Bakken zonder olie: vlees
In de pan: Je kunt vlees gemakkelijk zonder olie bakken op een bakplaat of een normale pan met antiaanbaklaag. De natuurlijke vetten van het vlees zijn voldoende om het te laten garen, maar als je iets wilt toevoegen om het op weg te helpen, probeer dan een scheutje bruisend mineraalwater.
Olijfolie maakt sommige gerechten echt lekkerder (en er gaat écht niks boven warm brood met zout en olijfolie) maar in veel gevallen kun je het prima vervangen door kokosolie. Deze olie komt, zoals de naam al doet vermoeden, van de kokosnoot en is prima om in te bakken en te braden.
Als je bijvoorbeeld knapperige groenten wilt bereiden met weinig tot geen vet, kun je een airfryer of heteluchtfriteuse gebruiken, een pan met antiaanbaklaag of gewoon ervoor kiezen om de groenten te bakken met een beetje water in plaats van vet of olie.
Bakken zonder vetstof kan niet, dus je krijgt vast wel een gestold ei maar kunt het niet 'gebakken' noemen. Als het om gezond gaat zou ik zelf eerst het eigeel verwijderen en dan het eiwit laten stollen. Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden?
Koken zonder olie
Het enige wat je nodig hebt bij aanfruiten en roerbakken is water. De beste techniek om te beginnen is met een kleine hoeveelheid water (ongeveer 1-2 eetlepels). Tijdens het aanfruiten of roerbakken voeg je iedere keer een eetlepel water toe als het droog wordt, totdat je klaar bent.
wacht je nog 30 seconden, voordat je 3 eetlepels heet water in de pan erbij doet en dat olie/watermengsel voorzichtig een beetje over het ei schept. Door de stoom die gegenereerd wordt gaart het ei gelijkmatig vanuit de onderkant naar de bovenkant waardoor je ook je eitje niet meer hoeft te flippen.
Je kunt de hamburgers in principe zo op de barbecue leggen (zonder olie). Als je echt bang bent dat ze gaan plakken, smeer ze dan even om-en-om in. Leg de hamburgers op hoog vuur. Draai de burgers om als het vlees niet meer aan het rooster plakt.
Maar kan dit zonder olie? Ja, dat kan. De kipfilet bevat genoeg vet van zichzelf. Ja dit kan ook zonder vet.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie. Het werkt met de volgende rekensom: (x) gram boter x 0,82 = (y). (y) ÷ 0,92 = benodigde hoeveelheid olie. Appelmoes maakt je baksel een stuk gezonder.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
Olie kan veel en veel heter worden. Het voordeel hiervan is, is dat jij het vlees goed kan dicht schroeien. Dit is een belangrijke stap in het bakken van vlees. Daarnaast krijgt je vlees door de hogere temperatuur een lekkerdere smaak.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
De truc. De truc is om de kip in koud water in de pan te doen, dat te verwarmen maar het water vooral niet te laten koken. Kip droogt uit doordat de binnenkant te warm wordt. De ideale kerntemperatuur van kip is 65 ºC, dus mocht je toevallig een kookthermometer hebben, probeer het water dan op die temperatuur te houden ...
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
Het gehakt wordt zo uit het pak in de koekenpan gedaan. Vet (boter of olie) is vaak niet nodig omdat het van zichzelf al genoeg bevat. Bij mager rundergehakt is het wel praktisch een eetlepel neutrale olie toe te voegen vóór het bakken omdat dit beter bruint.
Om er een echte McDonald's hamburger van te maken, wordt het vlees gemalen en tot schijven gevormd. Deze worden direct ingevroren en verpakt voor distributie aan onze restaurants. Tijdens het vervoer, maar ook tijdens het laden en lossen, worden de burgers constant diepgevroren gehouden tot bereiding.
Zorg dat de grillpan goed heet is. Smeer de burgers aan beide kanten in met een beetje olijfolie. Ongeveer 1 minuut rondom bruin bakken op hoog vuur. Vervolgens ongeveer 8 minuten zachtjes laten braden op laag vuur.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.