Koel gebakken ei altijd snel terug en bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Na gebruik moet het ei zo snel mogelijk in de koelkast wordt geplaatst. Het is hierbij – zoals altijd – van belang dat je koelkast de juiste temperatuur heeft (tussen de 3 en 4 graden Celcius). Je kunt een gebakken ei twee dagen bewaren in de koelkast.
Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water. Hoelang kun je eieren buiten de koelkast bewaren? Het advies is om eieren niet buiten de koelkast te bewaren. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën, zodat ziekmakers zoals salmonella minder kans krijgen.
Hoe lang kun je een gebakken ei bewaren? Wanneer je het ei in een afgesloten verpakking in de koelkast wil bewaren doe dit dan zo snel mogelijk maar binnen 2 uur na bereiding. Dan blijft het ei nog zeker 2 dagen goed.
Omelet kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Na ontdooien is het omelet maximaal 2 dagen houdbaar, mits bewaard en afgedekt in de koelkast. Buiten de koelkast is de omelet na een aantal uren niet meer echt lekker. Een net gebakken omelet is, na afkoelen, een dag of twee houdbaar in de koelkast.
Wil je het omelet bewaren voor een ander moment? Plaats het omelet nadat het is afgekoeld, zo snel mogelijk in de koelkast. Je kunt het omelet voor 2 dagen in de koelkast bewaren. Ingevroren kun je het omelet voor 3 maanden bewaren.
Een omelet kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 1 dag in de koelkast bewaren, in een afgesloten bakje. Omdat ei rubberachtig van textuur wordt als je het invriest, kun je een omelet beter niet invriezen.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!
De watertest
Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren.
Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum. Wanneer je gekookte eieren in de supermarkt hebt gekocht, kun je het beste het bewaaradvies op de verpakking van het product opvolgen.
Behalve dus tijdens een hittegolf, gewoon voor de zekerheid. Zet je de eieren toch in de koelkast, dan bewaar je ze beter in hun kartonnen doosje: zo koelen ze trager af en lopen ze minder kans op beschadiging (en dus contaminatie).
Laat producten snel afkoelen
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Je kunt de omelet zowel warm als koud eten.
Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus. Je spijsvertering kan hier namelijk flink van in de war raken. Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen.
Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast. Probeer de overgebleven gekookte eieren zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren om de vorming van schadelijke bacteriën tegen te gaan.
Hoelang blijven eieren goed? – Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding.
Probeer eieren voor de THT-datum op te eten. Ze zijn dan verser (minder uitgedroogd) en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën.
Het woord dozijn is via het Franse douzaine (twaalftal) afkomstig van het Latijnse woord duodecim.
Eieren worden meestal niet opnieuw opgewarmd, omdat dit de smaak en aroma niet ten goede komt. Maar het opnieuw opwarmen van eieren kan ook schadelijk voor je gezondheid zijn. De verbindingen die ze bevatten kunnen giftig worden als ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen.
Je kunt er prima voor kiezen om de gevulde eieren vooraf te maken: ze blijven twee of drie dagen goed in de koelkast. Leg ze op een laag keukenpapier en dek de schaal goed af.
Zo start je de dag gezond en stress-vrij. Maak deze omelet in een tot 2 dagen van tevoren en bewaar luchtdicht in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen en opwarmen in de magnetron.