Resultaten. Het herstelvermogen van de slaap is inderdaad verminderd bij burnout patiënten ten opzichte van de gezonde controle. Burnout patiënten ervaren meer slaapproblemen zoals 'na het ontwaken zich niet verfrist voelen; en 'moeite met inslaapvallen'. De 'duur van de slaap' was niet verstoord.
Vaak duurt het herstel ongeveer een jaar, maar je kan ook langer last houden van een burn-out. Zo kan het herstel ook een paar jaar duren. Bij een actieve aanpak van een burn-out is de kans dat je sneller herstelt groter. Het kan zijn dat je dan na enkele maanden voorzichtig weer wat bezigheden kan oppakken.
Dutjes tussen de 20 en 90 minuten zijn minder aan te raden, omdat je dan vaak wakker wordt met een kater-achtig gevoel. Tot slot, doe geen middagdutjes na 15.00 uur, want dan wordt het lastiger om 's avonds in slaap te vallen.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Om je lichaam te leren zich vlotter te herstellen, is ook milde inspanning nodig. Ga daarom dagelijks kwalitatief wandelen. Bouw het op naar 30-45 minuten per dag als je voelt dat je energie toeneemt. En vergeet het allerbelangrijkste niet: daarna even bewust ontspannen en uitrusten.
Eet op vaste tijden, ga dingen doen, wissel dat af met voldoende rust en bouw regelmatig momenten voor ontspanning in. Van een boek lezen, naar muziek luisteren, sporten, tijd voor familie en vrienden nemen, je hobby oppakken enzovoort. Plan zeker je agenda niet te vol, maar houd ruimte voor rust en ontspanning.
Te veel slapen bij een depressie
Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.
Als je last hebt van langdurige stress, worden de hormonen adrenaline en cortisol aangemaakt. Deze hormonen zorgen ervoor, dat je lichaam in een staat van paraatheid komt. Je hersenen krijgen door deze overactiviteit geen rust, waardoor je ook niet goed slaapt.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud. Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel. Ontregelt 'veel slapen' niet het slaapritme? Bij gezonde mensen is dat zo, maar mensen die ziek zijn moeten juist extra slapen.
Er wordt uiteindelijk meer cortisol aangemaakt, wat in een neerwaartse spiraal ervoor zorgt dat de stress alleen maar vermeerdert. Het gaat zichzelf in stand houden en wordt niet meer doorbroken. Het brein bestaat, even globaal gezien, uit de neocortex en het limbisch systeem.
Alles is urgent, je ziet niet altijd helder meer waar de prioriteiten liggen en je blijft maar doorgaan. Je zit in de over-drive en bent constant aan het doen. Je bent ervan overtuigd dat je tijd te kort komt en onmisbaar bent. Me-time inplannen, een dag vrij nemen of taken aan iemand anders geven….
Een succesvolle terugkeer naar het werk vergt inspanning van werknemer en werkgever. De duur van een burn-out verschilt per individu. Gemiddeld pakken mensen met een burn-out na 55 tot 100 dagen langzaam de draad weer oppakken.
Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.
Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie); slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom);
Uit onderzoek blijkt dat tussen 1 en 3 uur 's middags ideaal is voor mensen die graag een middagdutje doen. Ga je vroeger dan 1 uur 's middags slapen, dan ben je misschien nog niet moe genoeg - en sluit je je ogen na 4 uur, dan kan je 's avonds misschien niet in slaap vallen.
Een depressie, angstgevoelens, piekeren of een burn-out zorgen vaak voor niet volledige nachten slaap. Komt u er niet alleen uit, dan dan op zoek naar hulp bij uw problemen.
De hormonen die nog in je bloedbaan zitten, worden afgebroken en afgevoerd. De afbraak van adrenaline duurt enkele minuten. De afbraak van cortisol enkele uren. Uiteindelijk ben je dus na een paar uur weer de oude.
Zowel bij depressie als angststoornissen komt slechte slaapkwaliteit, korte (minder dan 6 uur) én langere slaapduur (meer dan 10 uur) vaker voor. Deze samenhang is sterker bij depressie dan bij angsten. Ook mensen die een depressie achter de rug hebben, slapen slechter en korter.
Dit kan voortkomen uit somberheidsklachten en depressie. Wanneer je somber en altijd moe bent, is het lastig om deze vicieuze cirkel te doorbreken: je bent moe en hebt nergens zin in. Hierdoor wordt je inactief en daardoor raak je alleen maar meer vermoeid en lusteloos.
Piekergedachten zorgen vaak voor gevoelens van onzekerheid, angst en onrust. De hormonen en neurotransmitters die daardoor vrijkomen triggeren een stressreactie en daardoor wordt het moeilijker om rustig te slapen. Piekeren kan je wakker houden of leiden tot onrustige dromen en nachtmerries.
Met intensief wandelen verhoog je verder het gehalte aan serotonine, dat belangrijk is voor humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen. Het helpt ook stress te voorkomen door het effect van cortisol te neutraliseren. In mijn praktijk heb ik meerdere klanten kunnen helpen met burn-out klachten.
Je gezondheid is belangrijker dan je werk. Bovendien kun je je werk niet goed uitvoeren als je niet gezond bent. Neem tijd en ruimte om te herstellen en heel vaak lukt dat alleen maar met voldoende rust. Lees hier meer over hoe je kunt herstellen.
Eigenlijk maakt het niet uit welke sport je doet om van je burn-out af te komen. Het is vooral belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Dat is veel makkelijker vol te houden. Je kunt gaan wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen of welke sport dan ook.