De snelste blijft een privé jet, straalmotoren kunnen deze vliegtuigen voort stuwen met wel 775 km per uur. Altijd benieuwd geweest naar wie een eigen privéjet heeft?
De prijs voor het huren van een light jet is ongeveer 1.500 euro per uur. Ook hier hangt de prijs weer af van de afstand die afgelegd dient te worden naar de bestemming en de lengte van het verblijf.
Middelgrote privé vliegtuigen bieden meer luxe, comfort, snelheid en service, en hebben ruimte voor maximaal 12 passagiers met een bereik van 9.250 kilometer.
Alle vliegtuigen variëren in prijs, afhankelijk van type, leeftijd, staat, maatwerk enzovoort. Nieuwe privéjets variëren in prijs van $ 3 miljoen tot meer dan $ 70 miljoen.
De prijzen beginnen bij 650 euro per enkele reis. Een retourtje kost minimaal 990 euro.
Privévliegtuigen zijn net zo veilig als commerciële luchtvaartmaatschappijen. Of ze veiliger zijn of niet, is moeilijk te zeggen. Bovendien is het niet nodig of privéjets veiliger zijn dan commercieel.
In totaal zijn er wereldwijd ongeveer 22,000 privéjets in gebruik. Zoals je zou verwachten, zijn de meeste van deze vliegtuigen echter gevestigd in de Verenigde Staten.
De eerste reden hiervoor is dat er veel minder verkeer is op zo een hoge hoogtes. Zoals gezegd, het commerciële verkeer vliegt een stuk lager, dus privéjets kunnen veel directere routes vliegen naar hun bestemmingen. Dit bespaart veel tijd wat voor een zakelijke branche als privéjets van groot belang is.
Het “goedkoopste privé vliegtuig”
De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Cirrus Aircraft, tevens de bouwer van de Cirrus SR22, biedt tevens een privéjet aan: de “Vision Jet”. Met een aankoopprijs van 1,96 miljoen dollar moet het toestel de goedkoopste privé-jet van de wereld worden.
In Nederland zijn 44 geregistreerde privévliegtuigen. Van wie die zijn? Onder andere Eduard Hagens, oprichter van IT-bedrijf Exact, Sunweb-topman Joost Romeijn, keukengigant Ben Mandemakers, Formule 1-coureur Max Verstappen of mediamagnaat John de Mol hebben een eigen vliegtuig.
De privévluchten waren in de eerste negen maanden verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot van zo'n 56 kiloton. Personen in een privéjet stoten gemiddeld 5 tot 7 keer zo veel uit als een passagier op een commerciële vlucht, afhankelijk van het type toestel.
Een vliegtuig huren bij NetJets kost circa drieduizend tot twaalfduizend euro per uur, afhankelijk van het type.
Met een prijs van ongeveer 890.000 euro en bedrijfskosten van ongeveer 210-230 euro per uur is het een goedkoop vliegtuig in zijn klasse. In de VS wordt het voornamelijk commercieel gebruikt, terwijl het in Europa voornamelijk wordt gebruikt voor fractionele eigendomsmodellen en privé.
De ruim half miljoen privévluchten in Europa van vorig jaar stootten samen zo'n 3,4 miljoen ton CO2 uit, bijna tien keer zoveel als twee jaar eerder. In Nederland is eenzelfde toename te zien, van bijna 2.500 jets die in 2020 de lucht in gingen naar ruim 12.000 vorig jaar.
Privéjets zijn precies dat: privé. U bepaalt zelf welke passagiers mee gaan op de vlucht. Hierdoor heb je totale controle over de missie. U kiest wanneer de vlucht vertrekt, waar deze vertrekt, waar hij landt en (in de meeste gevallen) het vliegtuig dat wordt gebruikt.
230.409 zijn er meer dan welke dag dan ook, sinds het bedrijf in 2006 begon met zijn metingen. Flightradar24 houdt niet alleen gegevens van passagiersvluchten bij, maar ook vrachtvervoer, privéjets en zelfs helikoptervluchten.
Het PPL-brevet is de start van iedere pilotencarrière. Alle piloten met commerciële ambities zijn verplicht een Private Pilot License te halen. Het PPL-brevet geeft je toestemming om over de gehele wereld non-commerciële vluchten te maken met een toestel tot maximaal 5.700 kilo.
Als iemand 3 uurtjes vliegt in een privéjet dan is zijn uitstoot na die ene vlucht al meteen even hoog als de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van een EU-inwoner.
Speculaties liepen uiteen van 8 tot 12 miljoen euro. Gelukkig liet de in België geboren en in het fiscaal-vriendelijke Monaco wonende Nederlander een bonnetje achter in het Luxemburgse handelsregister.