Hofstede heeft een model ontwikkeld dat vijf cultuurdimensies onderscheidt: kleine machtsafstand versus grote machtsafstand, individualistisch versus collectivistisch, masculien versus feminien, lage onzekerheidsvermijding versus hoge onzekerheidsvermijding en kortetermijngerichtheid versus langetermijngerichtheid.
Met het onderscheiden van zes culture dimensies heeft Hofstede een model ontwikkeld waarmee de onderliggende drijfveren van een samenleving in kaart worden gebracht. Op basis van deze zes culturele dimensies wordt duidelijk wat de belangrijkste overtuigingen, waarden, houding en gedragingen van een samenleving zijn.
Deze standaard vragenlijst is door Hofstede ontwikkeld om verschillende culturen met elkaar te kunnen vergelijken. Om dit mogelijk te maken wordt een cultuur verklaard aan de hand van vijf dimensies: machtafstand, individualisme, masculiniteit, onzekerheidsvermijding en korte versus lange termijngerichtheid.
De culturele dimensies illustreren culturele voorkeuren of de dominante neigingen in een specifieke groep mensen. Ze moeten worden gezien als instrumenten voor betere communicatievaardigheden tussen culturen en passend gedrag in interculturele ontmoetingen.
Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving.
Wij leven in een vier-dimensionale wereld. Drie van deze dimensies zijn ruimtelijk: 'omhoog', 'naar voren' en 'opzij' – vaak worden ze x, y en z genoemd. De andere dimensie is de tijd: t. Aan de hand van deze dimensies kan je zeggen waar een voorwerp zich bevindt én wanneer.
hofstede zelfst. naamw. (de) een boerderij, buitenplaats of kasteel Voorbeeld: `Wat de functie ook is van een hofstede het gaat altijd om een defitg gebouw in de landelijke omgeving.
Het ui-model van Geert Hofstede is een model om de organisatiecultuur te beschrijven en te typeren in de vorm van diverse cultuurelementen die schillen vormen rondom een kern, net zoals de schillen van een ui.
Het ui-model geeft de verschillende lagen van een (bedrijfs)cultuur goed weer. De vier lagen van cultuur verwijzen naar de mate waarin de verschillende culturele fenomenen zichtbaar zijn voor de waarnemer. En de mate waarin deze culturele lagen zijn te veranderen.
Genot (indulgence) wordt gedefinieerd als een samenleving waarin de mens vrij wordt gelaten om te genieten van het leven en plezier te maken. De tegenhanger, terughoudendheid (restraint) gaat over een samenleving waarin de bevrediging van deze behoeften onder strikte controle staat door sociale normen.
Het heeft te maken met het gevoel van baas te zijn over je eigen leven. Nederland staat ook bekend als een van de ge- lukkigste landen. Nederland is dan ook een hedonistisch land.
Voorbeelden zijn een gedeelde taal, religie, tradities, gewoonten, normen en waarden, maar ook de formele inrichting van een samenleving, zoals de organisatie van het onderwijs, het gehanteerde rechtsstelsel, en het gebruikte kiessysteem.
Een kleine machtsafstand betekent dat de ongelijkheid tussen mensen zo klein mogelijk gemaakt moet worden, terwijl een grote machtsafstand betekent dat de ongelijkheid tussen mensen zowel verwacht als gewenst wordt.
Long-term orientation is when you are focused on the future. You are willing to delay short-term material or social success or even short-term emotional gratification in order to prepare for the future. If you have this cultural perspective, you value persistence, perseverance, saving and being able to adapt.
Nederland is een land met een zeer kleine machtsafstand. Op het werk verwachten wij dat alle werknemers bij beslissingen betrokken worden als dit invloed heeft op hun dagelijks werk.
De normen en waarden die tussen de groepsleden spelen zijn bepalend voor hoe we spreken over die cultuur. Op het moment dat alle medewerkers van een organisatie dezelfde normen en waarden hanteren tijdens het werk, kun je spreken van een 'organisatiecultuur'.
Cultuur wordt gevormd door de normen, waarden en de veronderstellingen over de werkelijkheid van (groepen) mensen in een organisatie en dat komt dan tot uiting in hun gedrag of resultaat daarvan.
Nederland is een land met een hoge onzekerheidsvermijding en dat is ook vaak te zien aan het aantal verzekeringen die in ons land worden afgesloten.
Bij lage onzekerheidsvermijding is er minder angst voor het onbekende en zijn de regels soepeler. Maar bij een hoge onzekerheidsvermijding zorgt angst voor het onbekende voor stress. Door middel van regels proberen ze het dagelijks leven zo voorspelbaar mogelijk te maken. Zo hopen ze stress te voorkomen.
De vijfde dimensie wordt in spirituele en religieuze kringen beschouwd als een hogere staat van bewustzijn. Dimensies zouden aangeven hoe ver het bewustzijn reikt.
De zevende dimensie is verbonden met het zevende chakra, het kruinchakra genoemd. Het is het chakra dat voor eenheid staat. Het zevende energielichaam wordt het causale lichaam genoemd, welke gaat over het één zijn met de schepper. Het leven is één.
Cultuur : alle waarden, normen, gewoonten en andere cultuurkenmerken die mensen binnen een groep of samenleving met elkaar delen.