Bent u doof of slechthorend, dan kunt u via uw mobiel, tablet of computer een noodoproep doen bij alarmnummer 112. Gebruik daarvoor de app Tolkcontact. Dit kunt u ook doen als u een spraakbeperking heeft. Installeer de app Tolkcontact.
De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Als je 112 belt krijg je een algemene 112-centralist aan de lijn. De centralist vraagt waar je bent en of je ambulance, brandweer of politie wilt spreken. Daarna krijg je de juiste hulporganisatie aan de telefoon. Als je belt vanaf een vaste telefoonlijn, dan weet de 112-centrale je locatie en telefoonnummer al.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon en u gebruikt een 4G netwerk, dan is het mogelijk dat het langer duurt voordat u verbinding krijgt. Dit komt doordat 4G nu alleen voor data in gebruik is. Voor de spraakverbinding met 112 moet worden teruggeschakeld naar 3G of 2G. Dit kan een aantal seconden duren.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Leeg de batterij. U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'.
Aan het nummer kan 112 al zien vanaf waar er ongeveer wordt gebeld. Als de situatie verdacht lijkt, kan de politie („na toestemming van de officier van justitie, maar dat kan heel snel gaan”) de plek van de oproep bepalen met behulp van een driehoeksmeting van de zendmasten.
Ruim een op de drie telefoontjes die in 2022 naar alarmnummer 112 werden gepleegd, waren onterecht. Dat meldt de politie na vragen van RTL Nieuws. In 2022 werd het alarmnummer 112 bijna 3,5 miljoen keer gebeld.
Wat je moet zeggen
Bel het nummer 112 en luister naar het keuzemenu. Druk 1 voor brandweer of ziekenwagen, druk 2 voor politie. Je wordt daarna doorverbonden met een calltaker. Geef je naam en vervolgens het adres waar de hulpdiensten naartoe moeten.
Als je dus vier overtredingen maakt in één keer, krijg je maar drie bekeuringen. "De politievrouw of -man maakt een procesverbaal op met alle gedragingen van dat moment. En dan worden er maximaal drie boetes uitgeschreven. En dan tellen de zwaarste delicten", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Politiebond.
"Er is een richtlijn van het College van procureurs-generaal uitgevaardigd naar aanleiding van de wet-Mulder. Daarin staat er in principe niet meer dan drie overtredingen tegelijkertijd worden bekeurd."
Wat is het verschil tussen een dringende en een niet-dringende oproep? Je mag naar "100" of "101" bellen als je dringend de politie, een ambulance of de brandweer nodig hebt. bvb : bij brand (100)
Als de politie belt met de mobiele telefoons welke uitgegeven zijn aan de medewerkers bellen ze meestal met afgeschermd nummer. Zo ook het geval met de kantoornummers. Als u het vermoeden heeft dat de politie u om wat voor reden dan ook moet bellen is de kans zeker aanwezig dat dit politie is!
De Meldkamer is het kloppend hart van de politie. Hier komen alle telefoontjes binnen van mensen die het alarmnummer 112 bellen. Van hieruit kan de politie meteen agenten inzetten die kunnen helpen.
Automatisch 112 bellen
Hiervoor kun je vijf keer snel op de aan/uit-knop drukken waarna automatisch het alarmnummer wordt gebeld. Nu kan het voorkomen dat je smartphone in je tas zit tussen andere spullen. Door de beweging kan het in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat de aan/uit-knop vijf keer wordt ingedrukt.
Vanaf het tijdstip dat we de melding krijgen, doen we er alles aan om er binnen 10 minuten te zijn. De agenten op straat worden aangestuurd door de centralist van de Meldkamer. De centralist is het persoon die jij aan de lijnt krijgt als je 112 belt.
Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten. Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren, zodat jij niet meer gebeld kan worden door dat nummer.
Wat kunt u doen bij geen bereik van 112? Probeer 112 te bereiken met een ander toestel (vast of mobiel). Heeft u geen ander toestel bij de hand en belt u mobiel? Probeer u dan enkele meters te verplaatsen of om te draaien en probeer het opnieuw.
Zo kunt u via de website telefoonboek.nl zoeken naar nummers en via de website wieheeftgebeld.nl kunnen mensen elkaar helpen bij het vinden van onbekende bellers. Op deze website zijn ook veel spam-nummers te vinden.
Iedereen kan de 112NL app gebruiken in noodgevallen. U belt of chat dan met een hulpverlener. De app heeft een chatfunctie die het gesprek vertaalt in uw taal. De app is daarom ook handig voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden.
Mogelijk gebruikt u de Tolkcontactapp of de 112NL app. Als u geen internetverbinding heeft, kunt u niet de Tolkcontactapp of de 112NL app gebruiken om 112 te bereiken. In dat geval kunt u een sms sturen naar 112. U kunt de 112 sms-service ook gebruiken als u niet de Tolkcontactapp of de 112NL app gebruikt.
Als 'Bel met vijfmaal drukken op de knop' is ingeschakeld en je probeert een noodoproep te plaatsen, begint de iPhone met aftellen en klinkt er een waarschuwingsgeluid. Nadat het aftellen is beëindigd, belt de iPhone automatisch de hulpdiensten.
Neem contact op met de politie
De politie kan uw telefoon misschien traceren aan de hand van het genoemde IMEI-nummer.
Als u dit nummer belt, krijgt u een politiemedewerker aan de lijn. Deze medewerker kan veel van uw vragen beantwoorden en waar nodig een melding of afspraak maken of zorgen dat de juiste afdeling contact met u opneemt. Zo is de politie beter bereikbaar, toegankelijk en aanspreekbaar.