Wakker maken wil je wel doen als je juist geen vroege vogel hebt. De dag start namelijk idealiter tussen 06.00 - 09.00 uur, juist zodat je genoeg licht tot je krijgt (dat vind je 24-uursritme fijn) en er ruimte op de dag overblijft voor dagslaap. Maak je baby dus wakker als hij na 09.00 uur doorslaapt.
De meeste baby's en jonge kinderen worden wakker tussen 6:00 en 7:00. Wordt een kindje wakker voor 6:00, dan wordt dat als extreem vroeg gezien. Er zijn baby's die af en toe om 5:30 wakker worden, maar er zijn ook kleintjes die er een gewoonte van maken om iedere ochtend al om 4:30 de dag willen beginnen!
Geef je baby of peuter een powernap van 10 minuten om hem het eerste ochtenddutje of middagdutje gemakkelijker te halen. Voor peuters die geen ochtenddutje meer doen: begin eerder met hun lunchdutje en laat ze daar langer slapen.
Slaaptips0-16 weken , 1-2 jaar , 4-12 maanden. “Maak nooit een slapende baby wakker”, is een bekend gezegde dat door veel (groot)ouders erg serieus genomen wordt. Het gezegde lijkt aan te geven dat. het niet goed is om een slapende baby wakker te maken en dat je een baby te allen tijde moet laten slapen.
Als je baby 's morgens vroeg wakker wordt, dan kan dat door verschillende dingen komen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je baby honger heeft, dat het te koud of te warm is in de slaapkamer of dat er teveel geluid is in de kamer. Het kan natuurlijk ook dat je kind wat minder slaap nodig heeft.
Te vroeg wakker worden betekent wakker zijn om de dag te starten tussen 4 en 6 uur 's ochtends. Als je baby op elk moment vanaf 6 uur 's ochtends wakker wordt, dan is dat heel normaal. Het is vroeg, ja, maar normaal. Ook hier is soms iets in aan te passen, maar er zijn ook baby's die van nature vroege vogels zijn.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg.
Elk kind is anders. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
Wat is een powernap bij baby's? Een powernap is een kort dutje van 10 tot maximaal 25 minuten. Dit dutje is bedoeld om eventjes op te laden zonder het ritme te verleggen.
Probeer het ochtendslaapje op te rekken tot het middaguur, maar doe dit geleidelijk. Breng je kindje bijvoorbeeld iedere dag of om de dag 30 minuten later naar bed. Mocht je kind tijdens zijn enige slaapje al vroeg weer wakker worden, zorg er dan voor dat hij of zij weer opnieuw in slaapt valt.
Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt. Uiteraard beslis je dit helemaal zelf.
Je baby wakker maken voor een voeding: zo doe je dat
Ligt je baby nog te slapen terwijl het tijd is voor een voeding? Neem dan de tijd om rustig je baby wakker maken. Zo kun je eerst zachte geluidjes maken en over zijn gezicht wrijven. Ook zijn sokken uittrekken kan ervoor zorgen dat hij wakker wordt.
Als je baby oververmoeid is, dan is de kans groot dat hij of zij veel hulp nodig heeft om in slaap te vallen. Wieg, knuffel of blijf erbij zodat je baby rust kan vinden. Voor temperamentvolle baby's is het soms beter als je even de kamer uit gaat, doe dat als je het idee hebt dat dit beter werkt op dat moment.
Baby wil overdag niet slapen
Dat wordt geleidelijk wel minder, maar je kleine heeft tot hij of zij 3 jaar is nog slaapjes overdag nodig. Als je baby overdag dus niet slaapt is dat nooit omdat je baby overdag al lang wakker kan blijven en dus het slaapje overdag niet nodig heeft.
Meestal is daarvan 10-11 uur in de nacht en 5-6 uur verdeeld over 3 slaapjes overdag. De baby kan vaak wel anderhalf tot twee uur wakker zijn overdag. Op de leeftijd van 9 maanden, slaapt een baby gemiddeld 14-15 uur van de 24 uur. Meestal is daarvan 10-11 uur in de nacht en 3-4 uur verdeeld over 2 slaapjes overdag.
Het is helemaal niet raar dat je baby alleen maar hazenslaapjes doet overdag. Baby's moeten nog leren om de ene slaapcyclus aan de andere te koppelen en dit kost tijd. Daarnaast hebben deze korte slaapjes vaak ook te maken met de overgang van de lichte naar de diepe slaap.
Het KISS-syndroom wordt dan het KIDD-syndroom (Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie) genoemd. Dit houdt in dat het kind houterig en stijf beweegt, onhandig is, lomp overkomt, vaak hoofdpijn heeft en moeite heeft met leren en concentratie.
Het middagdutje mag lang zijn, ongeveer 1.5 – 2.5 uur afhankelijk van de leeftijd en slaapbehoefte van je kindje.
Probeer je baby af en toe overdag ook in zijn bedje te laten slapen. Leg hem daarbij slaperig, maar nog niet helemaal slapend, neer. Zo leert je baby om zelf in slaap te vallen. Kinderen die geleerd hebben om zelfstandig in slaap te vallen, slapen dieper en vaak ook langer en worden in de nacht minder vaak wakker.
Rond 18:30 uur naar bed
Na de laatste namiddag-dut is het een goed idee om je kleine weer even uit bed te halen. Houd vervolgens 18:00 uur tot 19:00 uur aan om je kindje naar bed te brengen. Als je jouw kleine veel later laat slapen zal je merken dat je baby oververmoeid raakt.
Leg je baby op tijd weer in bed. Volg een vast bedtijdritueel bij elk slaapje. Laat je baby in een (natuurlijk) ritme komen met een vast aantal slaapjes op vaste tijden. Wees wel flexibel: blijf naar je baby kijken en pas je routine daarop aan.
Wanneer baby's hun derde dutje laten vallen, is het gebruikelijk om tussen 18:00 en 19:00 uur te gaan slapen. Deze eerdere bedtijd zal niet permanent zijn. Maar in deze fase zal het ze eerder helpen om langer wakker te blijven nadat ze hun dutje hebben laten vallen.