Het areaal met bos is in 2021 circa 363.800 hectare; bijna 11% van het totale landoppervlak. In de periode 1970-2013 steeg de bosoppervlakte gestaag, gevolgd door de forse daling in de periode 2013-2017.
Op nummer één staat Suriname, dat voor 95% uit bos bestaat.
Bebouwd terrein bestaat voornamelijk uit woon- en bedrijventerreinen. Daarnaast bestaat 34 procent uit natuur en binnen- en buitenwaternoot2, waarvan 0,5 miljoen hectare bos en andere typen natuurlijk terrein, zoals heide, stranden en duinen (12 procent van de totale oppervlakte van ons land).
Suriname is het bosrijkste land ter wereld met 93% bebossing en een lage ontbossingsgraad, ookwel een High Forest, Low Deforestation (HFLD) land genoemd. Suriname behoort hiermee tot een heel kleine groep van landen, die zich kenmerken vanwege deze hoge bosbedekking en lage ontbossingsgraad.
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Dat komt overeen met 3 447 km2, ofwel het totale landoppervlak van Friesland. Per inwoner is 211 m2 bos beschikbaar.
Het is geen wonder dat Zweden de perfecte bestemming is voor 'forest bathing'. De Zweedse bossen beslaan namelijk ongeveer 70 procent van het oppervlakte van Zweden.
Met een oppervlakte van 91.200 hectare is de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Als natuurliefhebber kun je er dan ook je hart ophalen. De Veluwe ligt in de Provincie Gelderland en is meer dan één groot natuurgebied.
Het Mantingerbos is het oudste oerbos van Nederland.
Ruim 12.000 boeren hadden in 2016 meer dan 30 hectare cultuurgrond in eigendom. Dat is 22% van alle boeren. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Gezamenlijk hadden de Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven in 2016 zo'n 1,04 miljoen hectare cultuurgrond in bezit.
Het aantal land- en tuinbouwbedrijven is volgens de landbouwtelling in 2021 met bijna 600 afgenomen tot 52.100, een daling met 1,1% (zie tabel).
Het Franse bos beslaat ongeveer een derde van het Franse grondgebied (17 miljoen hectare).
Zowel in Nederland als in Vlaanderen is nu ongeveer 10% van het landoppervlak bos, maar eeuwenlang was hier nauwelijks bos. Vanaf de Middeleeuwen waren de meeste zandgronden kaal, er stonden geen bomen: er waren uitgestrekte heidevelden als onderdeel van het landbouwsysteem.
In totaal beschikt de Russische Federatie over een landoppervlakte van 1700 miljoen ha. Hiervan is 763 miljoen ha begroeid met gesloten bos, hetgeen overeenkomt met een bebossingspercentage van 45 procent. Het grootste bosareaal van de Russische Federatie ligt ten oosten van de Oeral op het Aziatische continent.
De Utrechtse Heuvelrug is met circa 20.000 hectare na de Veluwe het grootste bos- en heidegebied van Nederland. De Utrechtse Heuvelrug kent daarnaast veel landgoederen en buitenplaatsen met bijzondere cultuurhistorische betekenis.
Het Speulder- en Sprielderbos, Gelderland (Nederland)
Niet voor niets heeft Staatsbosbeheer dit bos uitgeroepen tot het mooiste van het land. De grote eiken- en beukenbomen hebben speciale krommingen en zijn deels met elkaar vergroeid, waardoor het bos een bijzonder karakter krijgt.
Het bos is zo'n 386 miljoen jaar oud en daarmee 2 tot 3 miljoen jaar ouder dan de vorige recordhouder. Wetenschappers troffen de fossiele resten van het bos aan in een zandsteengroeve in Cairo, gelegen in de staat New York.
Het padenstelsel in het Spaanse bos is voor wandelaars vrij toegankelijk. Het gebied ligt in een rustige, bosrijke omgeving. Het Spaanse bos bestaat voornamelijk uit naaldhout dat tussen 1939 en 1961 is aangeplant.
In Spanje zijn de autonome regio's Baskenland, Navarra, Galicië en Catalonië de gebieden waar de meeste bossen te vinden zijn. De vertegenwoordiging van de dennenbossen maar ook de beuk en steeneik zijn het grootst in de Spaanse bossen.
In 2018 is wereldwijd twaalf miljoen hectare aan tropisch bos verloren gegaan. Vooral verontrustend is het verlies van 3,6 miljoen hectare primair regenwoud, groter dan de oppervlakte van België, meldt het World Resources Institute (WRI).
Het podium. Op één prijkt Luxemburg. Maar liefst 76% van het land bestaat uit beschermd natuurgebied. Slovenië (72%) en Malta (65%) bekleden plaats twee en drie.
Aan de hand van de meest recente bosinventaris uitgevoerd in de periode 2009-2019 wordt de oppervlakte bos in het Vlaamse Gewest geschat tussen 135.000 en 145.000 hectare (ha). Dat komt overeen met 10% van de Vlaamse grondoppervlakte.
Finland bestaat voor ongeveer 70 procent uit bos en 30 procent uit water en akkerland. De grootste meren zijn het Saimaameer, het Inarimeer, en het Päijännemeer.