Dan is het handig als u uw JAcobus houtkachel kunt laten branden op pellets. Daarom bieden wij een 'hybride module' aan voor de JAcobus. In een handomdraai bouwt u de JAcobus daarmee om naar een pelletkachel. Hout stoken blijft daarbij mogelijk!
Dat kan in je eigen haard of houtkachel met behulp van de pelletkorf 2.0. Met behulp van deze pelletkorf kun je op een eenvoudige manier de voordelen van het stoken op houtpellets ondervinden. Je vult de pelletkorf met 2,5 á 3 kg houtpellets. Je kan de pellets heel gemakkelijk ontsteken met behulp van aanmaakblokjes.
U kunt houtpellets ook in uw haard of houtkachel branden.
Een gaskachel ombouwen naar houtkachel is mogelijk in bepaalde situaties. Echter moet u rekening houden met bepaalde zaken. De oude gashaard moet altijd verwijderd worden, en er moet een nieuwe houtkachel in.
De kWh prijs van houtpellets ligt iets lager dan die van aardgas of stookolie. Op de stookkosten besparen met pellets kan dus, maar in vergelijking tot brandhout ligt het besparingspotentiëel een pak lager. Brandhout is immers ongeveer de helft goedkoper per kWh dan pellets en dikwijls zijn er ook gratis bronnen.
Een pelletkachel behaalt een uitstekend rendement met hoogkwalitatieve pellets en kan zeker 90% overschrijden. Dat betekent dat slechts 10% van de energie verloren gaat in de schoorsteen.
Voordelen pelletkachel
Ten opzichte van een houtkachel heeft een pelletkachel een hoger rendement. Dit komt doordat de houtpellets gemaakt worden van zuiver houtafval. Dit maakt pellets de ideale brandstof voor maximale warmte. Daarnaast hebben ze een schone verbranding.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden.
Installatie. Gashaarden zijn meestal voorzien van metselwerk dat zowel decoratief als duurzaam is en bestand is tegen de hitte van een gasvlam. Dit betekent dat de tegel, het metselwerk en de basis voor de open haard een pelletkachel van de juiste grootte kunnen ondersteunen.
Een ingebouwde pelletkachel met een vermogen van 13 tot 15 kW zal tussen de 2500 en 3500 euro schommelen. Wat de houtpellets betreft, is er keuze tussen witte en bruine pellets.
Vergeleken met andere houtkachels zijn pelletkachels het zuinigst met hout, schrijft ook Milieucentraal. Zo'n 80 procent van de energie uit hout wordt nuttig gebruikt voor warmte. Ter vergelijking: bij een open haard is dit 10 procent.
Tegen 2030 moet de uitstoot van fijn stof door houtkachels, pelletkachels en open haarden gehalveerd zijn.” Op korte termijn moet de Green Deal zorgen voor een sanering van de meer vervuilende toestellen, het verbeteren van het stookgedrag en een regelmatig onderhoud van kachels en rookgasafvoer.
Invloed op gezonde lucht. Bij het verbranden van hout komt onder andere fijnstof vrij. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, daar zijn deskundigen het over eens. Uit metingen blijkt dat pelletkachels en biomassaketels die voldoen aan de normen, per branduur 80 procent schoner zijn dan gewone houtkachels.
de pelletkachel aansluiten op een bestaande schoorsteen
Een pelletkachel aansluiten op een bestaande schoorsteen is geen probleem. Let er wel op dat de schoorsteen NIET GROTER mag zijn dan ø 150 mm.
De ideale diameter voor een pelletkachel is 80 mm. Is de schoorsteen langer dan 5 meter, dan wordt een flexibel rookkanaal van 100 mm geadviseerd. Met 150 mm brandt een pelletkachel ook nog goed, maar als het kanaal breder wordt dan dat zullen de rookgassen te snel afkoelen en niet goed opstijgen.
Pelletkachels- en haarden
Voor de pelletkachels en haarden geldt hetzelfde als bij de houtkachels- en haarden, ook hier is het niet mogelijk om dit zonder afvoer te doen.
Minder energiekosten
Door te stoken met houtpellets in de plaats van gas, bespaart u tot 50% op energie. Zo heeft u de kost van uw investering al na een paar jaar terugverdiend. Een gemiddeld gezin begint met een pelletkachel al na drie jaar een mooie som geld te besparen.
Met een pelletkachel alleen kan men niet volledig los van gas. Dat betekent dat men niet bespaart op vastrecht- en netwerkkosten à 200 euro per jaar. Gebruikt men een pelletkachel als hoofdverwarming in de woonkamer, dan bespaart dat gemiddeld genomen circa 40% aan gas.
Het bouwbesluit in Nederland vereist bij pelletkachels een rookkanaal dat ten minste boven de dakrand uitsteekt. Het is een misverstand dat pellethaarden (ondanks dat dit soms in een buitenlandse handleiding vermeld wordt) in Nederland mogen worden geplaatst middels een uitmonding direct door de gevel.
Een houtkachel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Staat jouw kachel er al een tijdje? Check dan of deze voldoet aan de eisen van EcoDesign 2020. Want een slecht functionerende houtkachel stoot meer schadelijke stoffen uit dan wenselijk is.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Houtstook verbieden kan niet
Houtkachels kunnen op dit moment niet verboden worden. Ze zijn namelijk als product toegestaan op de Europese markt. Wel kunnen gemeenten in hun omgevingsplan regels opnemen over het gebruik van houtkachels. Zodat er minder schadelijke rook in de omgeving terechtkomt.
De temperatuur van de rookgassen van een pelletkachel zijn gemiddeld 100-150 graden Celsius, al onze pelletkachels zijn uitgerust met een beveiliging; indien de rookgastemperatuur een waarde > 220 graden Celsius bereikt slaat de kachel uit.
Steekt u de kachel een paar uur per dag aan tussen oktober en april, dan betaalt u voor de pellets en elektriciteit 150 tot 200 euro per jaar. Voor een intensiever gebruik telt u tot 300 euro neer.
“We vrezen vooral voor een 'lock in': eens zo'n kachel in huis komt, blijft hij er wellicht tientallen jaren staan.” Een pelletkachel is vandaag in sommige situaties een goede overgangsoplossing, maar hij zal wellicht nog vele jaren in huis blijven staan. Niet ideaal met zicht op de toekomst.