Parijs (Frans: Paris) is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk.
De Romeinen noemden de stad Civitas Parisiorum (stad van de Parissi). Parijs heeft ook een aantal bijnamen. De Parijzenaren zelf noemen Parijs ook wel Paname. Parijs wordt ook wel de stad van de liefde, mode en het licht genoemd.
Frankrijk heet in het Frans officieel république française (Franse Republiek), dus níet république de France (republiek Frankrijk).
de Parisienne
zelfst. naamw. Verbuigingen: Parisiennes (meerv.)
Ile-de-France is de naam van het gebied rond Parijs. Het is een unieke streek voor een onvergetelijke vakantie. Naast de bekende Parijse monumenten als de Eiffeltoren (Externe link) , de Notre-Dame de Paris en de Moulin Rouge (Externe link) zijn er talloze kastelen, laagvlaktes, bossen en valleien.
De oorspronkelijke naam van Parijs was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia verviel later als naam en Parijs kwam ervoor in de plaats, waarschijnlijk gebaseerd op de naam van de Gallische stam der Parisii.
Stijlregels voor de Parisienne stijl:
Een eenvoudige donkerblauwe spijkerbroek, zonder al teveel tierelantijnen, met een rechte pijp. Een nette zwarte pantalon in een klassieke snit. Een witte blouse, eventueel met een opvallende kraag, plus een wat meer sexy blouse in een los vallende stof, bijvoorbeeld zijde.
Wat volgens ons typisch Parijs is naar de hedendaagse maatstaven? Macarons, de ronde terrastafels, de Eiffeltoren, de vele vlooienmarkten en de brede boulevards. Maar ook de multiculturele samenleving waarbij migranten uit voormalige Franse kolonies hun gewoontes en producten meenamen naar de Franse hoofdstad.
Maar groeten in Frankrijk is niet zo eenvoudig, zeker niet voor een buitenlander. De Fransen zeggen niet alleen 'Salut'. Zij drukken elkaar ook de hand of kussen elkaar. 's Morgens op de werkvloer geven collega's elkaar de hand en soms is het gebruikelijk elkaar 's avonds opnieuw de hand te schudden.
de Française
(v.) Verbuigingen: Françaises (meerv.) [demoniem] een vrouw uit Frankrijk.
Parijs dankt haar naam aan de Galliërs. Heel vroeger heette de stad Lutetia. De Gallische stam Parisii noemden de stad Civitas Parisiorum: 'Stad van de Parisii'. In 1163 werd begonnen met de bouw van de Notre-Dame van Parijs: een kathedraal die op het eiland Île de la Cité staat.
In de tijd van de Romeinen werd Parijs 'Lutetia' genoemd, of zoals de Fransen zeggen: 'Lutèce'.
Parijs wordt de lichtstad genoemd doordat de stad in de achttiende eeuw werd verlicht door metalen olielampen wat een mooi effect gaf. Tegenwoordig is de stad nog steeds spectaculair mooi verlicht een avondwandeling door de stad is dan ook zeker aan te raden.
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Parisian Chic kan worden omschreven als een chique en nonchalante elegantie, welke we o.a. terugzien bij Franse modellen en mode iconen. Neem bijvoorbeeld Inès de la Fressange, Frans model, mode icoon, ook wel bekend omdat ze een bekend muse was van Chanel en ambassadeur van L'Oréal Paris.
Een chic en stijlvol gevoel zonder dat het lijkt alsof er uren over een outfit nagedacht is. Eindresultaat; een klassieke, simpele, coole en nonchalante look. In de meeste gevallen is er wel degelijk over de look nagedacht, maar het blijft altijd casual en nooit té gestyled.
Een echte Parisienne laat zinderende decolletés en schreeuwerige prints links liggen. Een klassiek wit hemd, een blazer, een leren jasje dat un petit peu te groot is, een trenchcoat in een neutrale kleur en -hoe kan het ook anders - een bretons gestreept truitje zijn de signature items van een Française pur sang!
Frankrijk, vanwege de zeshoekige vorm ook l'Hexagone genoemd, is naar oppervlakte het grootste land binnen de Europese Unie (EU) en qua inwoners het op een na grootste land, na Duitsland.
Picardië is de streek ten noorden van Parijs en kent een zeer rijke geschiedenis. Dit heeft alles te maken met de kleiige grond die de vruchtbaarste van Frankrijk is.
Het koninkrijk Frankrijk ontstond in 987 als opvolger van West-Francië, het West-Frankische Rijk. De hoogtijdagen van het koninkrijk waren tijdens de regeerperiode van koning Lodewijk XIV, de "zonnekoning", in de 17e en 18e eeuw. Tijdens deze periode ontwikkelde Frankrijk zich tot de machtigste staat van Europa.