Je lichaam kan niet effectief vet verbranden als het geen hulp heeft van eiwitten. Voldoende eiwit in je voeding stimuleert de vetverbranding terwijl het calorie-verbrandende spieren behoudt. Op deze manier krijg je ook minder last van een hangbuikje, omdat de spieren behouden blijven.
Bij een slappe buikwand en eventueel overtollige huid is een buikwandcorrectie de oplossing. Bij plaatselijke storende vetophopingen is liposuctie de manier om er vanaf te komen. Voor alle moeders en mannen met borstvorming kan de mommy makeover de uitkomst bieden.
Door veroudering, zwangerschappen, operaties, maar vooral door afvallen na overgewicht, treedt bij bijna ieder mens een verslapping op van de buikhuid, terwijl vaak ook de spieren van de buikwand verslappen. Er ontstaat dan een 'hangbuik' of een 'puilende buik'.
Helaas niet! Plaatselijk buikvet verbranden is een hardnekkige mythe. Buikvet kun je namelijk niet plaatselijk weg trainen. Ik geef toe, het lijkt in eerste instantie vrij logisch om te denken dat buikspieroefeningen ervoor zullen zorgen dat je buikvet verbrandt en een strakke buik krijgt.
Krachttraining. Krachttraining is zeer belangrijk als je buikvet wil verbranden. Spieren verbranden meer calorieën dan vet wanneer het lichaam in rust is. Meer spieren helpen dus om meer vet te verbranden.
Ga op je rug liggen en leg een foamroller of kussen onder je onderrug. Leg je handen naast je en concentreer je op je core. Beweeg nu langzaam je benen van beneden naar boven als een schaar. Doe deze oefening 20 herhalingen lang, neem daarna 30 seconden rust en voer de oefening daarna nog twee keer uit.
Ten opzichte van 'normaal' vet is visceraal vet dieper opgeslagen in de huid. Visceraal zit rondom belangrijke organen als de lever, alvleesklier en nieren. Visceraal vet zorgt ervoor dat de organen elkaar niet raken.
Het herstellen van een verslapte huid is nagenoeg een utopie, dus eigenlijk niet de werkelijkheid. Wél is het mogelijk om de verslapte huid aan te zetten tot een betere, meer gezonde en snellere celdeling. Hierdoor zal een slappe huid verstevigen.
Afhankelijk van hoe hard en hoeveel je traint, zou je volgens Kawamoto binnen zes tot acht weken al resultaat moeten zien. Dat lijkt misschien lang, maar op andere punten zal je sneller merken dat je vooruitgang boekt op fysiek gebied.
Sporten helpt
De stevigheid van je huid wordt bepaald door spieren en vet. Die duwen samen tegen je vel. Verlies je vet, dan zal er minder druk zijn op je huid en oogt je nieuwe 'schil' slap. De oplossing is dus een stevige portie krachttraining waarmee je je spiermassa doet groeien.
Je eet niet genoeg gezonde vetten
De verkeerde vetten kunnen voorkomen dat je buikvet verliest. Uit een Zweedse studie uit 2014 blijkt bijvoorbeeld dat gezonde mensen die gedurende drie maanden 750 calorieën per dag uit verzadigd vet aten, meer buikvet hadden dan degenen die voor meervoudig onverzadigde vetten kozen.
Je buikvet gaat niet weg met citroen toevoegen aan je eetpatroon. Citroen bevat uiteraard gezonde stofjes die goed voor je zijn. Maar een echt verschil in vetverlies zul je niet gaan merken. Kijk liever naar je eetpatroon als geheel.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Een lichte zwelling in de onderbuik heeft meestal een onschuldige oorzaak. Het kan te maken hebben met schommelingen in de hormoonhuishouding. Bijvoorbeeld vlak voor- of tijdens de menstruatie. Ook komt het voor dat (tijdelijke) darmproblemen de oorzaak zijn.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Voor extra vetverbranding kun je een kopje groene thee drinken voor je gaat sporten. Voeg hier eventueel gember of munt aan toe, gember en munt kunnen jouw lichaam ook ondersteunen bij de natuurlijke werking van de organen, zoals je spijsverteringskanaal kalmeren en helpen bij het weg krijgen van een opgeblazen gevoel.
Bepaalde groenten hebben een erg hoog koolhydraatgehalte, dus deze kun je beter vermijden als je gaat voor een platte buik. Dit zijn aubergine, bieten, pompoen en wortelen. Om vet te verbranden rondom je buik, is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.