Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Het is belangrijk dat je bewust wordt waarom je altijd honger hebt. De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding en het eten van veel (snelle) koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels. Dit zorgt voor weinig verzadiging en een verhoogde afgifte van insuline in het bloed.
Doordat je stofwisseling harder gaat werken en reserves in je lichaam worden aangevuld kan je dus afvallen. Dus meer eten is zeker niet altijd aankomen! Aankomen is daarom best lastig en hiervoor heb je soms echt veel meer energie nodig, juist om die reserves aan te vullen. Dit noem je dan vaak een aankomlijst.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je minder trek kunt hebben, denk aan: verandering van smaak- en geurwaarneming, medicijngebruik, ziekte, weinig beweging, je alleen voelen en moe zijn.
Honger wordt grotendeels gecontroleerd door je hersenen en je hersenen gebruiken verschillende signalen en hormonen in je lichaam om je hongergevoel te controleren. Ghreline is een hormoon dat wordt afgescheiden door onze maagwand en o.a. onze eetlust opwekt. Het wordt daarom ook vaak het hongerhormoon genoemd.
Slank zijn is niet voor iedereen weggelegd, maar een gezond gewicht hebben kan wél voor iedereen. Daar hoef je dus helemaal niet dun of slank voor te zijn. Uiteindelijk weet jij zelf het beste wat goed voor jou is. Luister naar je lichaam, maar ook naar je mentale welzijn.
Om je gerust te stellen: een plotselinge gewichtstoename betekent zelden dat je er opeens een kilo vet bij hebt. Ga maar na: als de weegschaal 500 gram extra aangeeft, zou je genoeg calorieën moeten hebben gegeten om een halve kilo vet op te slaan.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Fruit, yoghurt, noten, rauwe groentjes… allemaal gezonde tussendoortjes die je honger stillen. Als je ervoor kiest om rond 10.00 uur en 16.00 uur niets te eten, is de kans groot dat je 's middags en 's avonds voor het eten honger krijgt.
Als je stress hebt, kun je de neiging hebben meer te gaan eten, het vergroot namelijk de eetlust. Een gezond en compleet voedingspatroon is dan belangrijk om een constant hongergevoel te voorkomen.
Vooral voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten. Boter, kaas, olie en noten bevatten veel vetten, terwijl vlees, melk en eieren veel eiwitten bevatten.
Je voelt je dik, schuldig, opgeblazen of vol na een dag waarop je wat meer dan normaal hebt gegeten. Maar zo snel als dat jij denkt dat je aankomt, kom je helemaal niet aan. Het is wetenschappelijk zelfs onmogelijk om in één dag aan te komen, tenzij je speciale genen hebt.
1: Bewerkte voedingsmiddelen
Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag. Daarmee zijn het echte verborgen dikmakers.
Maak verticale lijnen
De beste manier om slanker te lijken, is door jezelf optisch langer te maken! Kies voor 1 duidelijke kleur in je slankmakende outfit om dit verticale effect te bereiken; je broek en top dus in dezelfde kleur, een opvallende- of lichtere kleur kan er dan open overheen gedragen worden.
Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden. Waarbij geldt, hoe harder je hart tekeer gaat, hoe intensiever, en hoe meer calorieën je verbrandt.
Beide woorden betekenen 'wens om te eten'. Maar bij honger geeft het lichaam signalen dat het voedsel nodig heeft, bijvoorbeeld door het samentrekken van de maag. En bij trek gaat het om een lustgevoel veroorzaakt door bijvoorbeeld het water dat je in de mond loopt.
Er is een subtiel verschil tussen honger en eetlust. Eetlust is een verlangen om te eten, dat vaak wordt versterkt door het zien of ruiken van heerlijk voedsel. Honger daarentegen vertelt je lichaam dat het nu voedsel nodig heeft, uit elke bron die het van energie kan voorzien.
Vaak hoor je over mensen die hun zorgen of stress juist weg eten, maar soms kan stress er juist voor zorgen dat je eetlust wegtrekt. Eén reden is dat stress zorgt dat je lichaam een hormoon genaamd epinefrine aanmaakt, ook wel adrenaline genoemd, waardoor je tijdelijk minder honger ervaart.
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
Mythe of realiteit? Antwoord: mythe! Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten.