Met een losse melkopschuimer naast de koffiemachine maak je met één druk op de knop melkschuim. Je doet de melk in het apparaat en na de druk op de knop gaat het apparaat de melk opschuimen. Vervolgens giet je de vloeibare massa in het kopje. Het nadeel is dat het microschuim niet beïnvloedbaar is.
Als de melk in de beker zit, doe je de deksel erop en druk je op het knopje. Daarna schuimt en verwarmt de melkopschuimer de melk voor je op. Binnen een minuut staat er warme melk met daarbovenop een melkschuimlaag voor je klaar. Met sommige melkopschuimers zet je ook koud melkschuim voor een ijskoffie.
Klop 60 ml melk op. Kies hiervoor jouw favoriete (plantaardige) melk, zoals koemelk of haver-, soja of amandeldrink. Terwijl de melk wordt opgeklopt, zet een espresso (40 ml) koffie naar keuze. Voeg de melk en het melkschuim toe aan de koffie en geniet van je cappuccino.
De perfecte verhouding van een cappuccino bestaat uit ⅓ koffie, ⅓ warme melk en ⅓ melkschuim.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Je begint met het maken van espresso in warme kopjes. Schuim pas daarna de melk op, want de melk en het melkschuim moeten een smeuïg geheel blijven.
Als de melk goed wordt gewalst, zal er een glanzende structuur ontstaan. Als het hele proces van melk opschuimen met een stoompijpje optimaal verlopen is dan is er een romige structuur met zeer kleine luchtbelletjes. Deze luchtbelletjes blijven dan 10 tot 20 minuten. Dit wordt microschuim genoemd.
Een cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. Deze mengen met elkaar, waardoor de witte kleur van de melk mooi combineert met de kleur van de koffie. Tien jaar geleden werd een cappuccino vaak nog met cacao geserveerd.
Met een melkopschuimer krijg je het voor elkaar om een heerlijke, zachte maar stevige melklaag op je kopje koffie te krijgen. Het recept voor een perfecte cappuccino of latte macchiato is voor jou dan geen geheim meer! Een melkopschuimer zorgt ervoor dat er kleine luchtbelletjes in de melk komen.
Gebruik gekoelde melk
Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
Cappuccino met halfvolle of magere melk
De smaak en smaakbeleving van de schuim is minder dan een vollemelk doordat het minder vetten bevat en qua structuur grotere bellen heeft. Magere melk wordt al snel iets te luchtig door de grote bellen. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
Op zich kan iedere soort melk gebruikt worden, of je nou volle, halfvolle of magere melk gebruikt, het is dan vooral een kwestie van smaak. Het is het eiwit in de melk die de belletjes ondersteunt, dus elke melk schuimt, ook de populaire zuivelvrije melk als amandel of sojamelk.
Boven 70 °C is de melk te heet om goed te kunnen proeven, maar als de melktemperatuur lager is dan 60 °C wordt de cappuccino door veel mensen als te koud ervaren. Hoe warm moet cappuccino melk zijn? Het liefst tussen de 60 en 65 °C bij het inschenken.
Het maken van een cappuccino begint met een espresso. Vervolgens wordt er melk en melkschuim opgeschonken. Door het schenken ontstaat er een mix van espresso en melk en krijg je een mooi schuimlaag. Om de cappuccino speciaal te maken voeg je als laatste nog een beetje cacao poeder toe.
Volle, koude melk – Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino).
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Gebruik altijd volle melk
Een cappuccino met volle melk, smaakt namelijk beduidend lekkerder dan een van magere melk. Hoewel magere melk wel prima opschuimt, heeft het grote bellen en stijf en droog schuim. Dat willen we niet. Volle melk is romig en zacht en heeft na het opschuimen het microschuim dat je wil hebben.
Tip 3: maak melkschuim met een staafmixer
Steek de staafmixer in een kommetje of een grote, langwerpige beker met melk. Zorg ervoor dat je de kop van de staafmixer langzaam omhoog brengt totdat je een sissend geluid hoort. Zo komt er het beste lucht bij de melk en krijg je meer schuim.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Melk compenseert het bittere en het zure. Het is voor de meeste mensen gewoon de perfecte manier om de smaak in evenwicht te brengen. Vooral omdat koffie in vroegere tijden nog bitterder en zuurder was dan nu.