Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen. Voor vrouwen met ondergewicht en een tweelingzwangerschap zijn er geen richtlijnen voor gewichtstoename.
Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Gemiddeld komen vrouwen met een gezond gewicht zo'n 12-15 kg aan in de hele zwangerschap. Het verschilt alleen erg hoeveel je aankomt tijdens de zwangerschap en wanneer deze kilo's erbij komen. Het aantal kilo's dat je aankomt hangt vaak ook af van de BMI die je hebt voor je zwangerschap.
Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's. Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid.
Het hangt af van hoeveel je woog voor de zwangerschap, je lichaamstype, je gezondheid en of je in verwachting bent van één of meerdere baby's! In het derde trimester kun je bijvoorbeeld 2 tot 5 kg per week aankomen.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
De groeiende baby in je buik zorgt dat je gewicht stijgt tijdens je zwangerschap. Daarnaast maakt je lichaam ook extra bloed aan, sla je wat meer vet op en neemt je gewicht toe door je groeiende baarmoeder, placenta en de hoeveelheid vruchtwater.
Baarmoeder: 900 g
Voor de zwangerschap bedraagt de lengte van uw baarmoeder of uterus ongeveer 7,5 cm en het gewicht ongeveer 40 à 50 g. In de loop van de eerste helft van de zwangerschap is er een sterke groei van de baarmoeder. Rond de 20ste zwangerschapsweek weegt de baarmoeder ongeveer 700 g.
Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …
Als jij je gewichttoename ergens tussen de 10 en 15 kilo wilt houden dan is er een handige manier om dit in de gaten te houden. Hou het aantal kilo's die je aankomt lager dan het aantal weken dat je zwanger bent. Bijvoorbeeld: als je 30 weken zwanger bent en je bent 11 kilo aangekomen dan zit je goed.
Het derde trimester van de zwangerschap loopt van week 28 tot en met week 41.
Blijven bewegen en sporten tijdens de zwangerschap is belangrijk. Zolang u zich er prettig bij voelt, kunt u de meeste sporten gewoon blijven doen. Over het algemeen raden we een dertigtal minuten matig-intensieve lichaamsbeweging aan. Neem wel geen onverantwoorde risico's.
Reken op een groei van zo'n 8 kilo. Je baarmoeder groeit enorm tijdens je tweede trimester, net als je baby en de placenta. Ook de aanmaak van vruchtwater en extra bloed zorgen voor meer gewicht. In het laatste trimester komt er nog zo'n 4 kilo bij.
Jij in de 27ste week. Met de week groeit je buik en kom je ongeveer 450 tot 500 gram per week aan! Grote kans dat nu ook je wallen beginnen te groeien.
30 weken: de bovenkant van je baarmoeder zit nu tussen je navel en het middenrif. In het derde trimester zal je buik hard gaan groeien.
Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken. Als die sneller groeit dan voor jouw zwangerschapsduur verwacht wordt, is de kans groot dat je zult bevallen van een flinke, dikke en zware baby.
Een maand later: het is gebruikelijk dat nieuwe moeders in de maand na de bevalling maar liefst 9 kilo verliezen, aldus het Amerikaanse Congres van Verloskundigen en Gynaecologen (ACOG). Let goed op: een maand later. Dus niet een week later, maar een maand later.
Aan het einde van de zwangerschap ligt de basaalstofwisseling ongeveer 20% hoger dan voor de zwangerschap. In het eerste trimester kost dit 48 kcal per dag, in het tweede trimester 96 kcal per dag en in het derde trimester 263 kcal per dag. Over de gehele zwangerschap bedraagt de gemiddelde toename 135 kcal per dag.
Doe geen oefeningen meer zoals sit-ups, de plank, toes to bar etc. Houd je buik ook in de gaten. Wanneer er op de buik een tuit ontstaat (coning) dan is de buikdruk te hoog. Het is dan verstandig de oefening aan te passen of niet meer te doen.
Is er sprake van een ongecompliceerde zwangerschap, dan kun je met een gerust hart hardlopen. Het zal geen miskraam veroorzaken of de baby pijn doen. Die zit namelijk veilig en goed beschermd in je baarmoeder.
Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.
Meteen na de bevalling verlies je ongeveer 5 kilogram. Dit gewicht bestaat uit de baby, het vruchtwater, de placenta en bloed. Het extra gewicht dat je vervolgens nog meedraagt, is opgestapeld lichaamsvocht en extra vet. Tijdens de weken na de bevalling zal je lichaam zich vanzelf stabiliseren.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen. Het is een heerlijke tijd, met veel momenten om van te genieten.