Melkzuurbacteriën zetten koolhydraten (melksuiker= lactose) om in melkzuur. De melk verzuurt dan. Melkzuurbacteriën groeien zeer goed in melk en bederf van melk bij kamertemperatuur wordt daarom vooral door deze bacteriën veroorzaakt.
Per betekenis: 1.0 : melk die zuur is. 2.0 : karnemelk.
Melkproducten. Melk lijkt de maagzuurklachten even te verminderen. Dit gebeurt tijdelijk doordat melk alkalisch is en de calcium in de melk bidt het maagzuur. Daarentegen stimuleren de melkeiwitten juist de aanmaak van maagzuur en verergeren de klachten!
Maar bedorven melk hoef je eigenlijk niet gelijk in de prullenbak te mikken. Je kunt er namelijk bést nog wat mee. Zo kun je er bijvoorbeeld je vlees mee marineren. Je kunt je stuk vlees daarom prima in een badje van zure melk leggen, want de melkzuren zorgen ervoor dat het vlees mals en sappig blijft.
“Wanneer je bedorven melk binnenkrijgt, kan dit zeker z'n tol eisen op je maag-darmstelsel”, vertelt de internist. Het hangt er wel vanaf hoeveel melk je precies hebt binnengekregen. Desalniettemin kun je lichamelijke ongemakken ervaren als overgeven, kramp en diarree, die een paar uur tot een paar dagen kan aanhouden.
Soms weet je het gewoon. Het pak melk staat bol, de THT-datum is al een week overschreden en als je de melk uitschenkt in de spoelbak van je keuken dan klotsen er dikke klonten uit. Duidelijk: die zure melk kun je niet meer drinken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De melk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Vermijd voedsel dat zure terugvloei vergemakkelijkt. Koffie, chocolade, pepermunt, alcohol en vet eten verlagen de druk van de sluitspier tussen slokdarm en maag en veroorzaken zo zure reflux. Stop met roken. Roken verlaagt de speekselaanmaak en verlaagt de druk van de sluitspier tussen slokdarm en maag.
Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen.
In tegenstelling tot wat de naam suggereert wordt melkzuur niet van dierlijke melk gemaakt.
Aan de melk worden melkzuurbacteriën toegevoegd, waardoor de melksuiker (lactose) wordt omgezet in melkzuur. Deze zure melk wordt ook verkocht onder de naam karnemelk.
Water met citroensap: Laat de beker met citroenwater een dag of de hele nacht staan. De citroensap verwijdert vieze luchtjes en doodt bacteriën. Voor nog meer effectiviteit kun je er een snufje zout aan toevoegen. Hierna goed omspoelen, desnoods met schoon water en een sopje.
Zelf fermenteren is super eenvoudig, veilig en leuk om te doen. Neem bijvoorbeeld een kilo witte kool, doe er 15g zout bij en sluit het luchtdicht af. De melkzuurbacteriën zetten vervolgens de koolhydraten om in melkzuur.
Melkzuur zit in veel persoonlijke verzorgingsproducten, zoals peelings, crèmes, lotions, maskers, zeep, shampoo, handgel en cleansers. Melkzuur wordt in persoonlijke verzorgingsproducten gebruikt als een pH-regulator en als een bevochtigingsmiddel. Daarnaast helpt het dode huidcellen te verwijderen (exfoliëren).
Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar voor je gezondheid. Deze bacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur (lactaat), vandaar hun naam. Dit doen ze niet alleen in ons lichaam, maar ook in ons voedsel, bijvoorbeeld in kaas en zuurkool. Melkzuurbacteriën zijn daarom ook onmisbaar in de voedingsindustrie.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Melk stimuleert namelijk de productie van maagzuur en kan doordoor maagklachten doen toenemen. Bij karnemelk is dit effect er minder. Gebruik dus niet meer melk dan de aanbevolen richtlijnen (dit is gemiddeld 3 porties of 450 ml per dag) en kies bij voorkeur karnemelk.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
Zodra zuivel is geleverd moet het de koelkast in – Feit
Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
WAT IS SCHIFTEN
Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten. Het water en vet in je mengsel scheiden zich vervolgens van elkaar, doordat het eiwit ze niet langer kan binden. Die alom gehate korrelige, lichte puntjes die je in jouw geschifte mengsel ziet, zijn dus eiwitten.
De zuur-basetheorie
Melk wordt genoemd als één van de producten die verzurend werkt vanwege de hoeveelheid eiwitten en fosfaat die het bevat.
Karnemelk wordt gemaakt van rauwe melk. Het wordt eerst gepasteuriseerd en daarna gekarnd. Hierbij worden er bacteriën toegevoegd en het meeste vet wordt uit de melk gefilterd.
Melk invriezen kan gewoon als het nog in een pak of fles zit. Zorg wel voor een beetje extra ruimte in de verpakking; bevroren melk kost meer ruimte door uitzetting. Neem bij een vol pak dus eerst een glaasje melk voor je het in de vriezer legt.