Gooi kattenbakkorrels weg bij het restafval. Ze horen niet bij het groente- fruit- en tuinafval (gft), ook niet als ze van natuurlijke grondstoffen zijn gemaakt. Ze mogen in geen geval door de wc worden gespoeld.
Tips kattenbakkorrels en milieu
Kattenbakvulling (ook van hernieuwbare grondstoffen!) moet na gebruik bij het restafval. Gooi het dus niet bij het gft. Gooi kattenbakvulling nooit op je eigen composthoop of in de tuin, want kattenuitwerpselen kunnen ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose.
Plaats de kattenbak in een rustige hoek of een rustige kamer waar je kat een overzicht heeft over de ruimte. Want katten willen van nature hun omgeving in de gaten houden. Jawel, ook wanneer ze in hun 'kleine kamertje' vertoeven. Kies een hoek of kamer verwijderd van looproutes die jij en je andere gezinsleden nemen.
Vul de hoeveelheid die je hebt verwijderd bij. Om ervoor te zorgen dat jouw kat haar ontlasting goed kan begraven, moet er altijd voldoende strooisel in de bak zitten. Een vulhoogte van zeven tot tien centimeter is optimaal. De klonterende kattenbakvulling moet je iedere twee tot vier weken compleet vervangen.
Maak bijvoorbeeld een opening aan de zijkant ter grootte van jouw kat. Om de kattenbak eruit te halen kun je de kastdeur openen. Natuurlijk moeten de binnenmaten voldoende plek bieden voor een kattenbak. Ook in dit geval geldt dat hout minder makkelijk schoon te maken is dan een gangbare kattenbak.
Zet een afgesloten vuilnisbak naast de kattenbak met een kattenbakschepje er naast. Schep twee keer per dag de behoeften uit de bak in de vuilnisbak. Als je 1 kat hebt, verschoon je minimaal 1 à 2 keer per week de bak helemaal en maak je hem goed schoon met schoonmaakmiddel. Als je meer katten hebt, is dit vaker nodig.
Je moet de kattenbak minstens één keer per week opnieuw vullen. Maak van de gelegenheid gebruik als de kattenbak leeg is om hem grondig te reinigen en te desinfecteren. Als je katten avonturiers zijn, speelt het regelmatig verversen van kattenbakvulling en het reinigen van de kattenbak een nog grotere rol.
Tuinieren en kattenbakken
Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken.
Dierenartsen zijn het erover eens dat het het beste is om 1+1 kattenbakken per kat te krijgen. De algemene regel is een kattenbak per kat, plus een extra "huishoud" bak. Bijvoorbeeld, als u 2 katten heeft, is het beste om 2+1=3 kattenbakken in huis te hebben.
Plaats van de kattenbak
De kattenbak moet op een plek staan waar de kat makkelijk bij kan (dus niet ergens achter in een rommelkast of drie verdiepingen hoger op zolder), maar wel waar hij wat privacy heeft. Niet in een looproute of direct naast een wasmachine of droger.
De bleek- en kattenkruid reactie. Katten worden net zo high van de geur van bleek als van kattenkruid, hoewel er chemisch gezien geen enkele overeenkomst tussen beiden is. De geur van bleek trekt katten aan. Blijkbaar zit er iets in dat het reukorgaan van katten op prettige wijze prikkelt.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Gooi kattenbakkorrels weg bij het restafval. Ze horen niet bij het groente- fruit- en tuinafval (gft), ook niet als ze van natuurlijke grondstoffen zijn gemaakt.
Een kattenbak mag beslist niet ruiken. Doet het dat wel, dan is deze niet goed schoon. Wanneer je meerdere katten hebt is het belangrijk om zeker tweemaal daags alles uit te scheppen.
Je badkamer, washok of kelder zijn ideale ruimtes om een kattenbak te plaatsen. Zelfs je keuken kan een goede plek zijn. Zet de kattenbak in een rustige hoek en uit de buurt van zijn voederbak of slaapplek. Verplaats de kattenbak van je kat niet.
Ververs één keer per week de hele inhoud van de kattenbak. Maak daarnaast één of twee keer per maand de kattenbak grondig schoon. Dit doe je het beste met een sopje van heet water en het liefst wat soda. Gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor omdat dit slecht is voor de gezondheid van jouw kat.
Elke dag scheppen betekent niet dat je elke dag al het grit in je kattenbak vervangt. Dat is niet nodig en ook niet erg zuinig. Met klonterend grit kun je eens per 4 à 6 week alles schoonmaken en vervangen. Met niet klonterend grit zal dat eerder elke week zijn.
Voor binnenkatten volstaat het vaak om 1 tot 2 x per jaar te ontwormen tegen spoelwormen. Buitenkatten moeten minimaal 4 x per jaar ontwormd worden tegen spoelwormen, of vaker als ze veel jagen. Katten met vlooien moeten ook worden behandeld tegen lintwormen.
Katachtigen kunnen drager zijn van de toxoplasmoseparasiet en deze in hun uitwerpselen uitscheiden. De parasiet komt zo samen met zijn cyste (doosje met harde wand waarin de parasiet leeft) in de grond terecht en kan daar zeer lang overleven.
Maar de parasiet wordt niet overgedragen door de poes te aaien. Met een aantal voorzorgsmaatregelen is er dus niets aan de hand. Een zwangere vrouw kan het schoonmaken van de kattenbak beter aan iemand anders over laten.
De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk.
Het plaatsen van een schoonloopmat voor de kattenbak zorgt voor schone pootjes en dat de grit die wel is blijven hangen in de pootjes er af wordt gelopen.
Cat's Best GreenPower kattenbakvulling is gemaakt met natuurlijke actieve hygiëne korrels van organische vezels. Hierdoor kan je deze kattenbakvulling gewoon door het toilet spoelen, net zoals je met toiletpapier doet!
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.