Kanban is een concept gerelateerd aan Lean en just-in-time (JIT) productie, waarbij het wordt gebruikt als een planningssysteem dat je vertelt wat je moet produceren, wanneer je het moet produceren en hoeveel je moet produceren. Het mooie van Kanban is dat het op elk proces of elke methode kan worden toegepast.
De bedoeling van Kanban is dat items eigenlijk nooit stilstaan op het bord, ze zijn continu in beweging. Maak heldere afspraken: De basis van het succes van Kanban ligt in de afspraken die er gemaakt worden over de WIP-limiet, wanneer taken als 'klaar' beschouwd worden en wanneer een nieuwe taak wordt gestart.
Om te beginnen: voor veel team is het niet Kanban VS Scrum, maar Kanban en Scrum. Kanban en Scrum zijn namelijk allebei Agile werkmethoden – beide met een eigen set spelregels – die uiteindelijk het verbeteren van samenwerking, vergroten van de transparantie en het verhogen van de geleverde waarde als doel hebben.
De Kanban Methode zorgt ervoor dat werkzaamheden en processen efficiënter verlopen. Knelpunten en verspilde tijd worden in kaart gebracht waardoor tijd, moeite en kosten bespaard kunnen worden. Daarnaast kun je de kaarten ook personaliseren en inzicht krijgen in de efficiëntie van verschillende werknemers.
De Daily Kanban is de enige verplichte meeting voor Kanban teams (alle andere meetings van Kanban zijn optioneel, maar kunnen wel verschrikkelijk handig zijn). De meeting wordt, zoals de naam al aangeeft, dagelijks gehouden.
Kanban heeft geen sprints; op elk moment kun je nieuwe taken van de backlog op het Kanban bord plaatsen. Binnen elke stap is er een WIP (Work in Progress)-limiet.
Het Scrum raamwerk is gebouwd op een fundering van drie pilaren: transparantie, inspectie en adaptatie.
Voorraadbeheer op basis van de vraag
Kanban is een van oorsprong Japans systeem dat ontwikkeld is om de logistieke productieketen te ondersteunen. In het magazijn is het bij uitstek geschikt om voorraadbeheer efficiënter te maken en knelpunten in kaart te brengen. Dat gebeurt door middel van een visuele representatie.
Wat is Scrum precies? Scrum is een manier van werken waarin teams worden georganiseerd en gefaciliteerd om in korte cycli – stapsgewijs – te werken aan concrete tussenproducten. Deze cycli worden sprints genoemd. En in iedere sprint levert het team werkende producten op.
Agile is een overkoepelend begrip waar veel bekende methoden en technieken onder vallen. Denk aan Scrum, Kanban en XP.
Lean wordt vaak toegepast om de processen in de hele organisatie en haar omgeving te verbeteren. Scrum wordt daarentegen toegepast in teamverband waar de teams niet groter zijn dan 11 personen. Daarnaast is het bij Lean belangrijk dat de processen zo lopen dat er geen verspilling plaatsvindt.
Bij Lean is het eindresultaat een proces dat zo efficiënt mogelijk is ingericht en voor een langere periode kan worden gebruikt voor een bepaald eindproduct. Bij Scrum wordt er per sprint een deelproduct ontwikkeld. Na de eerste sprint wordt dit prototype geëvalueerd en daarna start het team aan de volgende sprint.
Agile is een overkoepelend begrip waar veel bekende methoden en technieken onder vallen zoals Scrum, Kanban en Extreme Programming (XP).
Lean is een systematische (continu verbeteren) aanpak om activiteiten die geen waarde toevoegen aan het proces te verminderen of te elimineren. Lean legt de nadruk op het verwijderen van verspillingen in het proces om zo meer toegevoegde waarde voor de klant te realiseren.
Lean is een managementfilosofie die streeft naar continue verbetering door het elimineren van verspillingen en het maximaliseren van waarde voor de klant. Het concept van Lean is gebaseerd op vijf principes, namelijk: waarde, waardestroom, flow, pull en perfectie.
Gemiddeld verdient een mannelijke Scrum Master 68.000 euro per jaar en een vrouwelijke Scrum Master 57.000 euro. Dit salaris bestaat wederom uit het bruto salaris, inclusief vakantiegeld, bonussen en overige toeslagen. Het verschil tussen het salaris van mannen en vrouwen is ruim 10.000 euro.
Agile betekent letterlijk – behendigheid, wendbaar of lenigheid. Het is een manier van werken waarbij behendigheid voorop staat. Een organisatie dat een project uitvoert vanuit de Agile methodiek is ervan bewust dat omstandigheden veranderen, en weet hier slim op in te spelen.
Een scrummaster is een facilitator en coach die het scrumteam en de bredere organisatie helpt de scrumtheorie en -praktijk te begrijpen en toe te passen. De scrummaster helpt het scrumteam om effectiever te werken door het elimineren van obstakels en afleidingen die het team kunnen belemmeren om doelen te halen.
Met LEAN maken we gebruik van een nieuwe systematiek die ervoor zorgt dat je niet meer misgrijpt en alle zaken overzichtelijk te vinden zijn. Zo zetten we bijvoorbeeld een systeem in dat signaleert wanneer nieuwe voorraad nodig is.
Binnen het Scrum Team zijn drie rollen vertegenwoordigd: de Product Owner, die vooral de belangen van de stakeholders vertegenwoordigt, de Scrum Master die het proces en het Development Team ondersteunt en tot slot het Development Team, dat werkt aan een product.
De waterval methode is het meest geschikt voor projecten die lineair worden uitgevoerd. Het is onmogelijk om terug te gaan naar een eerdere fase. Agile richt zich op aanpasbare, gelijktijdige workflows.
Een Scrum sprint, een afgebakende tijdsperiode, is de basis van een Scrum project. Elke sprint duurt telkens even lang, meestal tussen de 1 en 4 weken (afhankelijk van het project), en volgen elkaar steeds direct op.