Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
Chocolade en ander vet voedsel zijn namelijk belangrijke veroorzakers van acne. Waar of een hardnekkige mythe? Dit is een hardnekkige mythe. Het is nooit bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor het ontstaan van puistjes.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade. Mensen met migraine of acne hoeven chocolade niet te mijden.
Verschillende onderzoekers hebben jaren geleden geconcludeerd dat puistjes en chocolade niks met elkaar te maken hebben. Ook volgens dermatologen bleek dit een mythe te zijn.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten. Voedsel met veel vezels (zoals havermout en linzen) kan bijdragen aan een betere insulineregulering in je lichaam. Te veel insuline stimuleert namelijk de mannelijke hormonen die acne kunnen aanwakkeren.
Het houdt je hart gezond
Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers.
Heel globaal kun je bij het eten van pure chocolade ongeveer 7 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht aanhouden als grens waarboven ziekteverschijnselen op kunnen treden, bij melkchocolade is dit ruim 60 gram per kg lichaamsgewicht, een groot verschil dus.
Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade niet alleen antioxidanten bevat, maar ook ontstekingsremmend kan werken. Volgens Kristin Kirkpatrick, diëtist en auteur van Skinny Liver, komt dat vooral door de hoge hoeveelheid flavonoïden die pure chocolade bevat.
Een tekort aan het mineraal chroom zorgt bij de meeste mensen namelijk voor extra trek in zoetigheid. Dat is eenvoudig te verklaren, want chroom helpt bij het in balans houden van je bloedsuikerspiegel.
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Acne heeft niets te maken met het eten van vettig voedsel zoals varkensvlees, chocola, hamburger of patat. Acne ontstaat namelijk door een ontsteking van de talgklieren. Omdat gezicht, borst en bovenrug veel talgklieren bevatten, ontstaan op deze plaatsen vaak puistjes.
Dat is een veel voorkomende uitspraak in de praktijk. Toch worden puistjes of acne niet veroorzaakt door chocolade. Daar komen meerdere factoren bij kijken zoals talgproductie. Wel lijken zuivelproducten en slechte koolhydraten acne te kunnen verergeren.
In een onderzoek uit 2006 heeft men ontdekt dat langdurige consumptie van cacaopoeder er voor zorgt dat de huid zichzelf beter kan beschermen tegen de schadelijke UV-stralen. Het helpt ook met het verbeteren van de dichtheid/hoeveelheid collageen en de hydratatie van de huid.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Conclusie: Raw chocolate is het gezondst
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Conclusie. Pure chocolade is dus niet per se gezonder dan melkchocolade. Het is maar net wat u zelf het belangrijkste vindt: het suikerpercentage of het vetpercentage. Als u een stukje chocola neemt, kies dan vooral degene die u het lekkerste vindt.
Voor een optimale hydratatie, wat essentieel is voor een mooie huid, kiest u best zuiver water dat weinig natrium (een bestanddeel van zout) bevat. Te veel zout bevordert immers waterretentie en huidveroudering. SPA Reine is zeer zuiver en natriumarm water dat u naar hartenlust kunt drinken.
Krachtige antioxidanten zijn vitamine A (oa. in wortelen en zoete aardappel), vitamine E (in avocado's) en carotenoïden. Lycopeen, de rode plantenstof uit tomaten, is bijvoorbeeld een belangrijke carotenoïde die de huid kan helpen beschermen tegen huidveroudering.
De hoofdoorzaken van acne zijn vooral hormonaal en houden geen verband met vitamine- of mineraalgebreken. Een evenwichtig dieet met veel fruit en groenten voorziet de huid echter wel van de essentiële voedingsstoffen die de huid nodig heeft om puistjes te genezen.