Met een beugel kan het soms moeilijk zijn om je tanden en kiezen goed schoon te houden, maar juist dan is dat erg belangrijk. Poets je tanden en kiezen minstens 2 keer per dag goed. Het beste is om je tanden na elke maaltijd ook te spoelen met water of te poetsen.
Reinig je beugel: Zorgvuldig reinigen langs de draden en pinnen. Poets elk draad: Beweeg van boven naar onder, langs je bovenste en onderste tanden. Poets je tanden: Tandartsen bevelen aan om je tanden tweemaal daags twee minuten te poetsen. Zo zorg je ervoor dat je elk kwadrant van je gebit 30 seconden poetst.
Tijdens een orthodontische behandeling is het extra belangrijk om goed te poetsen omdat etensresten achter de beugel kunnen blijven zitten. Als er niet goed genoeg gepoetst wordt, kunnen blijvende ontkalkingen (witte vlekken) in het glazuur of gaatjes ontstaan. Bovendien kan het tandvlees ontstoken raken.
Goed poetsen duurt minstens 4 minuten
Met goed poetsen voorkom je lelijke witte vlekken, tandvleesontsteking en gaatjes. Maak een keer per dag ook met een ragertje de tanden onder de draad van de vaste beugel schoon. Pas op met zoet of zuur eten en drinken.
Poets je tanden twee keer per dag: slechts één keer per dag je tanden poetsen wordt niet aanbevolen door tandartsen omdat bacteriën zich gedurende de dag ophopen. 's Avonds voor het slapengaan je tanden niet poetsen is bijzonder slecht, omdat alle bacteriën en voedselresten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt ...
Binnen een paar dagen of een paar weken zonder te poetsen, krijgt u gingivitis. Uw tandvlees begint op te zwellen en wordt helderrood door de ontsteking. Door het poetsen en flossen zal het gaan bloeden. Zelfs door onregelmatig poetsen en flossen kan gingivitis ontstaan.
Poets je tanden in ieder geval niet vaker dan 3 keer per dag. Wanneer je je tanden te vaak poetst kan je het glazuur of je tandvlees beschadigen. Dat komt omdat je met een schrobbende beweging poetst en wanneer dat te vaak gebeurt kan dat schadelijk zijn.
Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen.
Al na 3 maanden staan jouw tanden recht. Het kaakbot moet dan nog hard en sterk genoeg worden om de tanden en kiezen op hun plaats te houden. Dit duurt ook ongeveer 3 maanden. Aan het einde van de beugelbehandeling krijg je een draadspalk achter jouw tanden om het mooie resultaat vast te houden.
Duw je tanden niet scheef: Op je nagels bijten en spelen met je elastiekjes kunnen ervoor zorgen dat je je beugel langer moet dragen. Stop met die zenuwtrekjes. Eet geen hard, plakkerig of suikerrijk voedsel en drink geen frisdrank: Vermijd voedsel als popcorn, noten, chips, kauwgom, toffee, karamel en koekjes.
Gemiddeld duurt een orthodontische behandeling met brackets 2 à 3 jaar, maar elk gebitsprobleem is uniek en vraagt om een specifieke behandeling. Na de behandeling met brackets volgt nog een retentieperiode van minimum 2 jaar om het gebit in zijn nieuwe stand te stabiliseren.
Bescherming van de tanden van je kind - Een beugel brengt het risico op tandbederf met zich mee. Daarom moeten ze hun tanden sterk houden door het gebruik van fluoride tandpasta, die 1350-1500 ppm bevat. Het tandenpoetsen moet ten minste tweemaal per dag gebeuren en bij voorkeur na elke maaltijd.
Bijt niet op harde dingen zoals nootjes, lolly's, zuurtjes, etc. Eet geen kleverige dingen, zoals toffees, winegums, kauwgum en drop. Met een beugel mag je nog maar één keer per dag snoepen. Drink geen koolzuurhoudende dranken en drankjes met veel suiker erin, zoals Cola, Fanta, Fristi en Sprite.
Meestal gaan de tanden en kiezen ook een beetje los zitten. Dit is normaal. Als u de beugel net heeft, kunt u tijdelijk wat gaan slissen. Ook kan het zijn dat de beugel ergens op het tandvlees, de tong, de mondbodem of de wangen drukt.
Gebruik pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol, volgens de aanwijzingen op het etiket. Eet zachte voedingsmiddelen en vermijd harde of kleverige snacks met een beugel. Gebruik warm of koud compresses om pijn en zwelling te verminderen. Gebruik een orale anesthesie-gel om de pijn bij een beugel te verminderen.
Hoe lang draag je een spalkje? Het is de bedoeling dat je de spalk levenslang draagt. Als de spalk loszit is het heel belangrijk om deze zo snel mogelijk weer vast te laten zetten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke positie.
De eerste beugels
Pas in 1728 wordt voor het eerst een beugel beschreven. De Parijse tandarts Pierre Fauchard noemde deze beugel de “bandalette”. Deze beugel bestaat uit een strip van goud of zilver in de vorm van een tandboog. Hieraan konden de tanden en kiezen met metalen draden vast gemaakt worden.
Als de beugel verwijderd wordt, is vaak het tandvlees nog wat opgezet. Dit gaat bij goed schoonhouden door poetsen meestal vanzelf over in de maand die volgt. Ook kunnen de tanden en kiezen wat gevoelig zijn nu het krachtenspel van de beugel er niet meer op werkt.
Technisch gezien is een nachtbeugel wat beter omdat een spalk een risico vormt op misvorming door grote krachten zoals nagelbijten.
De meeste patiënten zijn na ongeveer een maand volledig aan hun beugel gewend. Na zes maanden, en vaak zelfs sneller, merken ze al niet eens meer dat ze een beugel in hebben. Maar het kan voorkomen dat je tanden ineens pijn beginnen te doen. Dat is normaal en gaat als het goed is snel weer over.
Op het moment dat de tanden recht staan, is het belangrijk dat ze ook zo blijven staan. Dit kan in stand gehouden worden door een spalkje of een nachtbeugel. Indien patiënten op oudere leeftijden ervaren dat de tanden scheef staan, is het mogelijk om bij de tandarts aan te kloppen.
De kans op gaatjes is groter als u uw mond met water spoelt na het tandenpoetsen. U spoelt namelijk de fluoride die in de tandpasta zit weg. Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat.
Als je glazuur minder dik wordt, wordt het tandbeen eronder steeds zichtbaarder, waardoor je tanden geel lijken. Naarmate mensen ouder worden, wordt hun glazuur meestal dunner, maar de zuren uit voeding en drinken kunnen ervoor zorgen dat glazuur voortijdig veroudert en je tanden geel laten lijken.
Te hard poetsen kan pijnlijk tandvlees veroorzaken. Wanneer je te hard poetst en te hard op je tandenborstel drukt tijdens het poetsen, kan een poetstrauma ontstaan. De borstelharen van je tandenborstel beschadigen je tandvlees met geïrriteerd tandvlees tot gevolg. De mondhygiënist kan je helpen met poetstips.