In het algemeen mag je stellen: hoe lichter de kleur, hoe beter je gezondheid. Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.
Bij een gezonde persoon is het helder van kleur. Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie.
Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen doodgaan laten ze een groene kleur los die ervoor zorgt dat je snot verkleurt.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.
Groen snot kan erop wijzen dat je een bacteriële infectie of schimmelinfectie hebt. Een type witte bloedcel, leukocyten, zorgt voor deze groene kleur. Net als bij geel snot, zijn deze aan het vechten tegen de bacterie. Het snot kan ook de eerste dagen licht van kleur zijn, waarna het steeds donkerder wordt.
Groen: de infectie is flink gevorderd en je voelt je waarschijnlijk aardig beroerd. De afvalstoffen maken je snot groen. Pas als je weken met groen snot rondloopt, moet je naar de dokter.
Gezond snot zou doorzichtig en dun moeten zijn. Als het dik en 'wolkig' wordt is dat een teken van ontsteking, infectie of allergie. Als je snot geel of groen wordt komt het door een extra grote hoeveelheid witte bloedcellen.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Het snot in je neus, inclusief vuiligheid, wordt via de trilhaartjes in je luchtwegen richting je maag gestuwd. Daar wordt de troep onschadelijk gemaakt. Je kunt dus gerust je neus ophalen als je ziek bent en vervolgens de inhoud doorslikken.
Aan de kleur van het slijm kunt u zien of een virus of bacterie de oorzaak is: Als het slijm geel of groen is, dan is de oorzaak waarschijnlijk een bacterie. Is het slijm wit, dan is de oorzaak waarschijnlijk een virus.
Ook als het snot geel/groen wordt, is het meestal niet nodig om antibiotica te gaan gebruiken. Alleen bij langdurig hoge koorts (meer dan drie dagen), ernstige benauwdheid of sufheid of als de verkoudheid langer dan 10 dagen duurt, is het verstandig contact op te nemen met uw behandelend arts.
Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen: 'In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zegt de kleur van het sputum niks over de onderliggende ziekte. Zo wordt er bijvoorbeeld bij groen sputum onterecht gedacht: er is sprake van een bacteriële infectie. Dat klopt niet.
Snot wordt gemaakt in de slijmklieren in je slijmvlies. Je slijmvlies is een dun laagje cellen dat overal langs je luchtwegen zit. In je slijmvlies zitten ook kleine trilhaartjes. Die gaan op en neer en zorgen er zo voor dat het slijm langzaam naar je neus wordt getransporteerd.
Als u last heeft van geel of groen slijm, dan kan dit een gevolg zijn van een luchtweginfectie. Druppel zonodig 1 a 2 maal daags extra met Nacl 0,9% en breng uw arts op de hoogte.
Verkoudheid is besmettelijk. Het virus zit in uw speeksel, slijm en snot. Dit kunt u doen om anderen niet te besmetten: Houd afstand van anderen.
Fluimucil bij bronchitis
Het lichaam gaat slijm aanmaken om de bacteriën en virussen op te ruimen. Dit slijm hoest je op. Fluimucil werkt slijmoplossend, zodat je het makkelijker ophoest.
Personen met COPD produceren veel meer slijm in de luchtwegen. Een gezonde luchtweg zorgt normaal voor een spontane verwijdering van deze slijmen. Bij COPD lukt dit minder goed en moet u vooral hoesten om de slijmen te verwijderen. Meestal zijn de slijmen helder wit of gelig.
Gekleurd (groen of bruin) slijm moet opgeruimd worden. De functie van het hoesten moet dan niet onderdrukt worden.
Het ontstaat vooral als gevolg van een verkoudheid of bij overgevoeligheid op een prikkel (al dan niet allergisch). Dit leidt tot irritatie of ontsteking aan je neusslijmvliezen, die als gevolg een grotere hoeveelheid vocht dan normaal gaan produceren. En dat moet er dan langs je neus weer uit.
In de acute fase van je bijholteontsteking is neusspray vaak de beste ondersteuning voor je holtes. Er bestaan allerlei verschillende typen neussprays: Met alleen zoutoplossing om slijm op te lossen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor baby's, jonge kinderen en zwangere vrouwen, of als je een milde neusspray zoekt.
Door de druk komt het ook terecht in je holtes waardoor je natuurlijke afvoer wordt belemmerd. Daarnaast heeft snuiten nog een ander groot nadeel: het kan namelijk pijn doen aan je oren. Doordat mensen hun neus te hard snuiten komt het zelfs voor dat ze hun trommelvliezen opblazen.
Top, zo komt het niet verder in je lichaam terecht en helpt het voorkomen dat je ziek wordt. Een gezond lichaam maakt maar liefst 1 tot 1,5 liter snot per dag! Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel. Door een flinke verkoudheid, een allergie of een irritatie maak je meer slijm aan.
Zieke neus produceert een liter snot per dag
Als je ziek bent, ontstaat er een ontstekingsreactie, die de vocht- en bloedtoevoer naar de neus stimuleert. De slijmvliezen scheiden meer snot af dan normaal: tot wel een liter per dag. Bovendien wordt het snot dikker, gekleurder en plakkeriger.
U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.