Groen en rood zijn namelijk tegenpolen van elkaar, waardoor ze elkaar enorm versterken en contrasteren. Deze twee kleuren combineren in het interieur is daarom een gedurfde keuze.
Met de kleuren rood en groen kun je mooie kledingcombinaties maken. Ze hebben evenveel stralingskracht en overheersen elkaar niet. En je kunt deze kleuren met zowel koele als warme kleuren combineren.
Het directe antwoord op die vraag is: ja. Hoewel groen en rood tegenover elkaar staan op het kleurenwiel, worden ze als volledig complementair beschouwd, maar toch kunnen de twee tonen een prachtig partnerschap hebben.
De kleur rood combineer bijzonder mooi met zwart, grijs, groen en metallic accenten met een warme gloed als messing en goud. Juist niet met koper omdat je dan juist een oranje gloed krijgt en verliest aan effect. Als je rood toepast kun je juist andere kleuren dieper, koeler of warmer laten lijken.
Groen is perfect combineerbaar met bruin, blauw en geel. Let wel: voor deze kleur gebruik je best geen hoogglans, want dit zou wel eens een onnatuurlijk effect met zich mee kunnen brengen.
Trendkleur groen 2022
Makkelijk te combineren met denim en basiskleuren zwart, wit en grijs om net wat meer je ne sais quoi aan je outfit toe te voegen. Ook in combinatie met trending dierenprints zoals zebra of luipaard staat groen prachtig. Met een paar stoere boots maak je je look helemaal af.
Groen en rood wordt paars.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Olijfgroen kan met heel veel kleuren gecombineerd worden. Wat dacht je van olijfgroen met zwart of grijs, zalm, donkergroen of geel? Maar ook olijf gecombineerd met roze in verschillende tinten is prachtig. Verder kun je olijf nog combiren met rood of bordeauxrood, blauw, oranje en uiteraard wit.
Rood dragen levert aandacht op
Onze waardeoordelen dus kunnen sneller en beter worden gemaakt bij mensen die rood dragen. Daarnaast merkten de onderzoekers op dat vrouwen die rood dragen veel aantrekkelijker worden gevonden door mannen dan exact dezelfde vrouwen die een andere kleur dragen.
Groene broeken zijn vooral in de warme maanden perfecte combipartners! Ze kunnen stijlvol met tunieken met groene botanische prints worden gedragen, maar staan ook prachtig bij T-shirts, blouses en tops in felroze, wit of geel.
Zwart, grijs en donkerblauw vallen onder de basiskleuren. Door deze kleuren te combineren met jouw rode broek hou je het simpel en stijlvol. Maar tegelijkertijd laten deze basiskleuren de rode kleur nog krachtiger lijken. Hoe donkerder de kleur hoe meer de aandacht gaat naar de broek.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Warme groenen hebben namen als Cardamom Seed (een olijfgroen), limoen, mosgroen, pistachegroen en appelgroen. Koele groenen hebben namen als smaragdgroen, Abundant Green (een helder flessengroen), bosgroen, jadegroen en sparrengroen.
In de kleur rood komen haast alle karaktereigenschappen samen, van zowel goed als kwaad. Denk aan warmte, woede, ruwheid, levendigheid, kracht, liefde, passie, vuur, bloed, extreme emoties en strijd.
Een energieke kleurencombinatie krijg je door complementaire kleuren te kiezen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld rood en groen, of oranje en blauw. Deze combi's worden vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar.
Het gekke is: met magenta en geel kun je rood maken. Doe je er nog meer geel door, dan kom je bij oranje en geeloranje. En als je magenta met cyaan mengt, dan kun je de meest prachtige paarse kleuren maken. Daarom is het goed om magenta te bestempelen tot primaire kleur, naast geel en cyaan.
Kleurenpsychologie en koopgedrag
Bij koopgedrag zijn kleuren ook erg belangrijk. Zo creëert rood urgentie en oranje roept op tot actie. Deze kleuren zijn daarom zeer bruikbaar om consumenten in beweging te zetten, bijvoorbeeld bij uitverkoop.
Krachtig groen voor elk kleurtype
Combineer kunt u een groen item met basics in wit, zwart, grijs of bruin. Zo springt het groen er extra uit en wordt het de highlight van uw outfit. Ook een klassieke donkerblauwe jeans past trouwens perfect bij een groene trui of blouse.
Kleuren die dicht bij elkaar liggen, vormen meestal een stijlvolle combinatie. Denk maar aan rood en oranje of beige en ecru. Neutrale kleuren, zoals zwart, wit of grijs, versterken fellere kleuren en zorgen voor balans in je outfit.
Bij het combineren van kleuren om nieuwe tinten te maken, zijn er drie primaire kleuren die niet kunnen worden gemaakt door andere kleuren te mengen. Dit zijn de primaire kleuren rood, blauw en geel.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Groen (een secundaire kleur) bestaat uit blauw en geel (die beiden primaire kleuren zijn). Als je meer blauw toevoegt aan de door het mengen van blauw en geel verkregen groene verf, dan wordt de verf donkerder groen. Zou je meer geel toevoegen, dan wordt de verf lichter groen.