Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Zo doe je dat!
Leg de eieren – voorzichtig – op de bodem van de waterkoker en vul deze maximaal voor de helft met eieren. Vul de waterkoker tot de eieren voor 2 tot 3 centimeter onder water staan. Zet de waterkoker aan en breng het aan de kook. Dat was het!
Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten of eerst het water koken en daar dan kort de eieren in koken. Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil.
Plaats de kom of beker in de magnetron en kook het ei gedurende ongeveer 45 seconden tot 1 minuut op de hoogste stand (afhankelijk van de sterkte van je magnetron). Controleer het ei om de 15 seconden om te voorkomen dat het te gaar wordt of dat het overkookt.
Ei koken in de airfryer
Je hoeft de airfryer niet voor te verwarmen. Zet hem op 120 graden Celsius en plaats de eieren direct in het koude mandje. Stel de tijd in op 10-12 minuten voor het perfect gekookte zachte eitje en op 12-15 minuten voor het perfecte hardgekookte ei.
Leg de eieren in koud water of spoel ze af met koud water (eieren schrikken). Hierdoor pellen ze makkelijker en stopt het garingsproces.
Ook pasta is gemakkelijk klaar te maken met de waterkoker. Dit werkt beter met waterkokers zonder metalen spiraal op de bodem, want de pasta kan hier makkelijk aan vast te komen zitten. Net als de eieren en groenten vul je de koker met de pasta en vul je deze aan met water.
Denk aan: Ras el Hanout, groenten, tonijn uit blik, gerookte kip, of peulvruchten. Rijst koken kun je beter in een rijstkoker doen, maar rijst opwarmen gaat prima. Voeg simpelweg een beetje kokend water toe aan afgekoelde rijst, en de smaken komen weer tot leven.
Kan ik naast water ook andere vloeistoffen verwarmen in de waterkoker? Nee, de waterkoker is alleen bedoeld voor het verwarmen van water. Gebruik het apparaat niet om soep of andere vloeistoffen of voedsel in potten, flessen of blikken op te warmen.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
Hoe het werkt? Stop je ei in de eierkoker, klap het dekseltje dicht en kies hoe je je eitje wilt hebben. Easy. Bijkomend voordeel: op deze manier een ei koken kost maar 1% van de energie in vergelijking tot een pan met water.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken. Breng vervolgens een pan met water aan de kook (en voeg eventueel een scheutje azijn toe). Zorg ervoor dat de eieren volledig onder water staan.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Nee!!! De melk (eiwitten) branden aan op het verwarmingselement. De verwarming in een waterkoker gaat veel te snel en te heet. Het gaat ontzettend stinken en schuimen en je bent uren bezig je waterkoker weer schoon en geurvrij te krijgen.
Kan ik naast water ook andere vloeistoffen verwarmen in de waterkoker? Nee, de waterkoker is alleen bedoeld voor het verwarmen van water. Gebruik het apparaat niet om soep of andere vloeistoffen of voedsel in potten, flessen of blikken op te warmen.
Een waterkoker met meer vermogen kookt je water sneller. Neem bijvoorbeeld een waterkoker van 2400 watt. Deze heeft slechts 2,5 minuut nodig om een liter water te koken, terwijl een model van 1700 watt daar 4 minuten over doet. Met meer vermogen verbruik je dus minder kilowattuur en bespaar je op de kosten.
De waterkoker is een makkelijke en goedkope manier om je vieze onderbroeken een wasbeurt te geven, zo lijkt het. Dit is ronduit smerig, maar bovendien kunnen er hittebestendige ziekteverwekkers in de waterkoker achterblijven.
Waterkokers zijn de meest efficiënte manier om water te laten koken. Het kost dus meer energie om een halve liter water op het gasfornuis te verwarmen dan om diezelfde hoeveelheid in de waterkoker te verwarmen. En omdat je zelf het gas moet uitdraaien, staat het vuur vaker onnodig lang open.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.