Als de werkgever niet aan deze wettelijke verplichting voldoet, loopt de werkgever het risico dat hij wordt veroordeeld tot betaling van het bedrag waarvoor beslag is gelegd. Ook kan de werkgever aansprakelijk worden gehouden voor eventuele schade. Loonbeslag is dus ook voor de werkgever niet geheel zonder risico.
Betaalt uw werknemer zijn rekeningen niet? Dan kan een gerechtsdeurwaarder beslag leggen op (een deel van) zijn loon (loonbeslag). U moet als werkgever meewerken aan dit loonbeslag.
Verkeerde beslagvrije voet
Meld dan uw juiste beslagvrije voet zo snel mogelijk bij de deurwaarder. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief verzoek om aanpassing beslagvrije voet.
Werk mee aan loonbeslag: u bent dit verplicht
De deurwaarder kan beslag leggen op een deel van zijn inkomen: het loonbeslag. Hij mag dat alleen met een dwangbevel of een vonnis van de rechter. Een aantal overheidsinstanties kan beslag leggen zonder tussenkomst van de rechter.
Loonbeslag is letterlijk de beslaglegging op uw loon. Dit betekent dat de deurwaarder beslag legt op uw salaris, voordat u dit van uw werkgever op uw rekening gestort krijgt. Loonbeslag kan alleen door een deurwaarder aangevraagd worden en moet goedgekeurd worden door een rechter.
Loonbeslag kan alleen opgeheven worden doordat er een betaalregeling wordt overeengekomen of door naar de rechter te stappen. Het loonbeslag valt onder arbeidsrecht.
Een loonbeslag wordt opgeheven op het moment dat de gehele vordering is betaald, of op het moment dat het dienstverband van de werknemer bij de werkgever eindigt. De werkgever wordt door de deurwaarder geïnformeerd op het moment dat de vordering is voldaan en het loonbeslag kan worden opgeheven.
Loonbeslag op zich is niet voldoende om ontslag te rechtvaardigen. Dat blijkt duidelijk uit meerdere uitspraken van de kantonrechter in arbeidszaken. Ontslag is pas mogelijk als er naast of door het loonbeslag andere omstandigheden aan de orde zijn, die het functioneren van de werknemer negatief beïnvloeden.
Loonbeslag is privaatrechtelijke rechtshandeling: geen bezwaar mogelijk.
80 procent van alle bedrijven in Nederland komt in contact met loonbeslagen, de uiterste stap die een schuldeiser kan zetten om geld te innen. Daarbij wordt een deel van het loon ingehouden door de werkgever en naar een deurwaarder overgemaakt.
Hoe lang mag loonbeslag duren? Normaal gesproken stopt het loonbeslag pas op het moment dat de volledige schuld is afbetaald. Is de schuld te hoog, dan is schuldhulpverlening een mogelijkheid om weer financieel gezond te worden. Dit traject duur drie jaar.
De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan.
Beslag op inkomen
Vakantiegeld valt ook onder loon. De deurwaarder moet zich bij beslag aan regels houden. Zo moet hij toestemming hebben van de rechter of van de overheid, bijvoorbeeld de Belastingdienst. En hij moet rekening houden met uw beslagvrije voet.
Het volledig inkomen kan in beslag genomen worden!
Niet het volledig inkomen kan in beslag genomen worden als het om schulden gaat andere dan onderhoudsgeld – alimentatie. Anders geformuleerd: voor schulden van onderhoudsgelden kan het volledig inkomen wel in beslag worden genomen.
Werkgever brengt bij loonbeslag kosten in rekening
Een werkgever mag alleen kosten voor de afhandeling van het loonbeslag in rekening brengen wanneer dit bij arbeidsovereenkomst of CAO is overeengekomen. Als dit het geval is dan zijn de kosten bij wet gemaximeerd op € 80.
Wordt er onterecht conservatoir beslag gelegd op uw bezittingen? Dan kunt u de rechter vragen om het beslag op te heffen. Het aanvragen of opheffen van conservatoir beslag bij de rechter valt onder het civiel recht. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.
Drempels vanaf 1 april 2023
Zijn inkomsten kunnen dus beslagen of overgedragen worden: Ten belope van 19,60 euro tot de loongrens van 1.414 euro. Ten belope van 43,80 euro tot de loongrens van 1.560 euro. Ten belope van 58,40 euro tot de loongrens van 1.706 euro.
Vrijwel iedere werkgever krijgt op een zeker moment te maken met een door de rechter of een invorderingsambtenaar opgelegd loonbeslag. Maar een looncessie op verzoek van de werknemer behoort ook tot de mogelijkheden, en de werkgever moet ook daaraan verplicht meewerken.
Soms komt het voor dat meerdere deurwaarders beslag willen leggen. Er kan echter maar één keer beslag gelegd worden; de beslagvrije voet moet immers beschikbaar blijven voor de schuldenaar.
Wat doe je als er meerdere loonbeslagen zijn? De eerste beslaglegger is de enige partij die beslag op het loon legt. Deze beslaglegger verdeelt vervolgens de beslagen over de overige schuldeisers. Wanneer er meerdere loonbeslagen zijn, gaan de preferente schuldeisers voor.
Wanneer u een belastingschuld niet betaalt, kunnen wij beslag leggen op een deel van uw loon of uitkering, een zogenoemde loonvordering. Wij doen dit via uw werkgever of uitkeringsinstantie.
Bent u het niet eens met het dwangbevel van de deurwaarder, dan heeft u (meestal) vier weken de tijd om in verzet te gaan tegen de tenuitvoerlegging van het dwangbevel. Op deze manier kun u beslaglegging alsnog voorkomen.
Vonnis nodig voor beslaglegging op uw goederen
Een gerechtsdeurwaarder kan alleen beslag leggen op uw goederen als hij een dwangbevel of een vonnis van de rechter heeft. U krijgt via de gerechtsdeurwaarder een oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. Dit heet een dagvaarding.
Bij een inkomen lager of gelijk aan de toepasselijke bijstandsnorm is de beslagvrije voet gelijk aan 95% van het netto inkomen incl. vakantietoeslag. Dit berekent dat 5% van het inkomen beschikbaar is voor beslag of verrekening.