Tot de meest bekende Joodse huwelijkstradities behoort wellicht het breken van een glas. Op het einde van de ceremonie trapt de bruidegom een glas kapot dat in een doek gewikkeld zit. Dit betekent volgens sommigen dat het huwelijk zowel goede als slechte tijden heeft.
De aanwezige mannen en vrouwen dansen gescheiden om het bruidspaar heen. Tijdens een van de dansen wordt het bruidspaar op stoelen – als koning en koningin – opgetild. Tot slot volgt een feestmaal, waarbij weer de zeven zegeningen worden uitgesproken en gezegende wijn wordt gedronken.
Tijdens sabbat mogen gelovige joden onder andere niet werken, niet sporten en geen elektriciteit gebruiken. Gelovige joden hebben speciale gebeden en rituelen tijdens sabbat. Volgens de Thora, het heiligste joodse boek, heeft God de wereld in zes dagen geschapen. Op de zevende dag rustte hij uit.
De keuze van een partner
Binnen de joodse gemeenschap behoort het huwelijk tot één van de voorschriften. Bij orthodoxe joden is het meestal de gewoonte dat een jongen, of zijn familie, op zoek gaat naar een geschikt meisje. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.
Seks is iets wat gevierd moet worden en het huwelijk sterker maakt. Er moet van genoten worden en is belangrijk. Seks buiten het huwelijk wordt traditioneel gezien afgekeurd. Al is in het 'moderne' jodendom ook seks buiten het huwelijk niet uitzonderlijk.
Van oudsher is het gebruikelijk dat bruid en bruidegom elkaar een week voor de bruiloft niet zien. Inmiddels houden niet alle joodse stellen zich meer aan die regel; vaak beperken zij het tot één dag.
Joden moeten hun fietsen afgeven. Joden mogen niet in de tram. Joden mogen niet meer in auto's rijden. Joden mogen alleen van 3-5 uur boodschappen doen en alleen in Joodse winkels, waar 'Joods lokaal' op staat.
Joden mogen tijdens de sabbat niet werken of zich bezighouden met 'alledaagse' dingen, zoals naar school toe gaan. Ze mogen niets dragen en niet reizen, schrijven, vuur maken, elektriciteit of internet gebruiken of een ander voor zich laten werken. Ze steken thuis kaarsen aan en ze trekken mooie kleren aan.
Je zult niet doden, overspel plegen, stelen, valse getuigenis afleggen, want Ik ben de Heer, uw God. Dus ook het onderdeel van de Tien Geboden dat seksueel gedrag binnen een man-vrouw relatie reguleert, staat in dit transcendente teken: 'pleeg geen overspel' (Ex. 2o:14; Deut.
Binnen de joodse traditie geldt het verbod de godsnaam 'Jahweh' uit te spreken. Daarom is in de officiële liturgische Bijbelteksten de naam Jahweh steeds vervangen door de Heer. Het nooit uitspreken van de naam van God in het jodendom is een eeuwenoude traditie die getuigt van een zeer grote eerbied voor God.
Rustdag voor joden: sabbat
Joden zetten de sabbat op vrijdagavond in met het branden van kaarsen. Op zaterdag gaan ze drie maal naar de synagoge om te bidden en eten ze een feestmaal met de familie. Tijdens de sabbat mogen joden niet werken. Maar ze mogen ook geen vuur aansteken of voedsel koken op een brandend vuur.
Wie heeft animisme bedacht? Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden.
Orthodoxe Joden drinken uitsluitend kosjere wijn. De wijn moet Kasjroet (“competent”) zijn. De achtergrond hiervan staat in de Thora. Als voedsel in overeenstemming is met de regels van kasjroet, dan noemt men het kosjer.
Een bruidegom is de benaming voor een man op de dag dat hij trouwt. De benaming wordt ook wel gebruikt vanaf de dag van de ondertrouw.
Wanneer Joden religieus zijn, eten zij koosjer voedsel. Met koosjer wordt bedoeld dat het voedsel afkomstig is van planten of toegestane dieren. Tevens dient het voedsel bereid te worden volgens de geschriften van de Thora, de Joodse wet. Dit wordt ook wel Halacha genoemd.
Sjalom aleechem (שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם): vrede moge over u komen, een groet. Deze groet wordt beantwoord met over u de vrede: aleechem sjalom. Sjabbat sjalom (שַׁבָּת שָׁלוֹם): een algemene groet die gebruikt wordt bij het begin van de sjabbat.
In het Jodendom zien ze God als een almachtige God, hij kan dus marionettenspeler zijn, want hij is in staat alles aan te passen, maar de mens is niet geschapen naar zijn aard maar naar het evenbeeld van God.
Het Joodse geloof
Geloofs- en leefregels lezen de Joden in de Thora. De Thora bestaat uit de eerste vijf boeken van de Bijbel. Hierin staan de 10 geboden maar ook bijvoorbeeld voorschriften over hoe je om moet gaan met je medemens en wat je wel en niet mag eten.
Beide geloven in dezelfde G'd, zingen dezelfde psalmen, lezen uit dezelfde (eerste 5) boeken van de bijbel, kennen alle boeken van het Oude testament. Maar het grote verschil zit dus in het geloof dat bij de Christenen Jezus de zoon van G'd is en de Joden geloven dat de Messias nog moet komen.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
Er zijn zowel religieuze als etnische scheidslijnen: zo zijn er seculiere, liberale, orthodoxe en ultra-orthodoxe Joden. Maar er zijn binnen al die religieuze categorieën ook weer (cultuur)verschillen tussen Joden uit bijvoorbeeld Marokko (Sefardisch), Polen (Asjkenazisch) of Jemen (Mizrachi).
Veel bruiden kiezen ervoor om rechts naar voren te lopen
Dat is omdat het traditioneel gezien zo “hoort”. Ze loopt aan de rechterkant naar voren en aan de linkerkant van je partner (na de ceremonie) weer weg. Zo staat het ook geschreven op Zank You.
De joodse kalender
Elke joodse maand heeft 29 of 30 dagen en een joods jaar is ongeveer elf dagen korter dan een westers jaar. In elke periode van negentien jaar zijn er zeven schrikkeljaren. In een schrikkeljaar wordt een extra maand aan het jaar toegevoegd.
Hoelang duurt de trouwceremonie? Een trouwceremonie duurt meestal een half uur tot drie kwartier. Het ligt er ook aan of jullie in het gemeentehuis trouwen of op een zelf uitgekozen en gehuurde locatie. Ook ligt het eraan of je een trouwambtenaar huurt van de gemeente of een zelfstandige trouwambtenaar.