Wie binnen 5 jaar tijd 2 punten krijgt, wordt geconfronteerd met een schorsing van het rijbewijs. De geldigheid van het rijbewijs wordt door het CBR geschorst totdat er opnieuw een rijvaardigheidsonderzoek heeft plaatsgevonden, inclusief een theorie-examen. Werkt u niet mee, dan wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard.
Strafpunt bij zwaardere overtredingen
Denk aan te snel rijden, bumper kleven of het veroorzaken van een ongeluk. Na de tweede zware verkeersovertreding (en dus het tweede strafpunt) meldt het Openbaar Ministerie u aan bij het CBR. Het CBR zal dan een onderzoek doen naar uw rijvaardigheid.
Het strafpunt vervalt na 5 jaar. Klopt. Na 5 jaar is het strafpunt van het rijbewijs.
Heeft u voor die datum uw eerste strafpunt gekregen? Dan gelden de oude regels en moet u uw rijbewijs inleveren na 3 strafpunten.
Het puntenrijbewijs heeft eigenlijk maar één doel: rijden onder invloed van alcohol tegengaan. Als ervaren bestuurder mag je promillage niet hoger dan 0,5 zijn, voor een beginnend bestuurder is dit maximum 0,2 promillage. Zit je daarboven? Dan krijg je één strafpunt.
Het puntenrijbewijs geldt voor iedereen: zowel ervaren bestuurders als beginners. Het is ingevoerd om rijden onder invloed tegen te gaan. Het beginnersrijbewijs is alleen voor beginnende bestuurders.
Een weigering van het paard (oftewel het kruisen van de gereden lijn) kost vier strafpunten en de hindernis moet opnieuw genomen worden. Wanneer men B of L start, volgt bij de derde weigering uitsluiting en moet de combinatie het parcours verlaten.
In Nederland slaagt 51 procent van de mannen in één keer voor het rijexamen. Bij vrouwen is dit 48 procent. Dat lijkt misschien op het oog geen groot verschil. Maar bij 1000 examens zakken er 30 vrouwen meer dan mannen.
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we 'nader onderzoek rijvaardigheid'.
Het puntenrijbewijs geldt voor alle bestuurders, zowel beginnende als ervaren bestuurders. Het is bedoeld om rijden onder invloed van alcohol tegen te gaan. Meer informatie over het puntenrijbewijs vind je op de website van de Rijksoverheid.
5 of 7 jaar beginnend bestuurder
Uitzondering: wanneer u rijbewijs AM haalt (bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets en brommobiel), heeft u 7 jaar een beginnersrijbewijs. Wanneer u ook rijbewijs B haalt op uw 17e, geldt de termijn van 5 jaar. Rijbewijs gehaald op 18-jarige leeftijd of ouder: 5 jaar.
Sinds oktober 2014 geldt dat een beginnend bestuurder bij twee strafpunten zijn/haar rijbewijs moet inleveren en wordt onderworpen aan een onderzoek naar rijvaardigheid bij het CBR. Met een beetje pech resulteert dit in een vrij definitieve maatregel: opnieuw rijexamen doen.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Als u vaker gepakt bent voor het rijden zonder rijbewijs, kan de officier van justitie besluiten u een rijontzegging te geven. Een rijontzegging houdt in dat u bijvoorbeeld een jaar geen rijles mag nemen of simpelweg niet mag rijden.
Ben je voor de tweede keer of vaker gezakt voor je examen voor de auto? Dan heb je langer de tijd nodig om te werken aan je verbeterpunten. Daarom mag je op zijn vroegst na 10 weken weer afrijden.
Ben je twee keer achter elkaar gezakt voor je eindexamen op de middelbare school? Dan beslist de school wat er gaat gebeuren. Soms wordt besloten dat het beter is om naar een andere school te gaan. De wet verbindt in elk geval geen consequenties aan zo'n situatie, dus het is niet verplicht dat je van school af moet.
Hoeveel tijd zit er tussen je rijexamen en het herexamen? Het CBR heeft gesteld dat je op zijn vroegst twee weken na je rijexamen opnieuw herexamen mag doen, ga er vanuit dat het gemiddeld 5 tot 6 weken duurt voor het nieuwe rijexamen.
Het CBR gaat vanaf de zomer kandidaten extra stimuleren om goed voorbereid op het rijexamen te verschijnen. Want twee keer zakken, betekent dat kandidaten op een 'zwarte lijst' komen en maanden moeten wachten op een nieuwe kans om het felbegeerde roze kaartje te bemachtigen.
De meeste examenkandidaten zakken op kijkgedrag. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen breed en ver vooruit kijken, op de juiste manier je spiegels gebruiken en kijkgedrag in specifieke situaties. Kijkgedrag is erg belangrijk op het rijexamen.
Een kandidaat die herexamen doet via een nader onderzoek (het oude BNOR), kan alleen in een zeldzaam geval dezelfde examinator krijgen als tijdens zijn reguliere B-examen. Als deze rijvaardigheidsadviseurs een regulier B-examen afnemen, doen zij dat vooral in 'vreemde' plaatsen, zo meldt het CBR.
Als eerste stap worden in de disciplines dressuur en springen vanaf 1 april 2021 de verliespunten afgeschaft.
Bij een foutloos parcours wordt bij het behalen 60 tot 75 stijlpunten 1 winstpunt toegekend. Indien het aantal stijlpunten 75 of hoger is dan worden er bij een foutloos parcours 2 winstpunten toegekend en wordt er bij 1 tot maximaal 4 strafpunten 1 winstpunt toegekend.
Internationaal is door de FEI een nieuwe 1-ster klasse voor de paarden geïntroduceerd over een hoogte van 1.05m. Daarom zijn de namen van de voormalige klassen allemaal met een ster verhoogd.