Grote werkloosheid, corruptie en hoge huren. Jonge Marokkanen ontvluchten een hopeloze situatie in hun thuisland. In Europa maken ze nauwelijks kans, maar tegen beter weten in verlaten ze toch hun land.
In de jaren zestig is er in Marokko grote werkloosheid en in Nederland een tekort aan arbeidskrachten. Zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse bedrijven besluiten om Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland te halen.
Asielzoekerscentra zitten overvol. Uitgeprocedeerde asielzoekers uit veilige landen als Marokko houden plekken bezet waardoor vluchtelingen die er wel recht op hebben daar niet terecht kunnen. Daarnaast zorgt een deel van de Marokkaanse asielzoekers voor overlast.
De mijn- en industriesector had veel arbeidskrachten nodig waarin de autochtone bevolking niet kon voorzien. Marokkanen werden daarom als gastarbeiders naar België gehaald. Na de oliecrisis van 1973 stopte deze rekrutering. De Marokkaanse gemeenschap blijft groeien door gezinshereniging en natuurlijke groei.
De Marokkaanse Arabieren stammen af van de Arabische veroveraars die in de zevende eeuw voor het eerst Marokko binnenkwamen en van de Arabische moslims die in de vijftiende eeuw uit Spanje werden verdreven. Eeuwenlang leefden de berbers voornamelijk in de bergen, terwijl de Arabieren de kustgebieden bevolkten.
Op het platteland kun je bijvoorbeeld zomaar worden uitgenodigd voor een diner bij iemand thuis. Hoe arm ook, het gezin zal voor je koken en je het naar de zin maken. Een dergelijk aanbod afslaan is erg onbeleefd. Veel Marokkanen gaan nog gekleed in traditionele gewaden zoals jellabas (mannen) en sluiers (vrouwen).
Wie is rijker Algerije of Marokko? staat op de vijfde plaats in de nieuwe ranking van meest rijke landen in Afrika van de Wereldbank. Het koninkrijk is vijfde met een BBP van 118,72 miljard dollar. Algerije staat net voor Marokko op de vierde plaats met 169,9 miljard dollar.
De grootste concentratie van Marokkanen buiten Marokko is te vinden in Frankrijk, met meer dan 1 miljoen personen. Er zijn ook grote Marokkaanse gemeenschappen in Spanje, Nederland, België, Duitsland en Italië.
levensverwachting: gemiddeld 77,3 jaar (mannen: 74,2 jaar, vrouwen: 80,5 jaar)
Terwijl slechts 1,9 procent van de bevolking van Nederland van Marokkaanse origine is, geldt dat voor 7,1 procent van de bevolking van de vier grote steden. De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken.
Etnische, religieuze, raciale en culturele vervolging kunnen mensen dwingen om een land te verlaten. Een belangrijke factor kan oorlog zijn of (de bedreiging van) conflict en vervolging door de regering.
Er zijn niet genoeg huizen in Nederland, ook niet voor asielzoekers die mogen blijven ('statushouders'). Dat huisvestingsprobleem is vooral een gevolg van te weinig nieuwbouw en een sterke bevolkingsgroei, de laatste jaren zo'n 100.000 per jaar.
Een vluchteling heeft zijn of haar land gedwongen verlaten wegens vervolging, oorlog of geweld. Een migrant heeft zijn of haar land doorgaans op vrijwillige basis verlaten, en vaak in de hoop op een beter leven elders. Indien de migrant zou willen, kan hij of zij veilig terugkeren naar het land van herkomst.
Turkije ving bijna 3,8 miljoen vluchtelingen op, de grootste vluchtelingenbevolking ter wereld.
Een asielzoeker krijgt bij aankomst onderdak, maaltijden en zaken zoals toiletartikelen en wasmiddel. Tijdens de asielprocedure ontvangt een asielzoeker maximaal ongeveer € 60 per week voor eten, kleding en zakgeld voor andere uitgaven.
Voor de 26 Marokkanen die geen reisdocumenten meer hadden, gaf Marokko een laissez-passer af. Zo'n reisdocument is nodig om een terugreis te maken. VN-migratieorganisatie IOM heeft andere cijfers. Volgens hun gegevens keerden in 2021 en 2022 in totaal 25 Marokkanen vrijwillig terug uit Nederland.
Mannen en vrouwen begroeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door hun rechterhand uit te steken. Pak dan de hand van de ander vast (de hand wordt niet geschud) en raak dan met de platte hand de linkerborst aan.
Uiterst vriendelijke mensen in een veelzijdige cultuur
Marokko staat bekend om haar veelzijdige en interessante cultuur welke totaal anders is dan die van Europa. Elementen als geschiedenis, het geloof en de tradities en gebruiken zijn de pilaren waarop de cultuur gevormd is.
Een land ontdekken betekent ook de taal leren. Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko.
Zowel de term Marokkaanse Nederlander als Nederlandse Marokkaan wordt gebruikt, soms zelfs door elkaar.
De Arabieren veroverden de regio in de 7e eeuw en brachten de islam, waartoe de meeste Berbers zich bekeerden.
De Berbers of Imazighen zijn een volk in Noord-Afrika, met name in hedendaags Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, in de Egyptische oases van Siwa en Gara, in Mauritanië en in Mali. De Berbers woonden al duizenden jaren voor de verovering in de 11e eeuw door de Arabieren van de Banu Hilal in het gebied.
Volgens het zakentijdschrift Forbes is koning Mohammed VI de rijkste man van Marokko, de op vier na rijkste man van Afrika en staat hij in de top 10 rijkste monarchen van de wereld.
Rijkdom. Het persoonlijke vermogen van koning Mohammed VI wordt door Forbes geschat op 5,7 miljard dollar. Dit maakt hem nummer zeven in de lijst met rijkste staatshoofden ter wereld.
Aziz Akhannouch is zonder verrassing de rijkste Marokkaan. De minister van Landbouw, zakenman, miljardair en vriend van Koning Mohammed VI, is 15e met een geschatte fortuin van 1,7 miljard dollar.