Voorbeelden leerdoelen op het werk
Om die kennis op te doen, start ik volgende week met de opleiding ….. Ik wil beter leren presenteren. Dit ga ik doen door één keer per maand een Powerpoint presentatie aan mijn collega's te geven.
Aandacht en contact, daar draait het bij de IN Zorg en Advies om. Aandacht voor mensen die door ziekte, handicap, leeftijd lichamelijke beperkingen, of geestelijke beperkingen hebben en daardoor niet of nauwelijks kunnen fuctieneren in deze maatschappij.
Het is belangrijk dat je je leerdoelen SMART ofwel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden kunt maken.
Een leervraag is een vraag die jij als student aan jezelf stelt. Je weet of kan nog iets niet wat je wel wil leren omdat dat hoort bij jouw toekomstige beroep van verzorgende en verpleegkundige. Zo'n leervraag moet een theoretische én een praktische component hebben.
Het concretiseren van leerdoelen is een methode om de over te dragen kennis en vaardigheden zo gedetailleerd mogelijk te benoemen. Op basis van specifieke leerdoelen kan verder worden bepaald welke zaken in de training aan bod moeten komen.
Persoonlijke doelstellingen zijn doelstellingen die je voor jezelf stelt. Dit doe je om jezelf verder te ontwikkelen, om de dingen te doen die je graag wilt doen of om te bereiken wat je wilt bereiken. Je kunt persoonlijke doelstellingen stellen op je werk, maar ook privé, en natuurlijk ook voor beide.
Tijdens de stage word je verwacht een aantal doelstellingen te realiseren, die worden leerdoelen genoemd. De leerdoelen worden hieronder algemeen geformuleerd, maar de invulling zal verschillen naargelang de stageplaats en de specifieke functie.
Het zorgplan beschrijft welke zorg en/of begeleiding u van uw zorgaanbieder krijgt. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen. Bijvoorbeeld: hoe laat u op wilt staan, bij welke handelingen u hulp nodig heeft, welke doelen u wilt bereiken. Het zorgplan moet realistisch zijn.
Wat mensen belangrijk vinden aan de zorg is het zorgen voor mensen die ziek zijn en die hulp nodig hebben. Het draait primair om de betrokkenheid bij de patiënt, om persoonlijk contact, om medeleven, om tijd en aandacht en om een luisterend oor.
Een persoonlijke doelstelling op het werk gaat vaak over persoonlijke groei, prestaties op het werk of professionele ontwikkeling. Je spreekt met jezelf af dat je wilt groeien in een werkgerelateerd aspect, waarbij je van tevoren vastlegt wat je in een bepaalde tijd wilt bereiken.
Positief wil zeggen dat je je doelen positief formuleert. Het positief formuleren van je doelen is belangrijk omdat je doel daardoor een stuk fijner klinkt, en mensen helpen jou liever met een positief doel. Bovendien is een negatief geformuleerd doel precies dat: negatief.
Belangrijkste conclusies. Een SMART-doel omvat vijf elementen: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. SMART-doelen zijn dus concrete en helder geformuleerde doelen. Ze laten je toe naar een doel toe te werken en je kunt ook meten of de doelen worden behaald.
Specifiek: wees zo gedetailleerd en specifiek mogelijk, meetbaar: maak het doel meetbaar met KPI's en data analyse, acceptabel: maak het doel acceptabel voor alle betrokkenen, realistisch: zorg dat het doel echt haalbaar is, en tijdgebonden: stel een concrete deadline. Waarom SMART doelen?
Voorbeelden van goed geformuleerde persoonlijke ontwikkeldoelen zijn onder andere: Ik wil wat meer structuur brengen in mijn werk. Daarom ga ik voortaan mijn dag starten met het maken van een to-dolijst. Ik ga de komende vier weken drie dagen per week meelopen met de projectmanager, om werkervaring op te doen.
Een voorbeeld van een persoonlijk SMART doel zou kunnen zijn: Specifiek: “Ik wil mijn fysieke fitheid verbeteren.” Meetbaar: “Ik wil mijn 5 kilometer looptijd verbeteren van 35 minuten naar 30 minuten in de komende 6 maanden.” Acceptabel: “Ik ga drie keer per week hardlopen en volg een specifiek trainingsschema.”