Helikopters en drones schiet je uit de lucht met Stinger luchtdoelraketten: vanaf $ 40.000 per raket. Dit zijn de zogenaamde lichtere wapens. De prijskaartjes van het zwaardere materieel liggen dan ook nog een slag hoger.
Aan een Caliber-raket, die de Russen ook veel gebruiken, hangt een prijskaartje van 6,1 miljoen. Andere mogelijkheden: een Iskander (2,8 miljoen), Onyx (1,2 miljoen), Kh-22 (0,9 miljoen) of een Totsjka-U (0,3 miljoen).
Op die manier kan het volgens Ollongren een 'belangrijke bijdrage leveren aan de Oekraïense zelfverdediging'. De raketten die de Patriot afvuurt, zijn kostbaar. Elke PAC-3-raket kost zo'n 4 miljoen euro, een PAC-2-raket ongeveer 2 miljoen euro.
Vanaf 2021 ondergaan 325 van de oorspronkelijke 365 exemplaren een midlife update. 18 voertuigen (de Stinger-uitvoering) worden niet meegenomen in de MLU, maar blijven wel in dienst. Na de MLU zijn er dus nog 345 in gebruik.
De kruisraket werd ontworpen voor de vernietiging van zeer hoogwaardige doelen en kost zo'n 2,2 miljoen euro per stuk.
Wat kost een Tomahawk Missile? De Tomahawks kosten zo'n 2 miljoen dollar per stuk.
De Javelin is niet alleen geschikt om de zwaarste tank op het slagveld of andere gepantserde voortuigen uit te schakelen, maar kan ook worden ingezet tegen laagvliegende helikopters. De Javelins zijn niet goedkoop: de raketwerper kost liefst 160.000 euro per stuk.
In 2010 had Nederland nog 116 Leopard 2 A6-gevechtstanks, waarvan er nog 60 in gebruik waren. De overige waren opgeslagen. In dat jaar werden omvangrijke bezuinigingen bekendgemaakt. Als gevolg hiervan, en een verdere verlaging van het budget, werd in april 2011 het einde van de laatste 2 tankbataljons aangekondigd.
Specificaties. aantal: in het begin 213 stuks (177 eenzitters en 36 tweezitters), nu 24 stuks tot 2024 (aantal neemt af tot het moment dat de F-35 alle taken heeft overgenomen).
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
Ook al zijn er geen mensen aan boord, de missie van Artemis I alleen al kost 3,7 miljard euro. Het zou daarmee de duurste raket zijn die ooit werd gebouwd. Er moeten veel veiligheidsmaatregelen worden getroffen, want het zal niet de eerste keer zijn dat er brand ontstaat op een lanceerplatform.
Nederland heeft voor de uitschakeling van luchtdreigingen op middellange afstand PAC-2 en PAC-3-raketten.
Terwijl de standaard artilleriegranaat van de VS ongeveer 800 dollar per stuk kost, hangt aan de Excalibur een prijskaartje van naar schatting 110 duizend dollar.
13 Hoewel de salarissen in het leger laag zijn, zou het betalen van een dergelijk aantal beroepssoldaten een groot deel van de defensie- begroting opslokken, en dat terwijl Russische dienstplichtigen op dit moment slechts 100 roebel (ca. 3 euro) per maand verdienen.
Volgens schattingen van Forbes en Bloomberg kost de oorlog Rusland ongeveer 900 miljoen euro per dag. En dat gemiddelde bedrag stijgt elke dag de oorlog langer duurt.
Een F-16 piloot verdient een salaris tussen de € 2.600 en € 3.500 bruto per maand. Dit salaris is onder andere afhankelijk van de ervaring en leeftijd van de piloot. Daarnaast kun je rekenen op verschillende toeslagen en zijn er goede secundaire arbeidsvoorwaarden .
Met een Mach 3.3 (2.532 mijl per uur) is Lockheed SR-31 Blackbird momenteel de snelste jet ter wereld. Om de Blackbird te verslaan, ontwikkelt Hermeus Chimera-motoraangedreven Quarterhorse-vliegtuigen die waarschijnlijk zullen vliegen met Mach 4 (3.069 mph).
Tot op heden is Nederland niet in het bezit van eigen tanks, enkel hebben ze een leasecontract met Duitsland voor 18 tanks.
Hoewel er weinig bekend is over de capaciteiten van de T-14 Armata, gaat het Russische leger er prat op dat het “de krachtigste tank ter wereld” heeft.
De Panzerkampfwagen VIII, bijgenaamd Maus, was een Duitse superzware tank uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de zwaarste tank ooit gebouwd.
Hoeveel T 90 tanks heeft Rusland? Rusland: ongeveer 931 T-90's.
„Een tankgranaat kost tussen de 3.000 en 4.000 euro, een raket van een Apache al gauw tien keer zoveel.” Helaas heeft de tank een imagoprobleem, zegt majoor Sander Donker, die onder meer in Irak heeft gediend en nu met de landmacht meedenkt over de toekomst.
Kostprijs? Zo'n 160.000 euro per stuk. Aan een herlaadbeurt hangt een prijskaartje van iets meer dan 70.000 euro vast. Het is ook eenvoudig te gebruiken.