Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
NIET SAMEN MET DRINKWATER
Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet. Regenwater mag nergens in contact komen met je drinkwater.
Het is technisch mogelijk om deze verontreinigingen uit het regenwater te halen om het daarna als drinkwater te kunnen gebruiken. Deze zuivering kan wel duur zijn. Omdat de kwaliteit van regenwater sterk kan verschillen, is het belangrijk om die kwaliteit te meten.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Ook al kan regenwater in elk huishouden ook tot volledig gezuiverd en veilig drinkbaar water gezuiverd worden veelal zal men regenwater willen gebruiken voor de was, afwas, bad, toilet, ramen wassen, tuin, autowassen... Hetgeen eenvoudig realiseerbaar is.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën.
Via het mangat pomp je al het regenwater uit de put. Je reinigt de wanden en de bodem van de regenwaterput met een hogedrukspuit of hogedrukpistool. Al het water van de hogedrukspuit en de sliblaag zuig je uit de put. Je desinfecteert de put door een veilig en neutraal ontsmettingsmiddel te gebruiken.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Regenwater is vrij van chemicaliën en zouten: In tegenstelling tot leidingwater, dat vaak chloor, fluoride en andere chemicaliën bevat, is regenwater puur en vrij van verontreinigingen.
Putwater is water dat je zelf oppompt en als bron ondiep of diep grondwater heeft. Putwater is niet afkomstig uit het openbare waternet en is ook niet hetzelfde als regenwater.
Regentank - ondergronds opvangen
Regenwater ondergronds opvangen is ook een mogelijkheid. Je geleidt het water dan vanaf de regenpijp in een infiltratiekrat, regentank of drainagebuis. Door het water ondergronds op te vangen, kun je het water tijdelijk vasthouden en daarna geleidelijk weer aan de bodem afgeven.
Regenwater kan met behulp van een drijvende aanzuigfilter en een gewone filter voor heel wat aanwendingen gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn de auto wassen, het huis proper maken, …) Door terugslagkleppen wordt voorkomen dat er regenwater in de drinkwaterleidingen terecht komen.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
Het regenwater en het drinkwater in uw woning moeten volledig gescheiden zijn. Er mag geen verbinding zijn tussen de leidingen voor drinkwater en die voor regenwater.
Waarvoor kan je regenwater gebruiken? Regenwater kan een uitstekend alternatief bieden voor leidingwater bij laagwaardige doeleinden zoals toiletten doorspoelen, de auto reinigen, kleding wassen, de tuin besproeien, de vloer dweilen of de stoep reinigen.
Regenwater noemen we zoetwater, maar het smaakt eigenlijk nergens naar. Zoutwater in de zee, smaakt wel zout. Water neemt de smaak over van wat erin opgelost zit.
In regenwater kan veel viezigheid zitten
Fijnstof en andere luchtvervuiling, zoals de uitstoot van fabrieken, worden in de lucht door het water opgepikt. Ook bestrijdingsmiddelen kunnen al via de lucht in het water terechtkomen.
De Wereldgezondheidsorganisatie kaart nog een ander mogelijk risico aan. Als je veel gedestilleerd water drinkt, raakt de mineralenhuishouding van je lichaam mogelijk verstoord. Er kan dan een tekort aan mineralen in het bloed ontstaan.
Wil je je water laten testen? Neem dan contact op met je waterbedrijf. Deze kan je kraanwater testen op bacteriën en op metalen. Wanneer er problemen zijn met je kraanwater en er sprake is van een afwijkende kleur of geur, dan zal je waterbedrijf het water kosteloos controleren.
Drink geen water uit bergbeekjes, rivieren of meren
Hoe fris of hoe lekker het water er ook uitziet: drink liever geen water uit rivieren, meren of beekjes in de bergen. Hier kunnen namelijk bacteriën, virussen of micro-organismen in zitten, en die kunnen ons ziek maken.
Oftewel destillatie is een manier om o.a. zeewater en urine drinkbaar te maken. Door het zeewater te koken en de damp op te vangen zorg je ervoor dat de residuen uit het water verdwijnen. Houd er rekening mee dat het binnenste kopje vuil kan zijn waardoor je twee keer moet destilleren.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
De chemische verbindingen die het meest bijdragen aan de zuurgraad van regenwater zijn zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx). Via de vorming van opgelost sulfaat en opgelost nitraat maken ze het regenwater zuur. Daarentegen vermindert de uitstoot van ammoniak (NH3) de zuurgraad van het regenwater.
Dit duidt op de aanwezigheid van organische verontreiniging in de regenwatertank, zoals (bouw)zand of stuifmeel. Bacteriën die van nature in regenwater aanwezig zijn kunnen zich sterk vermeerderen bij stagnerend water en/of hoge temperaturen en zorgen dan voor omzetting van de organische verontreiniging.