Wat voor vlees is varkenshaas? Varkenshaas is een schuin toelopend lang stuk vlees van het varken. Het zijn twee stukken aan beide zijden langs de ruggenwervel. De lengte van een varkenshaas kan variëren van 15 tot 30 centimeter.
De haas is een spier waarvan de kop begint als aanhechting bij het bekkenbeen en doorloopt langs de binnenkant van de varkensrug. De lengte van deze spier hangt af van de grootte van het varken. Een vleesvarken van 120 kilo heeft aan weerszijden van de ruggenwervel een haasje van 400 tot 600 gram.
Het achterste deel wordt ook wel lange varkenshaas genoemd, dit is het stuk wat je in een restaurant krijgt als je varkenshaas bestelt. Het andere deel is de "kop" van de varkenshaas. Het heeft een minder mooie vorm, maar is net zo mals. Dit is ook het gedeelte waar varkenshaas saté van wordt gemaakt.
Een varken heeft in totaal 2 varkenshaasjes. 1 aan elke zeide van het ruggenwervel. Iedereen kan genieten van een lekker stukje vlees.
Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, die zich in de rug van een varken bevindt. De naam haas heeft de betekenis van 'beste stuk'. Deze naam verwijst naar het beste stuk van het afschot, dat de jager kreeg als beloning.
Waar komt de naam eigenlijk vandaan? We zijn het er niet over eens: sommigen vinden dat de ossenhaas lijkt op een geslachte en ontvelde haas die uitgestrekt ligt. Andere weten te melden dat “haas” in het oud-Nederlands “het beste stuk vlees, de zachtste spier van een dier” betekende.
Beenham verschijnt in verschillende gedaantes maar volgens de varkensboer en slager bestaat er maar een echte beenham. Dit komt van de achterste billen van een varken: de achterham.
Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, deze bevindt zich in de rug van het varken en wordt beschouwd als het meest luxe stukje vlees. Varkenshaas kun je braden in de pan, bereiden in de Airfryer of grillen op de barbecue.
Haaskarbonade. Dit is de meest malse karbonade, van het magerste deel van de rug. Het is de 'T-bone steak' van het varken. Aan één kant zit een stukje varkenshaas; haal je dat weg, dan houd je een lendekarbonade over.
Bij de verwerking van een varkenskarkas wordt de haas veelal in twee stukken verdeeld. Het kleinste stukje wordt de kophaas genoemd, het andere deel de lange haas. De kophaas is doorgaans iets goedkoper dan de 'lange' varkenshaas. Dit doorsnijden van de haas gebeurt alleen bij varkenvlees.
Kophaas is eigenlijk lekkerder dan varkenshaas maar minder bekend en iets moeilijker om mee te werken door zijn wat onregelmatige vorm. Onze varkenskophaasjes zijn supermals en overal inzetbaar. U kunt er zalige saté van maken, maar ook gewoon gebraden in de pan zijn ze heerlijk.
De kophaas is het bovenste stuk van de varkenshaas. De is de malste spier in de rug van het varken, een schuin toelopend stukje vlees wat bestaat uit een kop, een dik gedeelte, met een relatief dun uiteinde. Daar komt de naam 'kophaas' vandaan. De kophaas is minder bekend, maar een erg mals stuk vlees.
Varkenshaas is een schuin toelopend lang stuk vlees van het varken.
Wat uiterlijk betreft lijken hazen en konijnen veel op elkaar. Volwassen hazen zijn echter forser, hebben grotere poten en langere oren met een zwarte punt, 'lepels'. De kleur van de vacht is grijs- of geelbruin, de buik is wit en de wangen zijn bleekgeel.
De ossenhaas ook wel runderhaas genoemd is de benaming voor een deel van de lende (rug) van het rund. Aangezien dit vleesdeel uit het rund wordt gesneden en slechts zelden uit een gecastreerde stier of os, vinden sommigen de benaming runderhaas nauwkeuriger.
Beschrijving. Een hamlap komt van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Heerlijk te marineren als saté. Omdat de structuur vrij stevig is, kunnen er mooie blokjes van gesneden worden.
Voer absoluut geen vlees, zout en keukenafval aan varkens. Het voeren van vlees aan varkens is verboden vanwege het verspreiden van varkensziektes. Dus geef ook bijvoorbeeld geen boterham met een plakje worst erop.
Malser en sappiger vlees van een uniek verfijnde smaak. Ofwel, het 'brasvarken van vroeger'. Dat is waar Kristof Verschelde en Angelique Dobbels naar streven met hun Brasvar. Naast aandacht voor een uitgelezen smaak staat Brasvar ook voor een varken van topkwaliteit.
Een mannetjesvarken heet een beer en een vrouwtjesvarken noem je een zeug.
Varkens hebben een goed geheugen
In het experiment werden her en der verschillende hoeveelheden voedsel verstopt. De varkens wisten na verloop van tijd precies waar zij het meeste voer konden vinden. Het nadeel van dit lerende vermogen is dat varkens lang bang blijven als ze ergens van zijn geschrokken.
Maakt een varken hoge geluiden zoals piepen of gillen? Dan is er iets aan de hand. Eenzaamheid of angst voor de varkenshouder worden op deze manier luid verkondigd. Een vrolijk varken maakt juist typische blaffende geluiden, net zoals een hond.
Afmetingen. De haas heeft een kop-romplengte van 48 tot 73 centimeter, een schouderhoogte van 30 centimeter en een lichaamsgewicht van 2500 tot 7000 gram. Het mannetje ("rammelaar" of "ram") is ongeveer vijf procent zwaarder dan het vrouwtje ("moer" of "moerhaas").
Haas is de klassieker die we vooral in het najaar en met name tijdens de feestdagen op tafel zien. Het jachtseizoen voor het haas (jagers spreken altijd van het haas) is geopend van 15 oktober t/m 31 december.
Er zit 10,8 gram vet in 1 bout/poot (360 gram) haas, waarvan 3,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.