De uitvoerende bestuurders houden zich in het bijzonder bezig met de dagelijkse leiding; de niet-uitvoerende bestuurders met het toezicht op en het adviseren van de uitvoerende bestuurders. De wet noemt, anders dan bij de rvc, het 'met raad terzijde staan' niet als taak van de niet-uitvoerende bestuurder.
De uitvoerende bestuurders zijn de permanente bestuurders van het bedrijf die rapporteren aan de voorzitter van het bedrijf. Ze werken voor het bedrijf in een hogere hoedanigheid, voornamelijk in verband met de beleidskwesties en functionele gebieden van primair strategisch belang.
Op grond van art. 2:164a/274a lid 1 jo. 2:158/268 lid 12 BW kunnen de statuten in een custom made benoemingsregeling voorzien. Tot slot zijn de rechtbank en de Ondernemingskamer onder omstandigheden bevoegd een niet-uitvoerend bestuurder te benoemen.
"Niet uitvoerende bestuurders zijn bestuurders aan wie geen specifieke uitvoerende taken zijn opgedragen en die als hoofdtaak hebben om de hoofdlijnen van het beleid vast te stellen en toezicht te houden op degenen die het dagelijks bestuur uitoefenen."
Steeds vaker blijkt dat bestuur en raad van commissarissen van een vennootschap (onder meer BV) steeds dichter op elkaar opereren. Het gaat zelfs zo ver dat commissarissen soms als medebestuurders kunnen worden beschouwd.
Een directeur is op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam binnen de stichting. Statutaire bestuurders zijn in de statuten benoemd en hebben een bepaalde functie. Titulaire bestuurders zijn werknemers van de stichting, zij hebben geen formele statutaire functie.
De persoon met de hoogste operationele functie in een vennootschap is de CEO. De CEO is belast met het dagelijks bestuur van de vennootschap. Ongeacht de titel: gedelegeerd bestuurder, dagelijks bestuurder, algemeen directeur of managing director.
De bestuurder is degene in het overleg met de OR de ondernemer vertegenwoordigt en degene die in een onderneming rechtstreeks de hoogste zeggenschap uitoefent bij de leiding van arbeid. Bij de dagelijkse leiding heeft hij dus niemand meer boven zich.
Raad van Bestuur – RvB
Het is het hoogste leidinggevende orgaan in een onderneming. In Nederland moet de Raad van Bestuur verantwoording afleggen aan de raad van commissarissen (RvC) of de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA). Soms wordt de raad van bestuur ook wel de directie genoemd.
Een bestuur wordt steeds benoemd na een geheime stemming door de algemene vergadering. In principe volstaat een gewone meerderheid van stemmen om verkozen te zijn. Je kan in je statuten laten opnemen dat dat een bijzondere meerderheid moet zijn, maar Formaat raadt dat niet aan.
Mogelijkheid om een gedelegeerd bestuurder te benoemen: als er meerdere bestuurders zijn in uw BV, dan treden die collectief op in een 'raad van bestuur'. Normaliter moet elke bestuurder dan alle genomen beslissingen en alle handelingen die te maken hebben met het bestuur, ondertekenen.
In de vereniging is het orgaan dat iemand in zijn bestuursfunctie heeft benoemd, ook degene die hem kan ontslaan. Tenzij in de statuten anders is geregeld, is dit de Algemene Vergadering (AV). Wettelijk kan dit zonder opgaaf van redenen, maar meestal zal dit in de praktijk natuurlijk wel gebeuren.
U bent statutair-directeur als u door de aandeelhouders (of soms de raad van commissarissen) van de B.V. of N.V. waar u werkzaam bent, als bestuurder benoemd bent. Als er geen sprake is (geweest) van een aandeelhoudersbesluit bent u dus geen statutair-directeur.
De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. Per 1 juli 2021 geldt de WBTR. Alle verenigingen en stichtingen moeten dan aan de wet voldoen.
Heeft u een bv of nv, of wilt u er een starten? Dan mag u toezichthouders aanwijzen. Als zij in het directiebestuur zitten, heet dit een one-tier board. Kiest u voor een zelfstandige raad van commissarissen, dan is het een two-tier board.
Doorgaans bestaat een bestuur minimaal uit een voorzitter (en vicevoorzitter), een secretaris en een penningmeester. De leden van het bestuur die geen specifieke functie of taak hebben, worden wel 'algemeen lid' genoemd.
Het bestuur bestaat minimaal uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. De leden zijn samen de algemene ledenvergadering (ALV). Met hun stemrecht beslissen leden over de vereniging.
CEO betekent Chief Executive Officer, een ander woord voor de algemeen directeur van een bedrijf. Het is de leidinggevende op het hoogste niveau. De afkorting CEO komt uit de Verenigde Staten. Daar maken ze gebruik van de term 'C-level': de hoogste laag van het bestuur binnen een bedrijf (CEO, COO, CFO en CIO).
De zeggenschap van een eenmanszaak is in beginsel volledig in uw handen. Dit geldt ook voor de situatie dat u enig aandeelhouder en bestuurder bent van een besloten vennootschap (bv). Het is verstandig iemand aan te wijzen die bij uw afwezigheid de zeggenschap over uw bedrijf kan uitoefenen.
Het nieuwe Wetboek (WVV) bevestigt nu formeel dat bestuurders in hun hoedanigheid van bestuurder altijd zelfstandigen zijn en dus geen werknemers. Zo stelt art. 5:70: De vennootschap wordt bestuurd door één of meer bestuurders die al dan niet een college vormen, en die natuurlijke of rechtspersonen zijn.
Als je een bedrijf begint moet je niet alleen de onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), maar ook wie de bestuurders van dit bedrijf zijn. Zij hebben de dagelijks leiding over het bedrijf en bepalen de strategie om de onderneming op rolletjes te laten verlopen.
De algemeen directeur is de CEO (Chief Executive Officer), de financiële directeur is de CFO (Chief Financial Officer) en de operationeel directeur is de COO (Chief Operations Officer). Deze functies spelen een belangrijke rol in de governance van een organisatie.
Voortaan wordt de term “zaakvoerder” in alle bestaande vennootschapsvormen tevens vervangen door de term “bestuurder”. Men spreekt bij de BV en CV voortaan ook enkel nog van “aandeelhouders” in plaats van “vennoten”. De term “vennoot” blijft evenwel behouden bij de maatschap, VOF en CommV.