Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen. Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen.
Gember werk vooral effectief bij ontstekingen aan de dunne en de dikke darm. Omdat darmontstekingen vaak aanleiding geven tot darmkanker, verlaagt gember meteen ook het risico op het ontwikkelen hiervan. Door de inname van gember kan Artritis, een aandoening die ontstaat door ontstekingen, eveneens verlicht worden.
Gember heeft ervoor gezorgd dat Sam geen opgeblazen gevoel meer heeft en veel minder last heeft van steken en buikpijn. Na het proberen van vele medicijnen en middelen bleek gember echt verlichting van Sam haar PDS-klachten te brengen.
Drink gemberthee
Dan kun je je lol op als je diarree hebt. Gember heeft namelijk een ontspannende werking op de darmen, waardoor de ongecontroleerde samentrekkingen verminderen. Ook helpt gember tegen misselijkheid. Doe voor de lekkerste gemberthee niet een paar plakjes in heet water, maar pak er een pannetje bij.
Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, is gemberthee een perfecte remedie voor maag- en darmklachten. Mocht je dus last hebben van obstipatie of maagklachten, kan het geen kwaad wat vaker gemberthee te drinken of gember in je eten te verwerken.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
“Vitamine D3 moduleert de darmflora van het bovenste spijsverteringskanaal. Dit zou kunnen verklaren waarom vitamine D3 een gunstig effect heeft op ontstekingsziekten van de darm en bacteriële infecties”, zeggen de onderzoekers.
Gember bevat belangrijke fytonutriënten, bekend als gingerolen, en onderzoek heeft aangetoond dat deze een antimicrobiële en ontstekingsremmende werking kunnen hebben die, wanneer gedronken als thee, kan helpen bij de ondersteuning van een gezond microbioom.
Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine, kan gember bijwerkingen hebben zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Verder kan je ook last hebben van brandend maagzuur, oprispingen en diarree. Het actieve ingrediënt in gember, gingerols, versnelt de vertering van voedsel.
Hoewel gemberthee supergezond is, is het ook weer niet de bedoeling om er te veel van te drinken, dit kan namelijk nadelige gevolgen hebben, zoals misselijkheid. Het advies is om maximaal zes kopjes gemberthee per dag te nuttigen. Dit aantal is uiteraard wel afhankelijk van hoeveel gember je per kopje gebruikt.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Studies tonen aan dat het dagelijks innemen van 500 – 2000 mg gemberpoeder de ernst van de pijn enigszins vermindert met gemiddeld 2,3 – 2,7 punten op een 10-puntsschaal in vergelijking met controlegroepen. Klinisch onderzoek toont aan dat gember even effectief kan zijn als sommige ontstekingsremmende middelen.
Algemene bijwerkingen
Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (1,2).
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
De kruiden in onze herb-a-lot zoals kamille, pepermunt en salie hebben een kalmerende en rustgevende werking, ook voor je darmen. Pepermunt wordt vooral geadviseerd bij spijsverteringsproblemen en is een ideaal recept na de feestdagen of na een vullende maaltijd.
Heb je last van een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur? Een kleine hoeveelheid gember kan al snel verlichting geven. Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, kan het drinken van een beetje gemberthee helpen bij maag- en darmklachten.
Voor een gezonde bloedsomloop is ook de kracht waarmee het bloed tegen je vaatwanden duwt van belang. Dit wordt je bloeddruk genoemd. Doordat gember veel kalium bevat helpt deze krachtige wortel ook een normale bloeddruk in stand te houden.