water in de voorurine geresorbeerd wordt. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Als je in 1x veel water drinkt dan kan het lichaam dat niet verwerken en moet je wel veel plassen. Dus over de dag heen meer gaan drinken. Drink voordat je dorst krijgt… Je lichaam geeft pas aan als het dorst heeft als er al een tekort is.
Er kan natuurlijk meer aan de hand zijn – regelmatig moeten plassen zou ook veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld een blaasontsteking, nierstenen of zelfs diabetes. Als je opeens veel vaker naar de wc moet of een sterkere aandrang voelt om te gaan, kun je dit het beste even met je huisarts bespreken.
Gember is een ontstekingsremmer, het is een ware heelmeester voor je immuunsysteem. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of griep, kan gember veel goeds doen om je immuunsysteem te ondersteunen.
Zowel water (tot drie liter per dag) als kamillethee. Het water zorgt ervoor dat je urinewegen gereinigd worden. De kamille verzacht de urinewegen en werkt mild antiseptisch; de tweede sleutel om je blaasontsteking tegen te gaan is: rusten!
Stress is een probleem dat op verschillende aspecten van de gezondheid invloed uitoefent, dat geldt ook voor de blaas. Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit. Ook kan het zijn dat iemand hierdoor regelmatig ongewild urine verliest.
Door de spierspanning kunnen darmen en blaas geprikkeld raken. Door onvoldoende ontspanning bij het plassen kan het lastig zijn om goed uit te plassen. Er kan dan urine achterblijven in de blaas.
Vaak opeens heel nodig moeten plassen of de plas niet goed kunnen ophouden. Heef u vooral last van vaak opeens heel nodig moeten plassen of uw plas niet goed kunnen ophouden? Dan kunt u soms medicijnen krijgen die ervoor zorgen dat er meer plas in uw blaas kan. Voorbeelden zijn tolterodine of solifenacine.
Uw blaas is te actief. De spieren in uw blaas trekken soms ineens samen. Ze persen dan plas uit uw blaas. U voelt dan ineens dat u heel nodig moet plassen.
's Nachts vaak plassen (nycturie) betekent een aandrang om per nacht één of meer keer te gaan plassen. Deze klachten kunnen passen bij verschillende aandoeningen zoals een urineweginfectie, goedaardige vergroting van de prostaat, prostaatkanker en neurologische ziekten (bv.