In het zuiden van het land loopt een werkdag doorgaans van 9 tot 13.00 uur, een middagpauze tot 16.00 uur en dan werk je weer tot een uur of 7 a 9 's avonds. In de rest van het land lijken de gemiddelde werktijden meer op hoe we dat in Nederland gewend zijn.
In Zuid-Italia begint de werkdag rond een uur of 9 tot ongeveer 13 uur. De middagpauze duurt tot ongeveer 16 uur. Kantoren sluiten hun deuren rond 19 of zelfs 21 uur.
Ja, er is veel werk in Italië. Omdat het ook een vakantieland is, is er veel tijdelijk werk. Zo kun je op veel verschillende manieren werken in Italië, bijvoorbeeld in een animatieteam op de camping of als reisleider. Ja, als EU-burger kun je makkelijk in Italië werken en wonen.
Het gemiddelde salaris in Italië ligt op ongeveer €1923 bruto per maand. Italië heeft geen wettelijk vastgesteld minimumloon.
De werkloosheid in heel Italia bedraagt ongeveer 11 procent. Vooral het Zuiden kampt met een groot tekort aan werk. In het Noorden, in en rondom Milano, is het veel makkelijker om een baan te vinden. Het Noorden heeft verreweg de meeste werkgelegenheid en een hogere levensstandaard.
Italianen zijn erg blij wanneer iemand hun taal spreekt. Engels wordt namelijk nog maar weinig gesproken. Dronkenschap met geschreeuw op straat zul je weinig Italianen zien doen. Een broodje is volgens Italiaanse gebruiken geen maaltijd, maar een tussendoortje.
Het land produceert auto's, mode, design en delicatessen, die Made in Italy wereldwijd tot een sterk merk maken en producten en producenten tot begrippen: Fiat, Valentino, Luxottica, Ferrero (Rocher, Nutella), Parmigiano en Prosecco, om er maar een paar te noemen.
Italië telt 26 miljoen huishoudens, tegen Nederland 7,9 miljoen. Wie de som van schuld, financiële bezittingen, vastgoed en land deelt door het aantal huishoudens, concludeert dat een Nederlands huishouden gemiddeld bijna €478.000 bezit, een dikke ton meer dan een Italiaans huishouden.
Italië komt voor de totale kosten voor levensonderhoud op een 19de plek uit. Nederland is nog iets duurder met een 16de plek in het wereldwijde klassement. Het duurste land voor de totale kosten van levensonderhoud is – en dat zal je waarschijnlijk niet verbazen – Zwitserland.
Bulgarije staat onderaan de lijst, gevolgd door Litouwen en Roemenië. Werknemers verdienen in deze landen respectievelijk ten minste 261 euro, 400 en 408 euro. Van de 28 EU-landen hebben overigens zes landen geen minimumloon.
Als je naar de meest recente prijzen kijkt en Italië en Nederland vergelijk blijkt dat de kosten van levensonderhoud in Italië beduidend lager zijn dan in Nederland. Prijzen boodschappen: in Italië 10,21% lager dan in Nederland.
De meeste prijzen in Italië zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Benzine en boodschappen zullen je dus ongeveer hetzelfde kosten als thuis. Maar er zijn ook een aantal dingen veel duurder, zoals medicijnen.
Het antwoord staat op de website over het Schengen-visum. Kort gezegd: “Na een verblijf van 3 maanden (90 dagen), moet je het land ook weer 90 dagen verlaten voordat je er weer voor langere tijd mag verblijven.” Er is zelfs een calculator van de Europese Commissie waarop je kan uitrekenen hoeveel reisdagen je nog hebt.
Vooral op zondag komen de Italianen graag samen voor een familiediner. De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat je naar La Mamma of naar een restaurant gaat om samen met familie en vrienden te genieten van alle gangen. Eet goed, drink goed en leef met plezier je leven; een moto dat het waard is om naar te leven!
Italië kent met 960 werkuren per jaar de laagste activiteitsgraad van de achttien onderzochte Europese landen. Frankrijk staat op een voorlaatste plaats met 1007 werkuren, op zijn beurt voorafgegaan door België met 1.011 werkuren.
Van alle landen in Europa heeft Finland het meeste vrije dagen (15), gevolgd door Griekenland en Spanje (12). Maar Italië doet het ook niet slecht met 11 vrije dagen.
De huizenprijzen in Italië daalden in augustus 2018 met 0,7%
Gemiddelde prijzen van bestaande woningen in Italië daalden in augustus met 0,7% maand-op-maand, tot een gemiddelde van 1.780 euro, volgens de idealista prijsindex.
Of je nu van plan bent er te wonen of je vakanties door te brengen, je zult merken dat dit land een van de goedkoopste landen in Europa is. De alledaagse producten kosten in Italië minder dan in Nederland.
Italië is een zeer gevarieerd land en heeft voor ieder wat wils, van kosmopolitische steden tot glooiende landschappen en prachtige kusten. Het klimaat, het eten en de levenskwaliteit maken dat Italië opvalt, maar het Bel Paese is zoveel meer dan alleen een vakantiebestemming.
Maar wat is de reputatie van Nederlandse vakantiegangers? Houd je vast. De Italianen over ons: 'Barbaren' "De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft”, zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome.
Met Italianen in Nederland of Italo-Nederlanders (Italiaans: Italo-olandesi) worden in Nederland wonende Italianen, of Nederlanders van Italiaanse afkomst aangeduid.
In Nederland kost eten in een restaurant zo'n 14 procent meer dan gemiddeld, terwijl dat in Duitsland en Oostenrijk 'maar' 10 procent is. In Italië is een restaurantbezoek 4 procent duurder dan het EU-gemiddelde en in Spanje is het wederom het goedkoopst.
In Italië is eten geen bijzaak. Zelfs als men thuis eet wordt er de tijd voor genomen. Door de uitgebreide lunch eet men in Italië later, meestal na 20.00 uur. Als wij buiten Italië naar een Italiaans restaurant gaan bestellen we misschien soep, een bord pasta of een pizza en een toetje.
Het Comomeer wordt beschouwd als de meest aristocratische plaatsen in Italië. Het bergachtige gebied en het beroemde meer trekken veel investeerders die willen leven in elegante villa's met geschiedenis. Er is in deze streek niet veel aanbod en de vraag is er hoog.