Een platonische relatie: vroeger en nu
Het woord platonisch stamt af van de Griekse filosoof Plato. Hij sprak over de trappen van de liefde en volgens Plato was de platonische liefde de hoogste trap van de liefde. Hij omschreef deze liefde als het streven en begeren naar schoonheid, waarheid en goddelijkheid.
Dit is een relatie waarbij beide partners bereid zijn om 100% van zichzelf te geven, wat er ook gebeurt. Als je echt van iemand houdt, moet je er niet aan denken of je aan het geven bent of aan het nemen, maar je moet langs beide kanten bereid zijn om te geven, te geven, te geven en dan nog wat meer te geven.
De Grieken maken onderscheid tussen de eros, de begerige liefde, waarmee vooral de liefde tussen man en vrouw wordt bedoeld, de filia, de liefde voor je vrienden, de liefde die blij is dat er vrienden zijn, en de agapè, de onbaatzuchtige liefde voor je naaste, de liefde voor God en de liefde van God voor de mens.
Passie of gepassioneerd zijn heeft te maken met verlangen, enthousiasme, hartstocht, liefde, in de brand staan voor. Om wat kenmerken te noemen: je hebt liefde voor je werk of voor je medemens. je draait niet op automatische piloot.
Je voelt je compleet
In een gezonde relatie waarbij het draait om echte liefde, voelen partners geen behoefte om delen van zichzelf op te geven. Echte liefde laat toe dat twee mensen gewoon zichzelf kunnen zijn, waardoor je je als een compleet individu voelt, zélfs zonder elkaar.
Liefde is samen zijn, liefde is voor altijd, liefde is elkaar de ruimte geven, elkaar accepteren, respecteren en er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Een mix van hard werken en dingen vanzelf laten gaan, dat is echt liefde! Maar ook voor iemand anders dan je partner kun je onvoorwaardelijke liefde voelen.
Cupido wordt meestal afgebeeld als een naakt, mollig jongetje met vleugeltjes en een pijl-en-boog. Hij schiet, volgens de mythe, magische pijlen in harten van mensen en goden om deze verliefd te laten worden.
Jezus zegt zelf ook veel over de liefde. In de evangeliën is te lezen wat volgens Jezus de twee belangrijkste geboden zijn: het liefhebben van God en het liefhebben van de naaste. Jezus maakt het tweede gebod zelfs nog zwaarder door te benadrukken dat iemand ook zijn vijanden moet liefhebben (Matteüs 5,43-47).
Er was eens een koning en een koningin. Het echtpaar had drie dochters. De oudste was knap, de tweede was nog knapper, maar de derde, de jongste – haar naam was Psyche – was wonderschoon.
Drie soorten liefde: agapè, eros en philia.
Liefde kun je voelen voor een ander, een mens, een kind, muziek of een dier. Liefde kun je ook voelen voor jezelf. Als een blije energie, een stroom van goed voelen, van acceptatie of gewoon het gevoel oké te zijn met jezelf. Liefde voel je in jouw hart, vanuit jouw hart, een open hart.
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
Platonische relatie wil zeggen dat de personen binnen een relatie geen seks hebben met elkaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is binnen een platonische relatie.
Om je liefde te kunnen geven en voelen
Knuffelen is intiem. Ondanks dat er geen lichaamssappen worden uitgewisseld, is het een intiem moment alleen van ons twee. En dat koesteren niet alleen wij mannen, maar jullie vrouwen ook. Je kan even voelen hoe leuk we je vinden, hoe gek we op je zijn en hoe graag we bij je zijn.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Als ik de liefde niet heb, ben ik niets meer dan een galmende gong of een rinkelende bel. En weet ik alles wat er te weten valt, en heb ik het volmaakte geloof dat bergen verzet: Als ik de liefde niet heb ben ik niets. De liefde is geduldig, vriendelijk en niet jaloers.
Sterk gevoel van verbondenheid, respect, intimiteit en engagement voor een andere persoon. Mensen hebben veel gevoelens bij liefde in een relatie. Bijvoorbeeld: ze zijn blij om elkaar te zien, ze voelen zich goed bij de ander, ze begrijpen elkaar, ze vinden elkaar aantrekkelijk.
In de Schriften leren we dat God onze gebeden altijd zal horen, en ze zal verhoren als we Hem in geloof en met een oprechte bedoeling vragen. Door een gevoel van gemoedsrust krijgen we de bevestiging dat Hij ons hoort. We kunnen ook het gevoel krijgen dat alles in orde komt als we de wil van de Vader volgen.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Haar ogen, haar schone boezem, haar lieflijke mond, die met een rozenknop wordt vergeleken, worden door de Griekse dichters dikwijls met geestdrift bezongen. Wanneer men de uitnemende schoonheid van een sterfelijke vrouw wil beklemtonen, vergelijkt men haar met Aphrodite.
Ze is vooral bekend dankzij de mythe van de held Perseus. Afbeelding van Medusa in een vloermozaïek (cc – wiki – Ad Meskens) Medusa had een weelderige haardos, bestaande uit kronkelende slangen. Ze was bijzonder mooi, maar dat bracht haar vooral problemen.
Bij houden van ben je geïnteresseerd in je partner, je respecteert hem, je maakt je zorgen over hem/haar en je geeft om hem/haar. Toch verlang je niet echt naar hem en heb je niet de hele tijd het gevoel dat je bij hem wil zijn.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt. Tijdens die drie keer dat we verliefd worden, worden we telkens op een andere manier verliefd.
Vrouwen leren gemiddeld op hun 25e hun Ware liefde kennen. Bij mannen is de gemiddelde leeftijd 28 jaar. Gelukkig wijst het onderzoek een gemiddelde leeftijd uit, dus als je al ouder bent, kun je echt nog wel jouw droomman of -vrouw tegen het lijf lopen.