Rosbief komt van het Engelse 'roast beef' en dat is het ook letterlijk: gebraden rundvlees. Er wordt 100% rundvlees voor gebruikt.De mooiste rosbief komt van de dunne lende, de rug van de koe.
Rosbief gesneden van kogelbiefstuk
De benaming rosbief komt van het Engelse 'roast beef' en dat is het ook letterlijk: geroosterd rundvlees. Rosbief is een mager stuk rundvlees, Bij Bollensteak wordt de rosbief gesneden van de kogel(biefstuk).
Rundermuis (800 gr)
Dit stuk vlees wordt voornamelijk rood gegeten. In de volksmond noemt men dit rosbief (rauw), ook kan hier carpaccio van gemaakt worden. Gebruik bij de bereiding van de rundermuis een thermometer waarbij de kerntemperatuur gemeten kan worden. Als dit product te lang wordt gegaard wordt deze taai.
De rosbief (van de achtermuis of platte bil) kan er in principe voor gebruikt worden.
Officieel wordt carpaccio gemaakt van rauw vlees, dat is bij rosbief anders. Dit is namelijk wel aangebraden, je kunt hem zo rosé braden als je zelf wilt. Ik heb deze rosbief wel zelf aangebraden en verder gegaard in de oven tot een kerntemperatuur van 57 graden.
Eet geen rauwe of deels rauwe vleeswaren, zoals rosbief, filet américain, ossenworst, tartaar en carpaccio. Ook salami, chorizo of rauwe ham zijn deels rauwe vleeswaren en eet deze alleen eten als je ze goed verhit, zoals in de oven.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
De mooiste rosbief komt van de dunne lende, de rug van de koe. Maar ook van delen van de bil komen mooie magere stukken vlees die erg geschikt zijn voor rosbief. Rosbief is heerlijk als een braadstuk op tafel, maar ook als dun gesneden vleeswaar op een broodje.
Snij tegen de draad in.
Het is immers belangrijk dat je de vezels doorsnijdt. Bekijk de richting van de draden (spiervezels). Lopen ze horizontaal van links naar rechts, dan snij je (verticaal) tegen de draad in. Snij je met de draden mee, dan voelt het vlees taaier.
Rosbief is een magere en zeer malse vleessoort, heerlijk om in de oven te braden.
Runderrookvlees is een delicatesse van de dikke bil, of meer precies van de rosbief van het rund, waarbij het vlees met zeezout wordt ingewreven en minimaal zes weken 'in de wind' moet drogen in de koeling.
Het antwoord op de vraag waarom rosbief taai is, zal zijn dat het eigenlijk een lang, intact stuk spiervezel is. Dus je maakt je vlees mals door die spiervezels te breken. Je kunt dit makkelijk doen met de combinatie van een vleeshamer en wat opgekropte frustraties van een gemiddelde werkweek…
Iedere dag biefstuk, rosbief of worst is zeer ongezond. Mensen die veel rood vlees eten, verlagen hun levensverwachting aanzienlijk. Dat blijkt na een studie van de Harvard Medical School.
Rosbief is een groot stuk rundvlees, afkomsting van een mager spierdeel van het rund, bijvoorbeeld de dunne of dikke lende, het staartstuk, de bovenbil, de platte bil, het bloemstuk of de muis. Hier geven we je een bereiding van rosbief van bavette (een deel van de flank).
Soorten rood vlees
Over het algemeen verwachten mensen bij de term 'rood vlees' een stuk vlees dat ook echt rood gegeten wordt, zoals biefstuk, rosbief of carpaccio. En hoewel dit zeker tot rood vlees behoort, zijn er veel meer soorten rood vlees. Al het spiervlees van zoogdieren behoort namelijk tot rood vlees.
Beperk de consumptie van rood vlees tot maximaal 300 gram per week. Dat betekent dat je als je driemaal per week een stuk rood vlees van maximaal 100 gram bij de warme maaltijd eet, je het best geen ander rood vlees (bijv. vleeswaren van rood vlees) eet.
Lidl biedt naast de Rosbief een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Rosbief, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Versgesneden rosbief, Versgesneden Rosbief 100g & Rosbief of fricandeau.
Wanneer rosbief te lang en bij een te hoge temperatuur gaart gaat de kenmerkende rode kleur van het binnenste vlees verloren. Bovendien verliest het vlees daarbij veel vocht, waardoor het taai wordt.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken (tournedos).
Rosbief wordt gemaakt van een mager stuk rundvlees dat wordt gesneden van de dunne of dikke lende, het staartstuk, de bovenbil, de platte bil, het bloemstuk of de muis.
Mals rundvlees als biefstuk en ossenhaas zijn weliswaar het makkelijkst te bereiden, ze kosten ook een flinke duit. Wie wil besparen kan daarom beter gaan voor vlees van de borst of schouder.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd en plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Rosbief: rosbief is een groot stuk rundvlees dat is gesneden van een mager spierdeel van het rund. Hoewel dit onbewerkt vlees is, is het niet altijd goed voor je.
De Platte bil is een stuk rundvlees dat we klassiek bakken als "Rosbief" in de oven of in de kookketel als 'potgebraad", maar Uw slager kan dit ook naar wens in Biefstuk versnijden of er een Rundbrochet mee maken. Aanbod: Matig, kan je altijd op voorhand bestellen bij uw slager, zo ben je zeker.