Symptomen van een keelontsteking kunnen zijn: pijn bij het slikken, een rode keel, koorts, opgezette klieren, oorpijn en een schorre stem. Een keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar kan ook worden veroorzaakt door een bacterie. Meestal gaat een keelontsteking vanzelf binnen tien dagen over.
Een heftige en scherpe pijn in de keel. Moeite met slikken of praten. Koorts. Een keelontsteking, hierbij is het achter in uw keel erg rood en/of er zijn witte vlekken en slijm achter in uw keel te zien.
Bij keelpijn is de oorzaak een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of de amandelen, bij keelontsteking is die ontsteking erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. Op die gezwollen plekken zijn dan vaak ook witte puntjes zichtbaar.
Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.
Een keelontsteking is een ontsteking van de amandelen of tonsillitis. Dit wordt in de volksmond ook 'angina' genoemd. Dit gaat gepaard met keelpijn, moeizaam slikken en ziek voelen. De keelamandelen kunnen ook erg groot zijn en daardoor de keelholte vernauwen.
Een keelontsteking of keelpijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of griepvirus. Ook bacteriën en schimmels kunnen een keelinfectie veroorzaken. Verder kan ook hooikoorts een rol spelen. In zeldzame gevallen wordt keelpijn veroorzaakt door het Pfeiffervirus of een soa.
Heb je last van keelpijn? Zuig dan voordat je gaat slapen op een keelsnoepje, zuurtje of dropje. Hierdoor maak je extra speeksel aan en dat verzacht de keel(pijn).
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De ontstekingsremmende pijnstillers hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en worden daarom niet als eerste keuze aangeraden bij keelpijn.
Keelpijn of pijn bij het slikken kan ontstaan door irritatie van het slijmvlies. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een verkoudheid, een neusverkoudheid, een bijholteontsteking of griep. Het slijmvlies kan zo geïrriteerd worden dat de weerstand ter plaatse minder wordt.
Heb je keelpijn zonder hoge koorts, ademhalingsklachten of ernstige slikproblemen? Dan volstaat een pijnstiller met paracetamol. Je kan gerust enkele dagen afwachten. Meestal gaat de keelpijn vanzelf over binnen 7 à 10 dagen, ook als de infectie te wijten is aan een bacterie.
's Nachts lig je en kan slijm moeilijker weglopen uit je keel. Vaak worden keelklachten als hoesten hierdoor 's nachts erger. 's Ochtends kun je soms wakker worden met een hele droge mond en keel. Je hebt dan 's nachts door je mond geademd, omdat je neus verstopt zat misschien.
Het belangrijkste symptoom is keelpijn, waardoor het slikken pijnlijk is. Andere symptomen die kunnen optreden zijn opgezette lymfeklieren in de hals, koorts, exsudaat op farynxwand of tonsillen en hoesten. De mate van de symptomen geeft de ernst van de keelontsteking weer.
Angina: een pijnlijke keelontsteking. Keelpijn, hoest, gezwollen klieren, koorts... rode of witte angina is altijd pijnlijk, ongeacht de leeftijd. Deze keel- en amandelinfectie komt frequent voor, zowel bij kinderen als bij volwassenen, en is meestal goedaardig.
symptomen. Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Hoe lang duurt een keelontsteking? Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot 10 dagen vanzelf over. Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen.
Een keelontsteking is nogal besmettelijk! Een keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid door hoesten of niezen (via druppeltjes in de lucht), maar ook door een zoen op de mond. Een keelontsteking verspreidt zich al gauw in het gezin en op school.
Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan. Als de moeite met slikken niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.
De meeste keelontstekingen zijn weliswaar ongevaarlijk, maar in sommige situaties (3 tot 5% van de gevallen) is toch een spoedconsult vereist. Met name als er een complicatie optreedt, een abces bijvoorbeeld. U kunt een abces vermoeden als u zeer hoge koorts hebt en moeite hebt om te slikken of uw mond te openen.
Kies voor zacht, smeerbaar beleg. Denk aan roomkaas, slaatje, groentespread, zacht fruit of fruitspread, vette vis, vis uit blik, zacht gebakken vis, roerei, omelet, rijpe avocado of ragout. Maak gerechten smeuïger door er een saus bij te serveren of door room, roomkaas of een scheutje bouillon of jus toe te voegen.
Bij een acute ontsteking van de keelamandelen krijgt u last van klachten als terugkerende keelpijn, slikklachten en temperatuurverhoging. De amandelen kunnen ook chronisch ontstoken zijn, wat klachten als moeheid, hangerigheid en verminderde eetlust veroorzaakt.
Omdat een keelontsteking besmettelijk is, kan je kind ziek geworden zijn op school of de crèche. Met name een goede weerstand en hygiëne zijn van belang om keelontsteking te voorkomen. Zorg dat je kindje regelmatig zijn of haar handen wast.
De gebruikelijke symptomen van streptokokkenfaryngitis zijn keelpijn, koorts hoger dan 38 °C, pus en opgezette lymfeklieren. Er komen ook andere symptomen voor, zoals: Hoofdpijn. Overgeven of misselijkheid.
Zo heeft honing een bacterie- en schimmelremmende werking: ideaal als je last hebt van keelpijn of een verkoudheid. Honing legt bovendien een beschermend laagje in je keel, waardoor je minder last hebt van irritatie. Een lepeltje honing is dus een prima huismiddel tegen keelpijn.