Wanneer uw computer, mailaccount of ander account is gehackt, kan dat nare gevolgen hebben. Oplichters kunnen uit uw naam anderen mailen met een verzoek om geld. Uw werkgever of afnemers kunnen worden benaderd om een 'wijziging' van uw bankrekeningnummer door te geven. Zo verdwijnt uw inkomen naar criminelen.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Doe aangifte bij de politie. Je kan zelf reeds, in afwachting van de politie-interventie en in de mate van het mogelijke, zoveel mogelijk bewarende maatregelen nemen om het bewijsmateriaal veilig te stellen, en het gehackte systeem loskoppelen van internet of andere telecommunicatiesystemen.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Meekijken met wat je typt
In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen. Bijvoorbeeld via een keylogger, waarmee al je aanslagen op je smartphonetoetsenbord worden geregistreerd.
Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt. Oplichters kunnen dan via jouw account berichten sturen waarin vaak om geld gevraagd wordt. Met onze tips weet je voortaan hoe je dit kan herkennen en vooral voorkomen.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Een hacker kan een hoop met toegang je e-mail doen. Ze kunnen je e-mailadres gebruiken om spam te sturen, je persoonlijke gegevens stelen en andere accounts die je gebruikt hacken. Ze kunnen daarnaast ook je inbox lezen om te zien wat je doet, wie je kent en wat je interesses zijn.
Meld de hack
Als je dat nog niet gedaan hebt, neem dan contact op met je e-mailprovider en rapporteer de hack. Dit is belangrijk, zelfs als je gehackte e-mail er niet toe heeft geleid dat je geen toegang meer hebt. Het melden van een hack helpt providers bij het opsporen van gedrag wat op oplichting duidt.
Wat willen hackers bereiken? Hackers willen toegang tot uw gegevens of bestanden. Het liefst gegevens waar zij ook iets mee kunnen zoals bank- of inloggegevens. Met deze gegevens willen zij toegang dat uw data om te kijken of er waardevolle informatie tussen zit of juist toegang tot bankgegevens om geld weg te sluizen.
Dat kan op allerlei manieren gebeuren. Bijvoorbeeld via het bezoeken van de verkeerde website, het openen van een bijlage in een e-mail of malware die in een app zit verstopt. Malware kan met allerlei doeleindes worden verspreid. Bijvoorbeeld om onzichtbaar al je toetsaanslagen bij te houden.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
Ga in WhatsApp naar Instellingen > Gekoppelde apparaten om alle apparaten te controleren die zijn gekoppeld aan je account. Om uit te loggen van een gekoppeld apparaat, tik je op het apparaat > Uitloggen. We ontkoppelen gekoppelde apparaten automatisch na 30 dagen inactiviteit.
Als je gevoelige foto's hebt genomen en deze alleen op je harde schijf bewaart, loop je nog steeds een risico. Hackers kunnen hier online wellicht een stuk lastiger bij, maar als iemand je laptop steelt, dan heb je nog steeds een probleem. In deze gevallen is het raadzaam om de foto's, net als in de cloud, te coderen.
Hackers kunnen programma's maken die onbeschermde wegen zoeken naar netwerksystemen en computers. Hackers kunnen achterdeur-toegang krijgen door een computer of systeem te infecteren met een Trojaans paard, dat door hackers is gemaakt om belangrijke gegevens te verkrijgen en te stelen zonder dat het slachtoffer het ...
Computersystemen kunnen op verschillende manieren worden gehackt, zoals via virussen en andere malware. Als u dus naar gecompromitteerde websites gaat of onbeveiligde wifi-netwerken gebruikt, met name zonder sterke antivirussoftware, is het risico dat u gehackt wordt erg groot.
In 2019 gaf 13 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder aan slachtoffer te zijn geweest van een of meer cybercrimedelicten. Hacken, koopfraude en cyberpesten zijn de meest voorkomende vormen. Een klein deel van de slachtoffers deed melding of aangifte bij de politie.
In veel gevallen is het oogmerk van een hacker om daar geld mee te verdienen. Dat kan door schade te veroorzaken die vervolgens tegen betaling gerepareerd wordt (ransomware). Er kan ook gebruik worden gemaakt van malware, die data vernietigt of de toegang voor een ander doel misbruikt.