Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat 'ie het langst mee. Tussen de 45 procent en 75 procent is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65 procent en 75 procent te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Maar zodra je batterij weer voor 1 procent leegloopt, zal de oplader die 1 procent onmiddellijk weer bijladen. Juist dat laatste procent opladen veroorzaakt de meeste slijtage. Bovendien wordt je toestel warm, en ook dat zorgt voor slijtage.
Snelladen tot 80% is efficiënter
Maar bij lange afstanden, tijdens vakanties bijvoorbeeld, laad je meestal onderweg op bij een snellaadstation. Dan is het vaak het slimst om op te laden tot maximaal 80%. De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Dat geldt ook voor een andere Samsung en OPPO telefoon.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Duik de Instellingen-app in en ga naar 'Batterij'. Scrol naar beneden en kijk welke apps de meeste energie verbruiken. Om grootverbruikers aan banden te leggen, tik je op de app en pas je eventueel wat instellingen aan.
Gemiddeld kun je een telefoon 800 tot 1000 keer opladen. Maar als je dat slim doet, kun je zorgen dat je batterij langer meegaat. Bijvoorbeeld door je telefoon nooit helemaal op te laden en hem uit de oplader te halen als hij voor 90 procent vol is. Of door hem juist in de oplader te stoppen bij 10 procent.
Hoe lang een batterij bewaard kan worden hangt af van het soort batterij. Alkaline batterijen kunnen ongeveer 4-6 jaar bewaard worden, lithium batterijen 8-10 jaar en hoorbatterijen ongeveer 3-4 jaar.
De gemiddelde smartphonebatterij gaat 300 tot 500 laadcycli mee. Een laadcyclus is als je 100 procent van je batterij verbruikt hebt. Het maakt daarbij niet uit of je dat in een keer doet, of bijvoorbeeld vier keer 25 procent van de batterij verbruikt.
Batterij iPhone snel leeg door bepaalde apps
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
Beste batterij: iPhone 13 Pro Max
Deze heeft namelijk van de iPhones die op dit moment verkrijgbaar zijn de meeste accucapaciteit: 4352 mAh. Een flink deel van daarvan gaat naar het display. Dat kan ook bijna niet anders met een gigantisch 6,7 inch-scherm.
“Traag opladen is goed voor je batterij”
Dit was lang iets waar veel mensen bij zwoeren. Volgens deze wetenschappers is het echter niet per se goed voor je accu om heel langzaam op te laden, ook al blijft de hitte in de batterij daarmee beperkt.
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Snelladen is niet schadelijk voor je batterij. Een goede oplader levert namelijk nooit meer vermogen dan je toestel aankan.
Pas op met hoge temperaturen
Hoe hoger de temperatuur tijdens het laden, hoe sneller de accu namelijk slijt. Daarom is het ook geen goed idee om je smartphone 's nachts onder je kussen op te laden. Kies liever voor een koele plek. Ook tijdens het gebruik heeft hitte overigens invloed op de batterij.
De accu van een mobiele telefoon loopt soms sneller leeg dan handig is. En opladen is niet altijd mogelijk. Schakel de spaarstand, of ook wel energiebespaarstand in, om langer met de batterij te doen. De apps die op de achtergrond draaien, verversen dan minder vaak of helemaal niet.
De Facebook-app voor iOS en Android is een beruchte energievreter. De vijf grootste populaire boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps en Skype.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Een elektrische auto laden doe je bij een laadpaal. Dit kan een laadpaal zijn van jou of een (semi-)publieke laadpaal. Om gebruik te maken van een laadpaal heb je een laadpas (met abonnement) nodig. Door middel van deze laadpas weet de laadpaal aan wie gefactureerd moet worden.