Over de effecten en risico's van nicotinezakjes. Snus (spreek uit: 'snuus') is soort theezakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Het is een methode waarbij je nicotine binnenkrijgt zonder te roken en is van oorsprong afkomstig uit Zweden.
De hoeveelheid nicotine verschilt per type en sterkte snus, maar gemiddeld bevat een zakje snus dezelfde hoeveelheid nicotine als in één tot drie sigaretten.
Deze producten vallen wel onder de Warenwet. Ze kunnen namelijk gezien worden als schadelijke levensmiddelen als ze meer dan 0,035 mg nicotine bevatten. Dit bleek in 2021 uit onderzoek van de NVWA en het RIVM.
Wie snus gebruikt, krijgt nicotine binnen zonder te roken. Maar ook snus is verslavend en ongezond. En steeds meer jongeren en zelfs kinderen gebruiken het.
Is snus gevaarlijk voor je gebit
Er is nog niet aangetoond dat er meer risico is op tandbederf (gaatjes, cariës) door het gebruik van snus. Het kan verstandig zijn om het gebruik van snus aan je tandarts te vertellen zodat deze eventuele gevolgen sneller kan opmerken.
Je hoeft niet te kauwen, te zuigen of te spugen, maar laat het gewoon staan en geniet van de smaak. Laat de tabak zo lang zitten als je wilt. Normaal gesproken laat je het zitten voor 15-60 minuten. Snus is het rookloze alternatief als je niet meer wilt roken.
Bij een enquête van de NOS gaf kwart van de ondervraagde jongeren aan weleens snus gebruikt te hebben of dit nog steeds te doen. Jongeren gebruiken snus omdat ze het ontspannend vinden en omdat ze denken dat het minder schadelijk is dan roken.
Het effect van snus is vergelijkbaar met het roken van een sigaret (of gebruik van een e-sigaret). Het kan ook (veel) sterker voelen dan een sigaret, afhankelijk van de tolerantie (gewenning) die iemand heeft en de hoeveelheid nicotine in de snus. Sommige varianten of merken bevatten meer nicotine dan andere.
Het is niet gunstig voor je gezondheid omdat het een nicotineproduct is, maar in vergelijking met roken is het minder schadelijk door de manier van consumeren. Snus heeft niet de kankerverwekkende verbrandingsstoffen die vrijkomen bij het roken van een sigaret.
Volgens RIVM-onderzoekers kan het gebruik van nicotinezakjes behalve verslaving leiden tot diverse klachten. Denk aan irritatie in keel- en mondholte, hikken, maagklachten, misselijkheid en duizeligheid. Zeker bij hoge doseringen is nicotine schadelijk voor het zenuwstelsel en kan het hartritmestoornissen veroorzaken.
Bij snus komen die stoffen niet in je longen. In snus zitten 28 verschillende kankerverwekkende stoffen, die de kans op kanker verhogen. Die krijg je via je mond binnen. Snus gebruiken is iets minder ongezond dan sigaretten roken, maar het is nog steeds ongezond.
Snus is wel minder verslavend dan het roken van sigaretten. Dit komt doordat de nicotine langzamer in het bloed wordt opgenomen bij snus.
Zo bedraagt momenteel de straf voor de smokkel van snus een boete of een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren (artikel 3). Indien de rechtbank de overtreding als ernstig beschouwt, bestaat de veroordeling uit een gevangenisstraf van minimaal zes maanden en maximaal zes jaren (artikel 5).
De werking houdt enkele minuten tot uren aan. Doorgaans houden de meeste mensen de snus tussen de vijftien minuten en een uur in de mond. De originele Zweedse snus zit in blikjes, maar in Nederland is er sprake van snus die in miniporties is verpakt.
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je je speeksel moet uitspugen bij het gebruik van snus of nicotine pouches. Echter is dit niet waar. Je kunt het speeksel gewoon doorslikken, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken wat er door je keel gaat.
Gebruikers voelen zich vaak ontspannen, vrolijk en kunnen zich beter concentreren. Ongeveer een half uur na het gebruik van snus, zijn deze gevoelens te ervaren. Ze houden langer aan dan bij het roken van een sigaret. Dit ligt aan iemands gewicht, hoeveel men gewend is aan nicotine en hoe vaak men snus gebruikt.
Snus wordt door BN-ers en voetballers op social media gepromoot als een minder schadelijk alternatief voor roken. Met deze zakjes hoeft de industrie zich niet aan de regels voor sigaretten te houden, omdat er in nicotinezakjes geen tabak zit.
Snus kopen kan momenteel alleen in Zweden en Noorwegen. Hoe graag je ook snus online wil bestellen het zal niet mogelijk zijn om dat op een legale manier te doen.
De ervaring van nieuwe snus gebruikers
Bij nieuwe gebruikers zal er de eerste paar minuten een tintelend tot licht brandend gevoel ontstaan, dit komt omdat uw lichaam moet wennen aan de nieuwe manier van nicotine toevoer.
Snus en voetbal
Hoewel er een handvol voetballers zijn en waren, waaronder Theo Janssen en Radja Naingolan, die tijdens hun voetbalcarrière gewoon rookten, wordt roken natuurlijk niet gewaardeerd door de club en hun supporters. Daarom gebruiken sommige profvoetballers snus (nicotinezakjes).
Pablo Ice cold Snus behoort tot de sterkste variant en heeft een aangename mint smaak. Wilt u een hoge/zware/betere dosis nicotine krijgen? Zoek niet verder! Killa Pablo Ice cold snus is een all white pouch met een te gekke sterkte nicotine kick.
A – Ja, je kan ze nog gebruiken. Wel kunnen de zakjes uitdrogen en kan het effect van nicotine een stuk minder zijn.
Veel mensen vragen zich af of het legaal is om snus/snuiftabak aan boord te brengen. Jazeker, het is legaal om snus aan boord te brengen. Omdat snus een soort rookloze tabak is die aan boord mag worden geconsumeerd, is het ook toegestaan om een paar blikjes over de grens te brengen.
Snuszakjes zien eruit als kleine theezakjes. Je stopt ze tussen tandvlees en bovenlip, waar ze nicotine afgeven. Na een half uurtje is het meestal uitgewerkt. Als je erop gaat letten, in de metro bijvoorbeeld, kun je zien wie wel en wie niet snus gebruikt.